Alentunut syyntakeisuus tarkoittaa syytetylle yleensä neljänneksen lyhyempää vankeustuomiota ilman psykiatrista hoitovelvoitetta. Kyse on harvinaisesta tilanteesta, joka ei mahdu yleiseen oikeustajuun, katsoo ylilääkäri Alo Jüriloo psykiatrisesta vankisairaalasta.
– Tämä on kaikkein huonoin lopputulos, minkä tässä saattoi valita. Alentuneesti syyntakeinen on ikään kuin välivaihtoehto syyntakeisen ja syyntakeettoman välillä. Jos on syyntakeeton, on mieleltään sairas ja pääsee hoitoon. Tässä tapauksessa tahdosta riippumatonta hoitoa vaativaa häiriötä ei ole voitu todeta.
Jüriloo työskentelee ylilääkärinä psykiatrisen vankisairaalan Vantaan yksikössä. Hän ei ole itse osallistunut teinisurmasta syytetyn 15-vuotiaan tytön mielentilatutkimuksen tekemiseen, eikä hänellä ole tietoja sen sisällöstä.
Ilta-Sanomien tietojen mukaan 15-vuotias Seinäjoen teinisurmasta syytetty tyttö on todettu mielentilatutkimuksessa alentuneesti syyntakeiseksi. Oikeuden on määrä käsitellä mielentilatutkimuksen tuloksia tänään.
– Tämä tapaus ei mene kenenkään oikeustajun mukaan. Tilanteessa ei ole nyt järkevää ratkaisua, Jüriloo tylyttää.
Tarkoittaa psyykkistä häiriötä
Alentunut syyntakeisuus tarkoittaa sitä, että syytetyllä arvioidaan olleen tekohetkellä jokin psyykkinen häiriö, jonka vuoksi hän ei ole kyennyt täysin ymmärtämään tekojensa seurauksia tai säätelemään käyttäytymistään.
Kyseeseen tulee esimerkiksi neurologinen sairaus, vaikea persoonallisuushäiriö tai kehityksen häiriö.
– Psyykkinen häiriö, joka alentaa ihmisen kykyä säädellä käyttäytymistään. On oltava selkeät löydökset.
Vielä 2000-luvun alussa alentuneesti syyntakeiseksi todettiin huomattavasti nykyistä useammin. Nykyisin päädytään useammin toteamaan kokonaan syyntakeettomaksi.
– Tässä on tuomion kannalta todella suuresta asiasta kysymys. Aikuisilla puhutaan joko elinkautisesta tai määräaikaisesta rangaistuksesta, jossa istuttavaa tulee ensikertaiselle vain puolet.
Alaikäisen kohdalla mielentilatutkimukset ylipäätään ovat harvinaisia. Jos myös oikeus toteaa tytön alentuneesti syyntakeiseksi, se johtaa suurella todennäköisyydellä vielä lyhyempään vankeustuomioon, jota alaikäisyys jo lähtökohtaisesti alentaa.
– Se on täysin epälooginen ratkaisu. Ihmisellä todetaan psyykkinen häiriö, mutta ei ole mitään hoitovelvoitetta.
Naisilla ei omaa nuoriso-osastoa
Naisvankilaan passittamista hän pitää 15-vuotiaan syytetyn kannalta erityisen huonona ratkaisuna. Toisin kuin nuorille miehille, naispuolisille vangeille ei ole olemassa omaa nuoriso-osastoa.
– Hän on niin paljon nuorempi siellä kuin muut. Seura, johon hän siellä joutuu, ei ole muutankaan parasta mahdollista. Onko tämän ihmisen oikea sijoituspaikka vankila? Saako hän vankilassa sen hoidon ja kehitystä eteenpäin vievän ympäristön, mitä hän tarvitsee? Jüriloo kysyy.
Teinäjoen teinisurman oikeudenkäynti jatkuu tänään suljetuin ovin. 15-vuotiasta tyttöä syytetään ikätoverinsa murhasta.