Viranomaiset ja media raportoivat jo viikon jatkuneista tulevan presidentin Donald Trumpin vastaisista mielenosoituksista. Yhdysvaltalaismedian mukaan myös yhteenotot ja viha ovat Trumpin voiton myötä lisääntyneet. Tällaiset Trumpin vastaiset äänet eivät kuitenkaan Trump-taloon asti kuulu.
2:05
Läntinen Pennsylvanian osavaltio on yhä juhlaväreissä. Vain osa puista on pudottanut värikkäät lehtensä eikä pienessä Youngstownissa ole muutenkaan harmaa tunnelma. Siitä on kuitenkin vasta viikko kuin asukkaat saivat ilouutisen.
– Meitä oli täällä Trump-talolla useita kymmeniä. Ihmiset juhlivat ja ohiajavat tööttäilivät. Meillä ei ole tarpeeksi töitä, paikallisyhteisöt ovat heikkoja, on huumeongelmia - ne olivat kaikki Trumpin ajamia asioita. Hän oli ihmisten ääni, joten tämä oli suuri voitto koko Amerikalle, Leslie Rossi sanoo MTV Uutisille.
Paikallisena kiinteistövälittäjänä toimiva Rossi on Trump-talon idean takana. Kaikki alkoi pienestä Trumpia tukevasta kyltistä esivaalien alkuvaiheessa, mikä sai aluksi kyläläiset raivon partaalle.
– Ihmiset pysähtyivät taloni luokse ja olivat tosi vihaisia. He yrittivät vedota jopa paikallislehden mielipidekirjoitusten kautta, että tuhoaisin kyltin. Olin hämmästynyt, ettei Yhdysvalloissa saakaan ilmaista vapaasti mieltään, Rossi kertoo.
Tuhansia Trumpin tukijoita
Rossi ei lannistunut, vaan päätti näyttää mielipiteensä vielä isommin. Rossin välittämä talo Latroben pikkukaupungin tienvarresta oli vapaana, joten hän hankki maalit ja taikoi koko talon Yhdysvaltain lipun väriseksi.
– Lippumme merkitsee monelle meistä todella paljon. Ihmiset alkoivat jo silloin pysähtyä talon luona ja sen jälkeen rakensimme vielä Trump-patsaan, Rossi kertoo ylpeänä.
Esivaalit etenivät ja Trumpista tuli ehdokas. Parhaimmillaan Trump-talossa kävi uteliaita Rossin kirjanpidon mukaan 2500 ihmistä päivässä.
Rossi piti kirjaa kävijöistä vieraskirjalla, joka oli tulijoita vastassa kuistilla. Hän teetti kaiken omasta pussistaan ja palkitsi vieraat aina Trumpin nimeä kantavalla lippalakilla tai kynällä. Pääasiallinen tarkoitus oli kuitenkin saada ihmiset rekisteröitymään republikaanien äänestäjäksi ja uurnille Trumpin puolesta.
”Mielenosoittajat ovat luusereita”
Trump-talossa ei ole enää paljoa tuotteita mitä jakaa, mutta ihmisiä pysähtyy sen luona jatkuvasti. Osa tulee ottamaan valokuvia, osa seurustelemaan. Mielenosoittajien äänet eivät kuistille kuulu.
– Minusta protestit ovat ällöttäviä, he ovat luusereita. Uskon, että osa mielenosoittajista on palkattu kaduille ja harhaanjohdetut opiskelijat vain liittyvät heihin, Trump-talolla usein vieraileva Jeanne Pryce kertoo.
Pryce kertoo, että hänestä Trumpin tähänastiset Valkoisen talon lähipiirin nimet vaikuttavat päteviltä eikä hän ymmärrä valintojen ympärillä noussutta kohua. Pryce aikoo luottaa Trumpin harkintakykyyn myös jatkossa.
– Trump ei tietenkään pysty tekemään kaikkea, mitä hän kampanjan aikana lupasi, koska presidenttinä hän tarvitsee muita ihmisiä toteuttaakseen päätökset. Mutta uskon, että hän tekee yhteistyötä ja päätöksiä saadaan aikaiseksi, Pryce korostaa.
Tärkeintä Prycelle on uudet Trumpin lupaamat työpaikat. Pennsylvanian osavaltio olikin yksi vaalien käänteentekevistä osavaltioista, sillä se on äänestänyt viimeksi republikaania presidentiksi 80-luvulla.
Osavaltio on osa ruosteiseksi teollisuusvyöhykkeeksi kutsuttua aluetta, josta muun muassa Wisconsinin ja Michiganin osavaltiot menivät myös vastoin Hillary Clintonin odotuksia Trumpille.
Osa ymmärtää Trumpin linjan pehmentymisen, osa ei
Trumpista tulee presidentti vasta tammikuussa, mutta hän on jo lieventänyt osaa kampanjan aikaisista lupauksistaan. Osa kannattajista ymmärtää linjan pehmenemisen, osa ei.
– En usko, että neljässä vuodessa olisi edes tarpeeksi päiviä hänelle korjata kaikki muiden aiemmat virheet, Dave Legas lohduttautuu.
Kampanjan aikana Trump lupasi hajottaa nk. Obamacaren heti ensimmäisenä päivänä presidenttinä, mutta viime päivinä hän on kuitenkin aikonut säilyttää siitä osan. Kun Rossilta kysyy, mitä mieltä hän on ohjelman osien säilyttämisestä.
– Miksi hän säilyttäisi mitään! Koko terveydenhoitojärjestelmä on katastrofi, joka on tuhottava.
Trump on itse sanonut, että aikoo sittenkin säilyttää siitä osan, sanon.
– No tiedän, mutta muutos parempaan on tultava. Haluan myös sen muurin, sanoo Rossi.
Kun Rossilta kysyy haittaako häntä, että Trumpin lupaama muuri on Trumpin voitonjälkeisissä puheissa muuttunutkin osittain aidaksi, hän hermostuu ja kirosanat on siivottu seuraavasta vastauksesta pois.
– Mitä tahansa hän tekee, se on tulee olemaan mahtavaa! Aita tai muuri – aivan sama!