Yhdysvalloissa vaaleihin on enää vajaa viikko. Molemmat ehdokkaat, republikaanien Donald Trump ja demokraattien Kamala Harris jatkavat vielä kampanjointia ratkaisevissa osavaltioissa, mutta ovat antaneet lopputeesinsä koko kansalle, hyvin erilaiset sellaiset, kirjoittaa MTV Uutisten vaaleja Yhdysvalloissa seuraava toimittaja Sanna Voltti.
– Jos Trumpista tulee presidentti, hän kävelee Valkoiseen taloon vihollislistansa kanssa. Jos minusta tulee presidentti, kävelen Valkoiseen taloon ”to do” -listan kanssa
Näin sanoi demokraattien presidenttiehdokas ja varapresidentti Kamala Harris loppupuheenvuorossaan Washington DC:ssä tiistai-iltana. Hieman kliseistä, mutta kuvaa hyvin ehdokkaiden viime metrien kampanjointia.
Lue lisää: Harris puhui paikassa, josta kongressin valtaajat lähtivät liikkeelle 2021
Kun Harris on keskittynyt enemmän lupauksiin siitä, miten hän pyrkii parantamaan kaikkien amerikkalaisten elämää, siitä huolimatta, ketä he äänestävät, Trump on keskittynyt maalailemaan uhkakuvia ja puhumaan vihollistensa kukistamisesta.
Harris piti loppupuheenvuoronsa Ellipse-puistossa, (kutsutaan myös presidentin puistoksi) Valkoisen talon edustalla. Paikka oli valittu tarkoituksella, sillä juuri samassa paikassa Donald Trump puhui neljä vuotta sitten hävittyään vaalit ja kehotti kannattajiaan kapinaan.
Tuota puhetta seurasi tammikuun 6. päivänä tapahtunut kongressitalon valtaus.
Harrisin kampanja odotti ensiarvioiden mukaan paikalle noin 20 000 ihmistä.
Trump piti viimeisen koko kansalle osoitetun tilaisuutensa sunnuntai-iltana New Yorkissa Madison Square Gardenissa, jonka kapasiteetti on noin 20 000 ihmistä. Trumpin kampanja ei ole julkaissut lukuja paikallaolijoiden määrästä.
Lue myös: Harris pitää puheen historiallisessa paikassa, Trump ruotii taloutta
Trumpin tilaisuus "paras tähän mennessä"
Trumpin tilaisuus MSG:ssä oli jossain määrin onnistunut: hän sai paljon mediahuomiota ja tavoitti puheellaan koko Amerikan. Trumpin puhe keskittyi pitkälti laittomiin maahanmuuttajiin – jotka Trump lupaa kymmentuhatpäisesti karkottaa – ja maalailuun siitä, kuinka huonosti Yhdysvalloille käy, jos Harris valitaan presidentiksi.
Ja myös koko maailmalle, Trumpin mukaan kolmas maailmansota tulee tapahtumaan, jos Harris valitaan.
Tuo viesti upposi Trumpin kannattajiin. Jututin paikalle olleita Trumpin kannattajia MSG:n ulkopuolella sunnuntai-iltana, moni sanoi minulle tämän Trumpin tilaisuuden olleen "paras tähän mennessä".
Onnistuneen ensivaikutelman jälkeen Trumpin kampanja ja hän itse ovat kuitenkin joutuneet sanoutumaan irti joistain tilaisuudessa kuulluista kommenteista. Trumpia ennen puhui lähes 30 ihmistä, mukaan lukien showpainija Hulk Hogan, miljardööri Elon Musk, televisiopsykologi Dr. Phil, Trumpia nykyään tukeva presidenttiehdokas Robert F. Kennedy Jr., Trumpin pojat Don Jr. ja Eric, sekä hänen vaimonsa Melania.
3:21
Lue myös: Puerto Rico -vitsi Trumpin kampanjatilaisuudessa nosti raivon
Latinot suuttuivat
Useiden esiintyjien suusta kuultiin rasistisia ja naisvihamielisiä kommentteja.
Koomikko Tony Hinchcliffe muun muassa sanoi seuraavaa:
– Olen kuullut, että valtameressä kelluu iso roskista koostuva saari. Saaren nimi on ilmeisesti Puerto Rico.
Puerto Rico on Yhdysvalloille kuuluva saari. Puertoricolaiset eivät voi äänestää presidentinvaaleissa asuessaan saarella, mutta he voivat äänestää, jos ovat muuttaneet johonkin 50 osavaltioista.
Yhdysvalloissa asuvia puertoricolaisia on noin kuusi miljoonaa, ja he ovat toiseksi suurin latinaisamerikkalaisten ryhmä Amerikassa meksikolaisten jälkeen.
Eivät pelkästään puertoricolaiset vaan muutkin latinalaisamerikkalaiset loukkaantuivat verisesti tästä kommentista. Latinalaisamerikkalaiset ovat Trumpille hyvin tärkeä äänestäjäryhmä.
Tämän vuoksi Trumpin kampanja on ottanut etäisyyttä Hinchcliffen kommenteista.
– Vitsi ei heijastanut presidentti Trumpin tai kampanjan näkemyksiä, sanoi vanhempi neuvonantaja Danielle Alvarez lausunnossaan.
Trump itse sanoi, ettei kuullut Hinchcliffen vitsiä, eikä edes tiedä, kuka hän on. Tämä on hyvin mahdollista, koska lähes 30 puhujasta Hinchcliffe oli ensimmäinen ja puhui useita tunteja ennen Trumpia.
Hinchcliffen lisäksi Trumpia lämmittelevät puhuvat sanoivat Harrisia esimerkiksi paholaiseksi, antoivat ymmärtää, että Harrisilla on parittaja, eli hän on seksityöläinen, ja pilkkasivat hänen rotuaan.
Lue myös: MTV:n toimittajat jalkautuivat amerikkalaisten pariin – näissä paikoissa ratkaistaan USA:n tulevaisuus
Uusi kohu nousi kuitenkin vastapuolen kommenteista jo tiistai-iltana, kun presidentti Joe Biden vastaisi törkyvitsiin puertoricolaisista sanomalla, etteivät puertoricolaiset ole roskaa, vaan:
– Ainoa roska, jonka näen leijuvan tuolla, ovat Trumpin kannattajat. Hänen latinojen demonisointinsa on häpeällistä ja epäamerikkalaista, Biden sanoi.
Nyt puolestaan demokraatit ja Valkoinen talo joutuvat selittelemään presidentin kommenttia.
Trump maalailee uhkia
Trump itsekin tuttuun tapaansa antoi Harrisin kuulla kunniansa, lähes kaikesta.
Jos unohdetaan rasismi ja misogynismi, Trumpin loppupuheenvuoro keskittyi toivottomaan, inflaation ja sotien täyttämään tulevaisuuteen, jos Harris valitaan presidentiksi.
– Tämä maa ei kestä enää edes jäljellä olevaa viittä kuukautta tätä menoa, Trump sanoi, viitaten jäljellä olevaan Bidenin kauteen.
– Minun lupaukseni on, että voitte pian olla innostuneita tulevaisuudesta jälleen. He ovat häpäisseet meidät, Kamala on häpäissyt meidät, minä annan teille luvan unelmoida isosti jälleen, Trump lupasi kannattajilleen.
Lyhyesti sanottuna, Trumpin mukaan kaikki on pilalla ja vain hän voi sen korjata ja kaikki mitä Harris tekee, on kamalaa.
Harrisin puhe puolet Trumpia, puolet toivoa
Iso ero Harrisin ja Trumpin välillä on se, että Trumpin puolelta kuullut puheet, kuinka törkeitä tahansa, eivät enää yllätä, mutta Harrisin täytyy olla varovainen.
Madison Square Gardeninkin puheenvuorot eivät olleet sikäli mitään uutta ja Trumpin kampanjatiimi on jo sanonut, että "näitä sattuu, jatketaan."
Harrisin puolelta tulevat kommentit Trumpin huonoudesta ovat tarkoin mietittyjä, koska hänen täytyy olla paljon varovaisempi sanomisiensa suhteen.
Tiistai-iltana Washingtonissa Harrisin puheen ensimmäinen puolikas käsitteli Trumpin epäpätevyyttä ja vaarallisuutta. Harris sanoi Trumpin olevan "pikkumainen tyranni, jonka presidenttikausi olisi vain koston kierre." Kovia sanoja Harrisin suusta.
– Kun Trump katsoi televisiosta tammikuun 6. päivän väkivaltaa ja hänelle kerrottiin, että vihainen väkijoukko haluaa tappaa Trumpin varapresidentin, hän sanoi: "Mitä sitten?", Harris maalaili yleisölle.
– Trumpilla on lista ihmisistä, ketkä hän aikoo asettaa syytteeseen. Hänen yksi isoimmista tavoitteistaan on päästää vapaaksi tammikuun 6. väkivallan tekijät, jotka tappoivat ja pahoinpitelivät lainvalvojia. Hän aikoo käyttää Yhdysvaltain armeijaa amerikkalaisia vastaan, jotka ovat hänen kanssaan eri mieltään, Harris muistutti yleisöä Trumpin sanomisista ja siitä, mitä hän aikoisi tehdä presidenttinä.
Toisen puolen puheestaan Harris pyrki omistamaan toiveikkaalle tulevaisuudelle, sitten kun hänestä tulee presidentti. Harrisin viesti oli, että asiat voivat muuttua, eikä vanhaan tarvitse mennä takaisin.
– Näissä vaaleissa on kyse siitä, onko meillä maa, jossa kaikki amerikkalaiset ovat vapaita vai hallitseeko meitä kaaos ja kahtiajako, Harris julisti.
Lue lisää: Kommentti: Harris pelaa nyt Trumpille fasistikorttia
Risto E. J. Penttilä: Trump ei ole fasisti – tämä piirre erottaa
Trump puolustautuu: "Olen natsin vastakohta"
”Nyt riittää”
Molemmat ehdokkaat siis odotetusti lupasivat kannattajilleen, että asiat paranevat, kun heistä tulee presidentti.
Trumpille tämä on sikäli helpompaa, kosta talous on näiden asioiden tärkein teema ja elämisen kustannukset ovat Yhdysvalloissa hyvin korkeat.
– Kysyn teiltä yhden kysymyksen: meneekö teillä nyt paremmin vai huonommin kuin neljä vuotta sitten?
Näillä sanoin Trump on viime aikoina aloittanut kampanjatilaisuutensa ja tähän hyvin monen amerikkalaisen on helppo vastata, että neljä vuotta sitten oli paremmin.
Inflaatio on pitkälti pandemian aiheuttamaa ja Bidenin hallinto on toki saanut inflaatiota taittumaan, mutta ei niin paljon, että amerikkalaisten elämänlaatu olisi palannut entiselleen.
Myös Harris pyrki vastaamaan tähän loppupuheenvuorossaan sanomalla, että hänellä on ollut kunnia palvella Joe Bidenin varapresidenttinä, mutta hänellä on oma suunnitelmansa.
Harris on myös saanut kritiikkiä siitä, miksei hän ole varapresidenttinä jo toteuttanut suunnitelmaansa ja siitä, ettei häntä valittu presidenttiehdokkaaksi perinteisellä menetelmällä.
Nämä ovat kaikki Harrisille vaikeita teemoja, joita Trump myös toistaa. Trumpin on helppo luvata, ettei Harris paranna asioita, koska hänen kautensa olisi vain jatkumo Bidenin kaudelle.
Trumpin on siis helppo luvata, että nyt riittää, inflaation, sotien ja laittoman maahanmuuton suhteen. Hän lupaa laittaa rajan kiinni ja poistaa kaikki laittomat maahanmuuttajat Amerikasta, palauttaa elinkustannukset normaaliksi, ja lopettaa sodat.
Harris lupaa, ettei Amerikan tarvitse mennä takaisin Trumpin aikaiseen vihaan ja katkeruuteen. Trump on ollut otsikoissa kymmenen vuotta, nyt riittää.
Molempien viestit purevat heidän omiin kannattajiinsa ja molemmilla on kieltämättä oma karismansa. Nyt emme voi enää kuin odottaa hetken ja nähdä, kumpi onnistui amerikkalaisten mielestä paremmin.