MTV Uutiset kävi Pakistanissa kysymässä Afganistania seuraavien asiantuntijoiden näkemyksiä siitä voiko Afganistaniin Talebanin johdolla muodostua muutakin kuin hirmuhallinto. Äänessä ovat kaksi Afganistaniin-suurlähettilästä ja yksi Pakistaniin johtavista ihmisoikeustaistelijoista.
– Taleban 2.0 on pelkkää puppua. Se on pelkkä nolla. Hölynpölyä. Silmänlumetta. Talebanin esitys on Oscarin veroinen. Jos Oscar olisi jaossa, Talebanin tulisi saada se vuonna 2021. Taleban on huijannut kaikkia, sanoo MTV Uutisten haastattelema ihmiskoikeusaktivisti Tahira Abdullah MTV Uutisille.
Talebanin sydänmaiden perinneluuttu rubarb soi Islamabadissa Pakistanissa – täällä aivan erityisesti naapuri-Afganistanin tilanteella on jättimäinen merkitys.
Humanitaariset verkostot Afganistanista lähettävät hätäkutsua ja aktivistit näkevät Taleban-hallinnon tulevaisuuden yhtä synkkänä kuin menneisyyden.
Veteraanidiplomaatit uskovat uuteen Talebaniin
Veteraanidiplomaateilla näkemys on toinen. Talebanin edellisen valtakauden suurlähettiläänä toiminut Aziz Ahmed Khan ei näe Talebanilla muuta mahdollisuutta kuin pistää väliaikaishallituksensa yksiulotteinen kokoonpano uusiksi. Muuten edessä on lisää verenvuodatusta.
– Taistelut alkavat, mikäli Taleban ei pidä kiinni lupauksistaan ja muodosta laajapohjaista hallitusta. Taleban tulee pitämään yllä järjestystä ja sitä vastaan nousee vastarintaa. Afganistanin ulkopuolelta tulee aktiivista häirintää ja häiriköitä, jotka haluavat käyttää sekaannusta hyväkseen. Silloin syntyy sekasortoa ja sisällissota. Olen mahdollisesti optimistinen, mutta en usko sellaiseen tilanteeseen ajauduttavan, Khan sanoo.
Toinen suurlähettiläs Tariq Azizuddin on samoilla linjoilla.
– Toivon Talebanin muodostavan hallituksen, jonka enemmistö afganistanilaisista ja kansainvälinen yhteisö voivat hyväksyä. Olen vakuuttunut, että Taleban on tietoinen näistä kansallisista ja kansainvälisistä vaatimuksista. Taleban tulee esittämään hallintomallin, joka on laajasti hyväksyttävissä.
Lue myös: Tavararekat jonottavat tyhjinä Afganistanin rajalla, maassa on jo pulaa ruoasta ja lääkkeistä – MTV paikalla: "Yrittäjät pelkäävät"
Suurlähettiläs Azizuddinilla on kaikupohjaa. Pakistanin puolella toimiva Taleban kaappasi hänet panttivangiksi sadaksi päiväksi vuonna 2008, ja hän on hoitanut suhteita Afganistanin Talebaniin vuosia.
– Taleban ei ole järjestäytynyt sotajoukko eikä poliittinen puolue. Se on ryhmittymä, joka muodostettiin miehitysjoukkojen häätämiseksi Afganistanista. Se tavoite on nyt saavutettu. En tiedä millaiset tavoitteet Taleban asettaa toiminnalleen nyt ja ovatko tulevaisuuden toimintasuunnitelmat jo valmiina heidän käsikirjassaan. Olen kuitenkin varma, että heillä on kehittelyssä toimiva hallintomalli.
– Olen varma, että Talebanin on ollut pakko muuttaa asenteitaan. Myös Afganistan on muuttunut 20 vuodessa. Väestö on lähes kaksinkertaistunut ja koko nuorempi sukupolvi on koulutettua väkeä. Heillä on omia tavoitteitaan ja he ovat eläneet erilaisessa maailmassa. He eivät ole eläneet puutteessa pienissä kyläpahasissa. Jopa syrjäseutujen asukkailla on kännykät, sosiaalinen media ja televisio, joten heidän asenteensa ovat muuttuneet. Talebanin on otettava nämä asiat huomioon ja olen varma heidän ne huomioivankin. Talebanit itsekin kääyttävät sosiaalista media, hehän kuljeskelevat ympäriinsä älypuhelimet käsissään. Joten toivon, että tällä kerralla asiat olisivat toisin, Khan jatkaa.
"Syrjäseuduilla tappamiset, vangitsemiset ja ruoskimiset ovat alkaneet"
Toistaiseksi jännitys säilyy. Taleban sanoo neuvottelevansa kaikilla rintamilla kaikkien kanssa. Se tarvitsee pikimmiten jäädytetyt varansa käyttöön ja kansainvälistä apua. Se jää haaveeksi, mikäli ihmisoikeusväen raportit julmuuksista jatkuvat.
– Ei ole mitään uutta Talebania. Taleban ei muutu miksikään, ei tiikeri raidoistaan pääse. Olemme nyt nähneet alkusoiton. Kabulissa ei tapahdu rikoksia, koska kaikki huomio kohdistuu pääkaupunkiin. Sen sijaan syrjäseuduilla tappamiset, vangitsemiset ja ruoskimiset ovat jo alkaneet, Abdullah kertoo.