Juuassa lähes valmiiksi saatu maailman pisin jääsilta romahti viime yönä. Sillan rakenteet eivät kestäneet plusasteille kääntynyttä säätä ja vesisadetta.
– Silta rojahti alas aamuyöllä kello neljä. Tapahtumalla ei ole silminnäkijöitä, mutta se on todennäköisesti tallentunut valvontakameraan, kertoo hankkeen juukalainen tekninen koordinaatori Matti Tuominen.
Esikuvana Da Vinci
Kukaan ei loukkaantunut romahduksessa. Hollantilaisopiskelijat olivat valvontakopissa parinkymmen metrin pässä.
– Sortuminen kesti noin viisi sekuntia. Kaikki tuli kerralla alas.
Jääsilta oli hollantilaisen Eindhovenin teknillisen yliopiston opiskelijoiden kokeellisen arkkitehtuurin projekti. Opiskelijat rakensivat ennätyspitkää jääsiltaa joulukuusta saakka.
Kunnianhimoisena tavoitteena oli rakentaa jänneväliltään 35 metrinen jääsilta. Se sai inspiraationsa Leonardo Da Vincin vuonna 1502 suunnittelemasta kivisillasta.
– Harmittaa. Tämä oli minun lopputyöni yliopistoon, kertoo Roel Koekkoek apeana keskellä sortunutta työmaata.
– Väitöskirja saa nyt hieman erilaisen sävyn, mutta valmistumista se ei tietenkään estä. Säälle me ei voida mitään.
Jääsiltaa rakensi eri vaiheessa yli 100 opiskelijaa lähes kymmenestä eurooppalaisesta yliopistosta.
Sideaineena selluloosa
Kyseessä oli jo kolmas Juukaan rakennettu maailmanennätysluokan rakennelma vahvistetusta jäästä. Tammikuussa 2014 toteutettiin maailman suurin jääkupoli, vuonna 2015 oli ennätyskorkeuteen kohonneen jääkatedraalin vuoro.
– Aiemmissa rakennelmissa käytettiin sahanpurusta ja vedestä sekoitettua pykriittiä. Tänä vuonna käyttöön otettiin uutena materiaalina selluloosa, sellaista revittyä vessapaperia täällä vitsailtiin, Tuominen kertoo.
Resepti oli tuhat litraa vettä ja 20 kiloa sellua. Tuoreeltaan rakentajat eivät osanneet arvioida oliko selloloosalla merkitystä asiaan.
– Jo aiempina päivinä sillan päällysrakenteisiin satoi märkää ja raskasta lunta jota ei saatu ylhäältä sieltä pois. Sitten lämpötila nousi liian korkeallle ja tuli vielä vesisade. Painoa tuli liikaa, Roel Koekkoek uskoo.
Hirmupakkasista vesisateeseen
Valkoisen selluloosan etu ruskeaan pykriittiin olisi ollut parempi kestävyys kevätaurinkoa vastaan.
Parhaimmillaan Juuassa oli tammikuussa 35 astetta pakkasta ja rakennustyöt etenivät joutuisasti. Tosin välillä vesi jopa jäätyi laitteisiin, letkuihin ja liittimiin.
– Koneita ei voitu silloin käynnistää moneen päivään, ja nyt sataa vettä, Tuominen äimisteli työmaalla.
Avajaiset pidetään suunnitellusti
Juuan kunta suunnitteli Jäämaahansa erilaista oheisohjelmaa yli kuukaudeksi. Nyt suunnitelmat menivät osin uusiksi.
– Jäämaan avajaiset ja siltaprojektin päättäjäiset järjestetään olosuhteista riippumatta ensi lauantaina, vakuuttaa projektikoordinaattori Heidi Tanskanen.
Muut Jäämaan päärakenteet valmistuivat suunnitellusti. Belgialaisen Gentin yliopiston rakentama jääpaviljonki avattiin lauantaina. Vuolukivilouhokseen valmistuu valaistu jääputous.
Juukalaiset itse ovat rakentaneet Jäämaahan 300 metriä pitkän lumimuurin, suuren liukumäen, kappeliravintolan sekä lumi- ja jääveistoksia.
– Tässä vaiheessa on epävarmaa, aiheuttaako pitkään jatkuva lauha sääjakso vahinkoja näille rakenteille.
Myös jääsillan mahdollista korjaamista aiotaan vielä harkita, mutta näky oli alueella maanantaina aika lohduton.