Afganistanin tilanne on epävarma, eikä tässä vaiheessa ole tietoa, millaiseksi maan arki muodostuu. Lähipäiville ennakoidaan kuitenkin kasvavaa terrorismin uhkaa.
Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski arvioi Maailmanselittäjissä, että Kabulin lentokentän tuhoisa itsemurhaisku antoi terroristeille juuri sitä mitä nämä toivoivat, eli maksimaalista tuhoa ja huomiota. MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu pelkää Aittokosken tavoin, että tilanne vain pahenee.
Oikeustulkki, lapsena Afganistanista paennut Aziza Hossaini muistuttaa, että vaikka maailman huomio on keskittynyt Kabulin lentokenttään, on Afganistan paljon muutakin. Pitemmällä aikavälillä Afganistanin tulevaisuuden näkökulmasta on keskeistä, millaista hallintoa Taleban ryhtyy luomaan.
– Siellä olevat ihmiset pelkäävät, että tilanne menee pahempaan suuntaan päivä päivältä, hän sanoo.
Lue myös: Suomalainen Aziza näki Talebanin julmuudet lähietäisyydeltä 20 vuotta sitten: "Olin 4-vuotias, kun vanhempani surmattiin"
Hossaini: Talebanilla sisäisiä ristiriitoja eikä valmista suunnitelmaa
Hossainin mukaan on selvää, ettei Talebanilla ole valmista suunnitelmaa tai ohjelmaa, vaan nämä ovat pikemminkin hämmentyneitä tilanteesta. Järjestön sisällä on myös näkemyseroja sitä, miten sharia-lakia tulisi tulkita.
MTV Uutisten Janne Hopsu muistuttaa Talebanin raa’asta historiasta, joka tuo kovan todistustaakan järjestön lupauksille aiempaa humaanimmasta otteesta. Koska kännykkäverkko toimii maassa, tieto Talebanin toimintatavoista tavoittanee ulkomaailman aikaisempaa paremmin.
Lue myös: Kabulissa syntynyt suomalainen Aziza näkee Afganistanin tyttöjen tulevaisuuden lohduttomana: "Monet ovat polttaneet koulutodistuksensa"
Toivoo kansainvälisten toimijoiden jäävän maahan
Hossaini pitää kuitenkin selvänä, että järjestö pyrkii saamaan toimilleen sekä afganistanilaisten että lännen hyväksyntää. Afganistanissa ei ole yhtenäistä kansaa tai valtiota, vaan heimoyhteiskunnassa eri heimojen suhtautuminen Talebaniin vaihtelee merkittävästi. Lännen tukea Taleban tarvitsee kansainvälisen yhteistyön mahdollistamiseksi.
Hossaini kertoo itse toivovansa, että kansainvälinen media ja järjestöt pysyisivät Afganistanissa seuraamassa maan tilannetta. Hän kertoo, että häneen yhteyttä ottaneet afganistanilaiset toivovat, etteivät länsimaat tunnustasi Taleban-hallintoa.
9:50