MTV seuraa Myanmarin tapahtumia: Yhdysvallat tarkastelee välittömästi pakotteitaan Myanmaria kohtaan, sanoo presidentti Biden

AOP_Mayanmar sotilas
Julkaistu 01.02.2021 08:09(Päivitetty 01.02.2021 19:54)

MTV UUTISET

Myanmarin armeija on televisiolähetyksessä julistanut maahan vuoden kestävän poikkeustilan, kertoo uutistoimisto AFP. Useat kansainväliset mediat puhuvat vallankaappauksesta.

Aiemmin valtapuolue NLD:n edustaja kertoi useille kansainvälisille medioille, että Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyi on pidätetty. Lisäksi useita vallassa olevan puolueen merkkihahmoja on otettu kiinni.

MTV seuraa tässä artikkelissa vallankaappausta Myanmarissa.

19.48: Yhdysvallat tarkastelee välittömästi pakotteitaan Myanmaria kohtaan, kertoi maan presidentti Joe Biden.

Bidenin mukaan Yhdysvallat ryhtyy asianmukaisiin toimenpiteisiin.

– Yhdysvallat purki rajoituksia viimeisen vuosikymmenen aikana, perusteena demokratian edistyminen. Edistyksen kääntyminen johtaa pakotteiden tarkasteluun, mitä seuraa asianmukaiset toimenpiteet, Biden sanoi.

17.44: Europarlamentaarikko Henna Virkkusen (kok.) mukaan Euroopan unionin on harkittava uusia pakoitteita Myanmaria vastaan vallankaappauksen vuoksi. 

– EU:lla on tilanteessa käytännössä kaksi työkalua, eli kehitysapu ja pakotteet. Myanmar on köyhä ja sisäisten konfliktien riivaama maa, joten tilanteessa tulisi mielestäni käyttää ensisijaisesti kohdennettuja henkilöpakotteita vallankaappauksesta vastuussa oleviin henkilöihin sekä heidän lähipiiriinsä, Virkkunen kertoo tiedotteessaan.

Myanmar on ollut jo ennestään EU:n pakotelistalla rohingya-vähemmistön kohtelun vuoksi. 

16.23: Reutersin mukaan uudet nimitykset koskevat muun muassa talous-, terveys-, tieto, ulko-, puolustus-, raja- ja sisäministerin salkkuja. 

16.19: Myanmarissa vallan kaapannut armeija on erottanut 24 ministeriä, kertoo uutistoimisto Reuters valtion televisioon nojaten. Armeija on myös jo tehnyt 11 nimitystä hallitukseen ministerien tilalle.

12.52: Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö ASEAN vaatii Myanmaria vuoropuheluun ja normaaliin tilanteeseen palaamiseen. 

– Toistamme, että poliittinen vakaus on välttämätöntä rauhanomaisen, vakaan ja vauraan ASEAN-yhteisön kannalta, järjestö kommentoi tiedotteessaan.

11.32: Myanmarin terveysministeri kertoo jättävän tehtävänsä "kehittyvän tilanteen" vuoksi.

10.13: Paikallisen lainsäätäjän Pa Pa Hanin kiinniotto tallentui videolle. Hänen miehensä kuvasi suoraa Facebook-lähetystä, kun armeijan sotilaat hakivat Pa Pa Hanin heidän kotoaan varhain maanantaiaamuna paikallista aikaa. Katso video tilanteesta täältä.

9.18: Myanmarin armeija lupaa järjestää vaalit vuoden kuluttua, kun poikkeustila on päättynyt, ja siirtää vallan vaalit voittaneille.

8.16: NLD-puolue kehottaa johtaja Aung San Suu Kyin nimissä ihmisiä protestoimaan ja vastustamaan vallankaappausta. Puolueen lausunnossa todetaan uutistoimisto Reutersin mukaan, että vallankaappaus ja viime aikaiset toimet veisivät maan uudelleen diktatuuriin.

– Armeijan toimet ovat toimia, joilla maa asetetaan takaisin diktatuuriin, puolue toteaa lausunnossaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

7.58: BBC:n mukaan puhelin- ja internetyhteydet ovat poikki pääkaupungissa. Kyberturvallisuutta ja internetin hallintoa valvova kansalaisjärjestö NetBlocksin mukaan reaaliaikainen verkkodata osoittaa, että kansallinen yhteys on laskenut 50 prosenttiin tavallisesta tasosta kello 3.00 alkaen.

Lue lisää: Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyi on pidätetty – armeija kaapannut vallan ja julistanut maahan vuoden kestävän poikkeustilan

Lue lisää: Yhdysvallat vaatii Myanmarin sotilasvallankaappauksessa pidätettyjen vapauttamista

Tuoreimmat aiheesta

Myanmar