Myanmarin kansa ei aio sulattaa vallankaappausta, arvioi asiantuntija: "Seniorikenraalit ampuvat kyllä nyt todella itseään jalkaan"

4:27img
Video: Suomen suurlähettiläs kuvailee tunnelmia Myanmarin pääkaupungista.
Julkaistu 01.02.2021 20:58

MTV UUTISET – STT

Myanmarin armeija kaappasi vallan, vangitsi Suu Kyin ja määräsi maahan vuoden mittaisen poikkeustilan.

Myanmarissa armeija kaappasi maanantaina vallan maan demokraattisissa vaaleissa valitulta johdolta. Armeijan mukaan maata johtaa nyt asevoimien komentaja, kenraali Min Aung Hlaing. Samalla armeija julisti maahan vuoden mittaisen poikkeustilan.

Maan valtapuolueen NLD:n johtaja Aung San Suu Kyi pidätettiin. Lisäksi kiinni otettiin muun muassa presidentti Win Myint.

Armeija lupaa järjestää vaalit ja siirtää vallan vaalit voittaneille vuoden kuluttua, kun poikkeustila on päättynyt. Sotilaiden mukaan maassa pidetään "todelliset monipuoluevaalit", minkä jälkeen valta siirtyy siviileille.

Lue lisää: MTV seuraa Myanmarin tapahtumia: Suomalaismeppi vaatii EU:lta uusia pakotteita vallankaappauksen vuoksi

Vallan kaapanneiden sotilaiden mukaan syynä toimiin oli vaalivilppi marraskuisissa vaaleissa, minkä vuoksi maa on "vakautettava". Marraskuun vaalit olivat vasta toiset Myanmarissa sotilasvallan päättymisen jälkeen. NLD-valtapuolue sai vaaleissa yli 80 prosenttia äänistä. Oppositio ja ihmisoikeusryhmät kyseenalaistivat tuloksen.

Armeija puuttui peliin samana päivänä, jolloin marraskuussa valitun parlamentin oli määrä aloittaa toimintansa. Suu Kyi kehotti ihmisiä vastustamaan armeijan vallankaappausta.

Sekä maan pääkaupungin Naypyidawin että Myanmarin suurimman kaupungin Yangonin kaduilla partioi maanantaina sotilaita. Tietoliikenneyhteydet olivat poikki, ja puheluverkoissa oli pahoja häiriöitä. Maan pankit pysyivät kiinni.

Kansa ei sulata vallan anastamista

Myanmarin kansa ei aio sulattaa asevoimien tekemään vallankaappausta, arvioi vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki Ulkopoliittisesta instituutista. Hän muistuttaa, ettei sotilaiden pidättämä Suu Kyi ole mikä tahansa poliitikko, vaan erityisesti myanmarilaisten enemmistö pitää häntä kansakunnan äitinä.

– Suu Kyi on jo entuudestaan osoittanut sinnikkyytensä, ja kansa nyt varmasti lähtee tavalla tai toisella osoittamaan mieltään, Ruohomäki sanoi STT:lle.

Hänen mukaansa typerintä, mitä asevoimat voisi tehdä, olisi mielenosoitusten tukahduttaminen verisesti, koska se sataisi suoraan Suu Kyin NLD-puolueen laariin. Tästä huolimatta Ruohomäki ennustaa, että maassa vielä nähdään väkivaltaa.

Lue myös: Tältä näyttää vallankaappaus Myanmarissa – ”ihmiset hamstraavat ruokaa ja rahaa”

Hänen mukaansa on vaikea ymmärtää Myanmarin armeijan päätöstä ryhtyä vallankaappaukseen, koska sille oli marraskuun vaalituloksesta huolimatta edelleen taattu neljäsosa parlamentin paikoista.

Niin kutsutuilla seniorikenraaleilla oli lisäksi jo entuudestaan niin paljon valtaa ja rahaa, etteivät he olisi sitä enää lisää tarvinneet.

– Seniorikenraalit ampuvat kyllä nyt todella itseään jalkaan, koska kansahan ei tätä hyväksy.

Kiina ei välitä Myanmarin sisäisestä tilanteesta

Vallankaappauksesta huhuttiin jo ennakkoon, mutta silti se yllätti pahasti kansainvälisen yhteisön, joka tuomitsi sen laajasti. Mahdollisuudet vaikuttaa maan tilanteeseen ovat silti vähäiset. Pakotteiden tehoa nakertaa se, että tärkein tukija Kiina ja esimerkiksi naapurimaa Thaimaa ovat hyvissä väleissä Myanmarin kenraaleiden kanssa.

Ruohomäen mukaan Myanmaria ei missään tapauksessa uhkaa eristyksiin jääminen.

– Kiina on kaikki nämä vuodet tukenut Myanmarin armeijaa ja tehnyt yhteistyötä. Maan sisäinen tilanne ei hetkauta Kiinaa millään tavalla.

Kiinalle tärkeintä on, että sen intressit Myanmarissa pysyvät ennallaan.

Ruohomäen mukaan asevoimien vallankaappaus oli outo tästäkin näkökulmasta, sillä kenraalit lähtivät aikanaan avaamaan Myanmaria maailmalle päästäkseen eroon liian yksipuolisesta Kiinan taloudellisesta talutusnuorasta.

Tuoreimmat aiheesta

Myanmar