Monen rautjärveläisen käsitys siitä, miltä kotiseutu näyttää, on peruuttamattomasti muuttunut, kun yksi oleellinen maamerkki on poissa.
– On hämmentynyt ja orpo olo: ei ole enää tätä tuttua maamerkkiä, jonka ohi on aina menty ja jonka juurella vanhempien haudat ovat, sanoo Anna-Leena Rita, jonka lapsuuden kotikirkko Rautjärven kirkko oli.
Jokapäiväisen maiseman muutoksen lisäksi palo vaikuttaa muistoihin, sillä monia elämän virstanpylväitä on juhlittu ja vietetty kirkossa.
– Olen päässyt ripille täällä ja minut on vihitty täällä avioliittoon, myös sisaruksia on vihitty täällä, Rita luettelee.
– Nyt viimeisimmät tärkeät muistot täältä ovat vanhempieni siunaustilaisuudet.
Maijan mies hälytettiin palopaikalle
Maija Lambert sai tiedon kirkon palosta, kun hänen puolisonsa, joka kuuluu palokuntaan, sai hälytystehtävän.
Lambert asuu toisella puolella Rautjärveä, jonka rannalla kirkko paloi. Hän kertoo viettäneensä joulun tyttäriensä kanssa tarkkaillen reaaliajassa, kuinka kirkko paloi kivijalkaan asti.
– Otetiin kuvia ja itkettiin, Lambert sanoo.
– Tunnelmat olivat järkyttyneet, kun näki, että kohta kirkon torni romahtaa.
"Tuntuu käsittämättömältä, että kunnassamme on tällaista pahaa oloa"
Rautjärveläiset kokevat, että kirkon palo olisi ollut helpompi kohdata, jos kyseessä olisi ollut onnettomuus.
Nyt poliisi tutkii kirkon paloa törkeänä tuhotyönä.
Poliisi kertoi myös, että kirkon ulkopuolelta ovista löytyi naruja, jotka näyttivät siltä, että ne olisi laitettu estämään ulospääsyä kirkosta.
Kirkossa oli palohetkellä noin 30 ihmistä.
– Tuntuu todella käsittämättömältä, että meidän pienessä kunnassamme on sellaista pahaa oloa, että tällaista tuhoa saadaan aikaiseksi, Rita kiteyttää rautjärveläisten tunteita.