Hanoin huipputapaamisen päättyminen ilman konkreettista tulosta on varmasti jonkinlainen pettymys presidentti Donald Trumpille, arvioi vanhempi tutkija Elina Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista. Hänen mukaansa tilanne Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean suhteiden jatkon suhteen jäi nyt täysin auki.
Laiha lopputulos saattoi olla Sinkkosen mukaan toisaalta myös helpotus niille, jotka ovat pelänneet Trumpin tekevän yllättäviä myönnytyksiä liittolaisten päiden yli kuten edellisellä kerralla Singaporessa,
– Sitä voi tietysti pitää heidän kannaltaan työvoittona ja yleisen liittolaispolitiikan kannalta hyvänä, ettei tullut semmoista takapakkia, Sinkkonen sanoo.
Trump piti päänsä
Trumpin voi sanoa pitäneen tällä kertaa päänsä, koska presidentti ei suostunut antamaan Kim Jong-unille periksi ja allekirjoittamaan epämääräistä sopimusta. Toisaalta lopputulos asettaa kyseenalaiseksi Trumpin koko Pohjois-Korea-politiikan lähestymistavan, jossa pidetään mieluummin näyttäviä huippukokouksia ja jätetään alemman tason perusteelliset valmistelut ja neuvottelut vähemmälle.
– Herää kysymys, kuinka paljon tässä on kyse Yhdysvaltain sisäpolitiikasta eikä varsinaisesti Korean kysymyksen ratkaisemisesta, Sinkkonen pohtii.
Etelä-Korean liennytys ahtaammalla
Kimin kannalta huipputapaamisen jääminen vaille tuloksia ei ole Sinkkosen mukaan mikään suurempi ongelma. Pohjois-Korean suhteet tärkeään tukijaan Kiinaan ovat hyvällä mallilla. Kim on myös koko ajan tehnyt selväksi, ettei maa aio kokonaan luopua ydinaseistaan.
Kimille neuvotteluprosessi pitkittyminen sopii, vaikka hän toki haluaisi Yhdysvaltain lieventävän Pohjois-Korean vastaisia talouspakotteitaan
– Mutta jos Kim ei saa sitä puoli-ilmaiseksi, niin ei hän ole valmis todellisiin myönnytyksiin, Sinkkonen sanoo.
Etelä-Korean asemaa suhteessa pohjoiseen naapuriin Hanoin tulokseton huippukokous ei Sinkkosen mukaan tee yhtään helpommaksi.
– Etelä-Korean on vaikea päästä eteenpäin omassa rauhanagendassaan, Sinkkonen ennustaa.
Juttua päivitetty 28.2. kello 13.32. Päivitetty kokonaan.