MTV paikalla: Trumpin ja Kimin neuvotteluiden tyssääminen oli suuri pettymys Vietnamissa: "Näyttää, että ydinasepelote jatkuu" – kotikentällä kysellään, missä kuuluisa diilintekijä luuraa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-un tapaamista Vietnamissa seurannut MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste arvioi, että haaveet Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta voidaan hylätä neuvotteluiden kariuduttua.

– Pahasti siltä näyttää, kun mitään ei sovittu siitä, milloin seuraavan kerran tavataan, ja esitettiin löyhiä ajatuksia lähinnä Trumpin suulla siitä, että hän haluaa näitä neuvotteluita jatkaa. Mutta mene ja tiedä missä ja milloin, Saraste kertoo Hanoista.

Tapaamisen anti jäi Sarasteen mukaan jälleen tunnusteluksi.

– Suurin odotuksin tähän lähdettiin. Moni uskoi, että joitain pieniä sopimuksia aikaan saadaan, mutta ilmeisesti nämä odotukset olivat liian kovat. Mistään konkreettisesta ei todellakaan nyt sovittu. Näyttää että ydinasepelote jatkuu, vaikkakin Kim lupasi presidentti Trumpille. lupasi, ettei ydinaseohjelmaa viedä eteenpäin enää enempää.

Saraste kuvailee neuvotteluiden kariutumisen olleen suuri pettymys vietnamilaisille järjestäjille.

– Kyllä median edustajiltakin suut loksahtivat auki, kun ilmoitettiin, että Trumpin aikataulua aikaistetaan kahdella tunnilla, eli hän lähtee täältä aikaisemmin pois, hän kuvailee.

Sarastee uskoo, että neuvotteluiden laiha lopputulos oli pettymys etenkin Yhdysvaltojen liittolaisille Japanille ja Etelä-Korealle.

Itsetutkiskelua Trumpi ulkosuhteisiin?

Yhdysvalloissa huipputapaamisen epäonnistuminen on otettu vastaan varautuneesti ja epäillen.

MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppisen mukaan Trumpin republikaanipuoluetovereilta on tullut olantaputuksia siitä, ettei hän allekirjoittanut Yhdysvalloille epäedullista solmia.

– Toinen puoli ivallisesti muistuttelee, missä on se mestaridiilintekijä, jonka piti tämäkin ratkaista. He (demokraatit) näkevät, että ainoa, joka tästä jotain voittoa konkreettisesti sai, oli Pohjois-Korean johtaja, joka pääsi taas maailman näyttämölle, Karppinen toteaa.

Trump on pitänyt neuvotteluyhteyttä Pohjois-Koreaan suurimpana diplomaattisena saavutuksenaan. Karppinen uskoo, että Trump yrittää neuvottelujen kariuduttua löytää toisenlaisen menestystarinan itselleen.

– Konkaridiplomaatit ovat nostaneet ääntään sen eteen, että Trump ja hänen tiiminsä tekisivät pientä itsetutkiskelua. Ehkä tämä heidän tapansa toimia, eli pientä ennakkotyötä ja henkseleitä paukkuen paikalle, ei toimi, Karppinen sanoo.

Karppisen mukaan Trumpin ja Kimin neuvotteluyhteyttä on pidetty hyvänä asiana, mutta Trumpin tapa imarrella Kimiä nähdään ongelmallisena ja jopa vaarallisena.

– Kun kysyttiin ihmisoikeuksista ja kidutetun ja lopulta surmansa saaneen amerikkalaisopiskelijan vangitsemista Pohjois-Koreassa, presidentti Trump puolusti Kimiä ja sanoi uskovansa, ettei hän tiennyt tästä.

Karppisen mukaan myös lehdistönvapausjärjestöt ovat olleet huolissaan Trumpin suhtautumisesta mediaan Vietnamissa.

– Trump komensi ja rajoitti erityisesti amerikkalaistoimittajien oikeuksia kysyä kaksikolta kysymyksiä, Karppinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat