Analyysi: Trumpista ei tullut rauhantekijää, eikä Kimistä uutta Deng Xiaopingiä

EPA Trump ja Kim Hanoissa
Julkaistu 28.02.2019 12:25
Toimittajan kuva

Petri Saraste

Tallinna

Huippukokous päättyi nollatulokseen tai kuohkea kakku lkässähti pannukakuksi. Näin voi tätä "historiallista" Hanoin tapaamista yrittää kuvailla. Trump on jo matkalla kotiin. Kim jatkaa muina miehinä vierailuaan Vietnamissa lauantaihin asti.

Noin 4000 median edustajien suut sananmukaisesti loksahtivat auki, kun iltapäivän ohjelman muutoksesta tiedotettiin. Valtionpäämiesten yhteinen lounastilaisuus peruutettiin ja Trumpin infoa aikaistettiin kahdella tunnilla.

Kaiken piti olla valmiina: lopppulausumien, asiakirjojen, mustekynien ja kättentaputusten. Trumpin Pohjois-Korea halusi pakotteiden nopeaa purkua antamatta itse tarpeeksi tilalle. Kim selittää kotimaassaan tietysti asian menneen juuri päinvastoin.

Ulkoministeri Mike Pompeo riensi lehdistötilaisuudessa lisäämään, että nyt ollaan joka tapauksessa lähempänä kuin 36 tuntia aikaisemmin. Trumpin mukaan he olivat keskutelleet muun muassa Yongbyon ydinkoetestialueen tuhoamisesta. Kim olisi suostunut, mutta halusi vastineeeksi sanktioiden poistoa. Trump sanoi, ettei voi sivuuttaa muita liittolaisiaan pakoteasiassa.

– Sanktioihin osallistuu moni muukin maa kuin Yhdysvallat. En halua, että tämä yhteistyö kärsii, hän lisäsi.

Kova vaatimus vastapuolelta

Pohjois-Korea puolestaan olisi halunnut niin sanotun ydinasesaateenvarjon poistamista Yhdysvaltojen liittolaisilta Etelä-Korealta ja Japanilta.

Trump sanoi myös, ettei ydinasesopimuksella ole kiirettä.

– Aikaisemmat presidentit, varsinkaan Obaman hallinto, eivät ole saaneet tässä asiassa mitään aikaan, ja tilanteen on annettu luistua tähän.

Mutta Trumpilla itsellään voi tulla kiire rauhanrakentajana, sillä presidentinvaalit pidetään jo 2020. Trump ei halunnut arvioida, koska seuraavat neuvottelut pidetään, mutta hän toivoi niiden jatkuvan.

Hän ei myöskään halunnut ottaa kantaa tiukennetaanko pakotteita entisestään.

Amerikka-linja jatkuu

Presidentti Trump oli kuitenkin tyytyväinen siihen, ettei Pohjois-Korea ole tehnyt uusia pitkän kantaman ohjustestejä marraskuun 2017 jälkeen. Se tukee hänen linjaansa "America first"- Amerikka ensin.

Hän sanoi Kimin luvanneen asian hänelle henkilökohtaisesti. Tappio Trumpille kaiken hypetyksen jälkeen selvä. Oli ilmeistä, että alkuperäisistä tavoitteista jouduttaisiin tinkimään - kunhan suhteet eivät uudelleen heikkenisi.

Mutta jatkuuko myönteinen ilmapiiri? Valtion päämisesten ilmeet olivat ainakin aivan toisen näköiset kuin vielä ensimmäisenä päivänä. Tietynlainen kauhun tasapaino alueella jatkuu ja sitä on vaikea muutamassa päivässä muuttaa, kun varustautuminen ydinsotaan on kestänyt jo vuosikymmeniä.

Itse asiassa tämä status quo näyttää sopivan monille, erityisesti Kiinalle. Myös Kim Jong unille matka oli varmasti pettymys. Hänestä on puhuttu jopa seuraavana Deng Xiaopinginä, eli Pohjois-Korean suunnan muuttajana ja talousuudistajana.

Ensimmäisen tapaamispäivän tilaisuudessa Kim sanoi olevansa varma, että tässä kokouksessa saavutetaan suuria tuloksia, jotka kaikki toivottavat tervetulleiksi. Hänen edeltäjiensä tyylinä oli sopia, mutta sen jälkeen unohtaa.

Vuoden aikana toteutetut kaksi tapaamista maailman mahtimaan presidentin kanssa kuitenkin osoittavat, että nyt oli kysymys muusta: aivan oikeasta sopimisesta. Siitä pisteet Kimille.

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat