MTV Uutiset selvitti, kuinka usein rikoksesta epäillylle tehdään Suomessa mielentilatutkimus. Se on tuomioistuimen määräämä sairaalassa tehtävä tutkimus, jolla selvitetään syytetyn mielentila tekohetkellä sekä hoidon tarve.
Suomessa mielentilatutkimuksia tehdään eniten Niuvanniemen sairaalassa Kuopiossa, Vanhan Vaasan sairaalassa ja Kellokosken sairaalassa.
Niiden tarkoituksena on selvittää, mikä on ollut syytetyn mielentila syytteenalaisen teon tai tekojen hetkellä. Samalla arvioidaan mahdollisen hoidon tarve.
Tutkimuksessa selvitetään, onko henkilö ollut rikoksen tehdessään syyntakeinen, eli ”täydessä ymmärryksessä”. Yksinkertaisesti tutkitaan siis sitä, onko henkilö mielisairas vai ei.
Alentuneessa syyntakeisuudessa tekijän kyky ymmärtää tekonsa tosiasiallinen luonne tai oikeudenvastaisuus tai kyky säädellä käyttäytymistään on mielisairauden tai muun syyn vuoksi merkittävästi alentunut.
Alentunut syyntakeisuus ei vuodesta 2004 lähtien ole enää vaikuttanut rangaistusasteikon maksimiin, minkä vuoksi myös ”täyttä ymmärrystä vailla oleva” syytetty voidaan poikkeustapauksissa tuomita täyteen rangaistukseen.
Syyntakeetonta eli vanhan termin mukaan ”ymmärrystä vailla olevaa” ihmistä ei tuomita rangaistukseen, vaan hänen on tarvittaessa saatava asianmukaista hoitoa. Syyntakeettomuusperusteita ovat mielisairaus, syvä vajaamielisyys sekä vakava mielenterveyden tai tajunnan häiriö.
Yli 30 syytettyä määrätään vuosittain hoitoon
Mielentilasta laaditut lausunnot sekä vaarallisuudesta annetut arviot käsittelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n oikeuspsykiatristen asioiden lautakunta. Se antaa oman lausuntonsa tuomioistuimelle, joka tekee asiasta lopullisen päätöksen.
Esimerkiksi viime vuonna oikeuspsykiatristen asioiden lautakunta käsitteli yhteensä 110 mielentilalausuntoa. Syyntakeiseksi arvioitiin 64, alentuneesti syyntakeiseksi 9 ja syyntakeettomaksi 36 syytettyä.
THL päättää, määrätäänkö mielentilatutkittava henkilö tahdosta riippumattomaan hoitoon vai ei. Viime vuonna THL passitti hoitoon yhteensä 32 syytettyä: heistä 29 määrättiin valtion mielisairaalaan ja kolme kehitysvammaisten erityishuoltoon.
Hoitoon passitettavien määrä on kymmenen viime vuoden ajan ollut runsaat 30 henkilöä vuodessa.