MTV seuraa: Hallitus ja työmarkkinajärjestöt jatkavat neuvotteluja – "Pakkolaeista voidaan luopua"

sipilä stubb työmarkkinajärjestöt pääministeri työministeri sak sttk ek häkämies lyly palola
Lehtikuva
Julkaistu 29.02.2016 10:06(Päivitetty 29.02.2016 16:16)

MTV UUTISET

Työmarkkinajärjestöt pääsivät yöllä yhteisymmärrykseen yhteiskuntasopimuksen päälinjoista. MTV seuraa neuvottelutuloksen käsittelyä keskusjärjestöjen hallituksissa aamupäivällä. Maan hallitus käsittelee tuloksen riittävyyttä illansuussa.

Klo 17.04:

Juha Sipilä toteaa, että lakisääteisestä kilpailukykypaketista voidaan luopua.

Klo 17.01: 

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt tapaavat vielä huomenna. Tapaamisen aiheena on paikallinen sopimus.

Klo 16.55:

Hetken kuluttua alkaa live, jossa pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Alexander Stubb ja työministeri Jari Lindström kommentoivat neuvottelutulosta.

Klo 16.10:

EK on mukana kilpailukykysopimuksessa ja siihen liittyvässä palkkaratkaisussa. EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan kaikki joutuivat tinkimään, mutta tämä oli paras mahdollinen ratkaisu.

Klo 16:00:

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn mielestä yhteiskuntasopimus on hallituksen vaihtoehtoa tasapuolisempi, mutta julkisen puolen lomarahan leikkaaminen 30 prosentilla tuo ratkaisuun epätasapainoa.
  
Klo 14.40:

Hallitus tiedottaa, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kommentoivat neuvottelutulosta kello 17 Kesärannan portilla.

Klo 13.15:

Suomen Yrittäjien mukaan työmarkkinajärjestöjen neuvottelema yhteiskuntasopimus ei riitä auttamaan Suomea nousuun. Järjestö haluaisi, että hallitus säätäisi paikallisesta sopimisesta lailla.

Klo 12.00:

Veronmaksajain Keskusliitto arvioi, että työmarkkinajärjestöjen esitys yhteiskuntasopimukseksi kiristäisi palkansaajien verotusta noin prosenttiyksiköllä vuoteen 2019 mennessä. Palkkaverotus kiristyisi työttömyysvakuutusmaksun ja työeläkemaksun noston kautta.

Klo 11.37:

STTK:n hallitus on hyväksynyt esityksen kilpailukykysopimuksesta. STTK:n arvion mukaan neuvottelutulos on tyydyttävä.

Klo 11.34:

Kuntatyönantajien valtuuskunta on hyväksynyt neuvottelutuloksen sillä ehdolla, että kaikki osapuolet ja Suomen hallitus hyväksyvät sen osaltaan.

Klo 11.20:

SAK:n hallitus lähettää neuvottelutuloksen liittojen käsiteltäväksi, ja lopullinen päätös tulee viikon kuluttua. Palkkalinjasta puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi, että ensi vuonna luvassa olisi nollakorotukset ja sen jälkeen tavallinen liittokierros eli vientialavetoista Suomen mallia ei ole tulossa. Lylyn mukaan neuvottelutulos yhteiskuntasopimuksesta olisi selvästi parempi kuin hallituksen niin sanotut pakkolait.

Klo 11.00:

Akavan hallitus on hyväksynyt neuvotteluratkaisun. Puheenjohtaja Sture Fjäderin mukaan yhteiskuntasopimuksen vaikutus kustannuskilpailukykyyn on noin 3,5 prosenttia. Maan hallituksen alkuperäinen tavoite oli 5 prosenttia.

0:58img

Klo 10.39:

Helsingin Sanomat sai työmarkkinajärjestöjen sopimuspaperin haltuunsa ja julkisti sen kokonaisuudessaan. Täsmennys SAK:n Lylyn jo julkisuudessa kertomaan on muun muassa se, että julkisen sektorin lomarahoja pienennetään 30 prosentilla kolmen vuoden ajaksi. Helsingin Sanomien mukaan myös palkansaajien työeläkemaksua korotetaan ja työnantajien lasketaan 1,2 prosenttiyksikköä vuosina 2017–2020.

Klo 9.30:

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi ennen keskusjärjestön hallituksen kokousta, että neuvottelutuloksessan on hyvin poikkeuksellisia elementtejä muun muassa työaikaratkaisuissa. Palola esittää STTK:n hallitukselle tuloksen hyväksymistä.

Klo 9.20:

Akava:n puheenjohtaja Sture Fjäder esittää Akavan hallitukselle työmarkkinajärjestöjen neuvotteluratkaisun hyväksymistä. 

Klo 9.00:

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lyly kertoi toimittajille neuvottelutuloksesta saapuessaan SAK:n hallituksen kokoukseen. Lylyn mukaan sairauslomapalkan leikkausta tai pisimpien lomien leikkausta ei ole mukana paketissa ja lomarahojen leikkaus vain osittain koskien julkista sektoria. Arkipyhien leikkausta ei myöskään ole, vaan kukin ala sopisi itse miten 24 tunnin työajan pidennys vuodessa tehdään. Lylyn mukaan työajan pidennys 24 tunnilla on palkansaajakeskusjärjestölle todella vaikea asia. Lyly esittää tuloksen hyväksymistä.

Klo 8.58:

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi Twitter-tilillään peruneensa Turun-vierailunsa neuvottelutuloksen syntymisen takia.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus