Suomen Palloliittoa on edustanut Qatarissa eilen käynnistyneissä jalkapallon MM-kisoissa kolmihenkinen delegaatio. Puheenjohtaja Ari Lahden mukana matkalla ovat olleet pääsihteeri Marco Casagrande ja toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Kankkunen.
LUE MYÖS: Toimittaja joutui varkauden uhriksi kesken tv-lähetyksen – Qatarin poliisi löi sen jälkeen ällikällä
LUE MYÖS: Tyrannia voitti MM-kisoissa: Fifan jyräämä kielto sai tähtipelaajat perääntymään
Matka Qatariin aiheutti jo ennakkoon kritiikkiä. Lahti on puhunut kisojen tiimoilta jo pitkään "aktiivisesta vaikuttamisesta", linjasta, jonka Palloliitto on hänen johdollaan asiaan ottanut.
Laskun matkasta maksaa Fifa.
– Fifa kutsuu perinteisesti puheenjohtajan, pääsihteerin ja jommankumman varapuheenjohtajista avausotteluun paikalle. Finaaliin on perinteisesti aina puheenjohtaja kutsuttu, ja näillä näkymin olen siihen tulossa, Lahti kertoo MTV Urheilulle.
– Tämä on tärkeä foorumi tavata kollegoita, ja tietenkin tässä on ehkä pieni ketunhäntä kainalossa se, että kun Pohjoismaat hakee naisten EM-kisoja 2025, täällä näkee paljon päättäjiä. Heihin yritetään sitten vaikuttaa.
Sunnuntaina Lahti kertoo osallistuneensa yhdessä Casagranden kanssa Fifan pääsihteerin Fatma Samouran vetämään tapaamiseen, jossa oli edustettuna myös kahdeksan muuta Euroopan maata.
Tapaamisessa keskusteltiin muun muassa Fifan kohutusta päätöksestä kieltää One Love -kapteeninnauhojen käyttö keltaisen kortin uhalla.
– Yhdeksän maata olivat hyvin yhtenäisiä sen suhteen. Ihan ei ymmärretty, miksi ei olisi voinut käyttää tällaista universaalia tunnusta, joka sinänsä ei ole ketään vastaan. Fifa perusteli sitä säännöillä, selkeillä säännöillä.
– Jos mennään ihan kirjaimen mukaan, Fifa on varmaan oikeassa, mutta ehkä se tarkoitus tässä unohtui.
LUE MYÖS: Kommentti: Uusi linjaus MM-kisoissa on jalkapallon sääntöjen vastainen – näin pitkälle Fifa venyttää selkäänsä Qatarin tyrannian vuoksi
Vain päiviä ennen MM-turnauksen alkua kohistiin siitä, miten Fifa päätti yllättäen kieltää oluen anniskelun ottelutapahtumissa. Päätöksen uskotaan syntyneen Qatarin painostamana.
– Se kuuluu tähän qatarilaiseen kulttuuriin. Selkeästi qatarilaisilla on ollut voimakas mielipide asian ympäriltä, ja Fifan on täytynyt siihen taipua.
Lahden mukaan sunnuntain tapaamisessa Fifan kanssa käsiteltiin myös muita asioita ja epäkohtia "joita eurooppalaiset maat, Pohjoismaat etunenässä, ovat tuoneet esille".
– Saimme sovun työläisten kohtelusta ja tänne perustettavasta työläisten keskuksesta. Saimme myös sovun siitä, mikä perintö näistä kisoista jää. Pidän sitä hyvänä saavutuksena, Lahti sanoo sen enempää täsmentämättä.
– Meitä oli tosiaan yhdeksän maata, ja aika tomerasti niitä asioita vaadittiin. Ja myös Fifan puolelta niitä hyvin ymmärrettiin.