Taleban kiristi lakeja entisestään – tiukan valvonnan alle joutuivat myös miehet, jotka katuvat nyt hiljaisuuttaan

Aikaisemmin Taleban on rajoittanut ankarasti naisten elämää Afganistanissa, mutta elokuussa voimaan tulleet uudet lait koskevat myös afgaanimiehiä. 

Naiset ovat kohdanneet yhä tiukempien henkilökohtaisten vapauksiensa, kuten pukeutumisensa rajoittamista sen jälkeen, kun Taleban kaappasi maassa vallan kolme vuotta sitten.

Viime kuukausi on kuitenkin tuonut merkittäviä muutoksia myös afgaanimiehille. Elokuun lopulla voimaan tulleet uudet lait määräävät muun muassa, että miehillä tulee olla nyrkin mittainen parta, ja ulkonäön sekä käytöksen on oltava ”muslimimainen”. Tämä tulkitaan laajalti esimerkiksi farkkujen käytön kielloksi, ja tiettyjen hiusmallien kieltämiseksi. Miehiä on nyt myös laissa kielletty katsomasta muita naisia kuin vaimojaan tai sukulaisiaan. 

Parrat kasvavat

Ensimmäiset tiukat miehiä koskevat rajoitukset ovat tulleet yllätyksenä monille. Yhteiskunnassa, jossa miehen ääni kuullaan usein paljon voimakkaampana kuin naisen, jotkut miehet pohtivat nyt, olisiko heidän pitänyt puhua aikaisemmin puolustaakseen vaimojensa ja tyttäriensä vapauksia.

– Jos miehet olisivat korottaneet ääntään, voisimme myös olla eri tilanteessa nyt, sanoi pääkaupungin Kabulin miespuolinen asukas.

Washington Postin haastattelussa esiintyneet henkilöt puhuivat nimettöminä, tai vain etunimellään, koska pelkäävät joutuvansa hallituksen ei-toivotun huomion kohteeksi. 

– Nyt kaikilla kasvaa parta, koska emme halua joutua kysymysten kohteeksi tai nöyryytetyksi, hän jatkaa. 

Pelkoa ja kovia seurauksia

Asukkaiden mukaan pääkaupungissa on kiertänyt valkoisiin kaapuihin pukeutuneita moraalipoliiseja niiden ovilla, jotka eivät ole viime aikoina käyneet moskeijassa. 

Hallituksen työntekijät pelkäävät saavansa potkut, jos eivät ole kasvattaneet partaansa, ja jotkut parturit jopa kieltäytyvät leikkaamasta niitä. 

Yhä useampia taksikuskeja myös pysäytetään, koska he rikkovat tiukkoja sääntöjä esimerkiksi kuljettamalla ilman ”huoltajaa” matkustavia naisasiakkaita, tai soittamalla musiikkia. 

Uudet lait antavat moraalipoliisille valtuudet pidättää epäillyt enintään kolmeksi päiväksi. Vakavissa määritellyissä tapauksissa, kuten toistuvassa rukoilematta jättämisessä moskeijassa, epäillyt voidaan myös luovuttaa tuomioistuimille oikeudenkäyntejä ja tuomioita varten. 

Uusien sääntöjen rikkomisesta seuraa sakkoja tai vankeusrangaistuksia. Tiettyihin rikoksiin, kuten aviorikokseen, syyllistyneet voidaan tuomita ruoskittavaksi tai jopa kuolemaan kivittämällä.

Miehille asetetut lait kalpenevat naisten rajoitusten rinnalla

Aikaisemmin naisten elämää rajoittaneet säädökset ovat olleet huomattavasti tiukempia kuin uudet miehiä koskevat säännöt. Tytöiltä ja naisilta on kielletty muun muassa koulunkäynti yli kuudennen luokan, yliopisto-opinnot sekä monien muiden sääntöjen ohella myös korottamasta ääntään. 

Uusiin naisiin kohdistuviin rajoituksiin sisältyy muun muassa kielto lausua Koraania julkisesti ja katsoa muita miehiä kuin aviomiehiään tai sukulaisiaan. Lisäksi naisten on myös jatkossa peitettävä myös kasvojensa alapuoli.

Virkamiehet vaeltavat esimerkiksi kauppakeskuksissa etsien pukukoodin rikkoneita, tai naisia, jotka nauravat tai korottavat ääntään. 

Lue myös:

    Uusimmat