MTV Pampalossa: Kultakaivoksia avataan Suomessa uudelleen vuosien tauon jälkeen: "Kurssit voivat moninkertaistua tänä vuonna"

Kultakaivoksia käynnistetään uudelleen kullan hinnan vahvistuessa. Suomessa on lyhyen ajan sisällä avattu pysähdyksissä olleet kultakaivokset Ilomantsissa ja Raahessa. Suursijoittaja uskoo, että kultaosakkeet kallistuvat merkittävästi tänä vuonna.

Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen on Ilomantsin Pampalossa ja Yhdysvaltain Idahossa kultaa kaivavan Endominesin suurin omistaja. Kakkonen korostaa sijoittamisen oikeaa ajankohtaa toimialalla, joka menee välillä ylös ja välillä alas.

Endominesin osake on Kakkosen mukaan ollut edullinen, koska yhtiöllä on ollut sekä taloudellisia että toiminnallisia vaikeuksia. Nyt tilanne on aivan toinen kuin pari vuotta sitten. 

– Juuri tällaisissa käänneyhtiöissä tuotot ovat sitten moninkertaisia. Endominesin kurssi voi moninkertaistua tänä vuonna, uskoo kauppaneuvos Kakkonen.

Kultaharkkoja arastellaan Suomessa

Kullan hinta nousi voimakkaasti viime syksynä. Nyt hinta on tasaantunut hieman yli 50 euroon grammalta, noin 1800 dollariin unssilta. Suursijoittaja muistuttaa, että epävakaina aikoina turvaudutaan aina kultaan.

– Moni pohtii sitä, mitkä omaisuuslajit pitävät pintansa, jos isompi rytinä alkaa. Kullalla on aina kansainvälinen vaihtoarvo.

Kulta on kuitenkin erikoislaatuinen sijoittamisen kohde.

– Jos sinulla on kultaharkko, siitä saa tuottoa vain, jos sen arvo nousee ja myyt sen. Esimerkiksi kiinteistöistä saa vuokratuottoa ja osakkeista osinkoja. Toisaalta osakkeen arvo voi romahtaa olemattomiin, Kakkonen muistuttaa.

Kultakaivoksista kiinnostunut sijoittaja huomauttaa, että Suomessa kultaan sijoittamisen perinne on varovainen.

– Suomessa ei ole opittu massiivisesti hankkimaan kultaharkkoja. Meille kultakorut ovat usein riittäneet ja siinä on selvä ero Eurooppaan. 

Neljä kaivosta toiminnassa

Pampalon kaivos Ilomantsissa on seisonut vuosien varrella useita kertoja. Viimeksi pillit pantiin pussiin vuonna 2018, mutta nyt taas koneet käyvät. Malmi nostetaan tunnelista noin 800 metrin syvyydestä maan alta.

Kullan hinnan vahvistumisen lisäksi taustalla on kaivoksen syventäminen ja merkittävien uusien kultavarantojen paikantaminen.

– Syventäminen toi muutaman vuoden lisää toiminta-aikaa. Koko ajan etsitään uusia esiintymiä. Kullan hinta on lopulta se, mikä ratkaisee koko projektin aina, tiivistää Endomines Oy:n Pampalon kaivoksen tuotantopäällikkö Sampo Hirvonen

Suomessa on toiminnassa neljä varsinaista kultakaivosta. Ilomantsin Pampalon lisäksi kultaa tuotetaan Raahen Laivakankaalla, Huittisissa Jokisivun kaivoksella ja Kittilän Suurikuusikossa, joka onkin Euroopan suurin kultakaivos. Sivutuotteena kultaa saadaan muistakin kaivoksista. 

Ammattilaiset töissä kiinni

Kaivoksen uudelleen avaaminen vaatii noin puolen vuoden valmistelut. Lopulta rikastamo höyryää täydellä voimalla neljässä tunnissa.

– Ensin puretaan kaikki ja sitten ruvetaan kasaamaan ja testaamaan. Viimeisessä vaiheessa lähtee napista käyntiin, Hirvonen kertoo.

Ammattitaitoisen henkilöstön löytäminen oli haasteellista. 

– Tällä hetkellä kaikki ammattilaiset ovat töissä, ja kun lähdetään käynnistämään tyhjästä, urakoitsija on ainut ratkaisu millä päästään liikenteeseen, Hirvonen huomauttaa.

Löytyykö kultasuoni joskus?

Pampalon lopputuote on kultarikaste. Yhdessä tonnissa on kultaa keskimäärin kolme grammaa. Uusissa porauksissa on löydetty kalliolävistyksiä, joista yhtiö on raportoinut merkittävästi suurempia pitoisuuksia.

– Ilomantsissa on noin 50 kilometrin kaivoslinja, josta asiantuntijoiden mukaan voisi mahdollisesti löytyä alueen varsinainen kultasuoni, Kakkonen muistuttaa.

Pampalon kaivos oli aiemmin tuotannossa Outokumpu Mining Oy:n operoimana 1996–1999 ja Endominesin operoimana 2011-2018. Kaivos on tuottanut tähän mennessä kultaa 5600 kiloa.

Pampalon kultarikaste jalostetaan Harjavallan sulatossa. Kullan etsintään panostetaan juuri nyt Suomessa erittäin voimakkaasti, kertoo Kaivosteollisuus ry. Erityisesti Lapissa on kuumia kohteita.  Ikkarin esiintymä Sodankylän ja Kittilän välillä on yksi lupaavimmista.

– Maailman kultavarannot ovat loppujen lopuksi aika pienet. Uutta kultaa tuotetaan vuosittain kohtuullisen pieni määrä, kauppaneuvos Kakkonen tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat