Nuoret Leijonat venyivät pakkovoittoon – Latvia-pelissä törkytilanteita ja ryöstetty maali

Tulosruutu: Suomi voittokantaan kiinni nuorten MM-kisoissa

Suomi otti pakkovoiton jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, kun se kaatoi Latvian perjantain päiväottelussa lukemin 4–0. Voitto tiesi sitä, että Nuoret Leijonat nähdään lähes varmuudella puolivälierissä.

Suomi oli hävinnyt turnauksen kaksi ensimmäistä otteluaan, kun se koki tappion sekä Kanadalle (2–5) että Saksalle (3–4).

Nuoret Leijonat siirtyivät Latvia-pelin avauserässä johtoon, kun Jere Lassila (JYP) siivosi Kasper Halttusen ampuman laukauksen irtokiekon sisään. Aika 14.15.

Alle minuutti tästä (15.13) ja Jesse Pulkkinen painoi kiekon etunurkasta sisään.

Lisää tuli toisessa erässä, kun Halttunen osui ylivoimalla (aika 28.59).

Suomella kävi tuuri toisessa erässä, kun Lenni Hämeenaho sai vain kahden minuutin jäähyn poikittaisesta mailasta. Hämeenaho syyllistyi törkytemppuun, kun hän täräytti poikittaisella mailalla Latvian kaveria päähän.

Ottelu sai lopullista ratkaisun makua kolmannen erän alkuhetkillä, kun Tappara-hyökkääjä Oiva Keskinen napautti kiekon etunurkasta sisään.

Suomi näytti jo siirtyvän 5–0-johtoon, kun Jani Nyman painoi kiekon väkevän rynnistyksen jälkeen nuottaan. Suomelta ryöstettiin maali, kun tuomarit kokivat, että HIFK-hyökkääjä Aleksanteri Kaskimäki häiritsi Latvian veskaria Deivs Rolovsia. Kaskimäki vain hipaisi Rolovsia, joka pystyi jatkamaan torjuntatyöskentelyä tämän jälkeen.

Latvia sai kiekon kertaalleen Nuorten Leijonien nuottaan, kun Rainers Darzins huitaisi limpun ilmasta sisään. Osuma kuitenkin hylättiin korkeana mailana.

Suomelle lopulta 4–0-voitto.

Lopputulos tarkoittaa sitä, että Suomi etenee lähes varmuudella puolivälieriin. Kuviossa on vielä pieni mutka matkassa, sillä Suomi, Latvia ja Saksa voivat päätyä tasapisteisiin. Tuolloin ratkaisu tulee maalieron kautta.

Nuorten Leijonien turnaus jatkuu sunnuntaina, kun vastaan asettuu Ruotsi.

Lopputulos, jääkiekon U20 MM-kisat, Latvia – Suomi 0–4 (0–2, 0–1, 0–1):

3. erä:

60.00: Summeri soi ja Suomelle 4–0-voitto. Nuoret Leijonat pystyivät ottamaan kovassa paikassa tarvittavan eli kolmen pisteen voiton.

60. min: Latvia saa kiekon Suomen nuottaan, kun Raines Darzins huitaisee limpun ilmasta sisään. Tuomarit tarkistelevat tilannetta videolta ja osuma hylätään.

59. min: Hässäkkää Suomen maalilla. TPS-vahti Noa Vali kestää.

58. min: Latvialle vielä loppuhetkille kahden miehen ylivoimaa, kun Suomelta Jesse Pulkkinen (kampitus) ja Aleksanteri Kaskimäki (estäminen) istahtavat samaan aikaan boxiin.

55. min: Tuossa vielä videokuvaa Suomen hylätystä maalista. Jani Nyman siis pisti kiekon sisään, ei Tommi Männistö.

54. min: Laukaukset tällä hetkellä Suomelle 41–18.

51. min: IIHF:n veljiltä taas sirkustemppuja. Suomelta ryöstetään maali, kun Nymanin osuma hylätään. Ismo Lehkonen TV5:llä: "Jos tuo viedään, jääkiekko on rikki". No se on, kieltämättä. Suomi siis edelleen VAIN 4–0-johdossa.

51. min: Jani Nymanilta väkevä rynnistys ja Ilves-hyökkääjä siivoaa irtokiekon sisään. Latvialta haasto, kun HIFK-hyökkääjä Aleksanteri Kaskimäki ajaa kohti valkopaitojen veskaria Deivs Rolovsia. Pieni kontakti tulee.

47. min: Ei ollut kaksinen ylivoima Latvialta. Ei yhtään kunnon tekopaikkaa Suomen päädyssä.

45. min: Heleniukselle kahden minuutin jäähy kampituksesta.

45. min: Konsta Heleniukselta hieman myöhästynyt taklaus ja sitä katsellaan nyt videoilta. TV5:llä Ismo Lehkonen: "En olisi antanut edes jäähyä". Latvian kaveri kieltämättä väistää, eli ei mikään selkeä kakkonen.

44. min: Tuttu laulu jatkuu. Suomi pitää kiekkoa ja hallitsee. Latvia juoksee perässä.

40.47 MAALI! Suomi, 0–4. Latvian maalivahti Deivs Rolovs polvillaan jäissä ja Tappara-hyökkääjä Oiva Keskinen haistaa paikan. Tiukka ranne ylänurkkaan ja Nuorten Leijonien johto sen kuin kasvaa.

Kello 17.30: Kiekko jäässä, kolmas erä käyntiin. Suomi siis erän alkuun puolentoista minuutin ajan ylivoimalla.

Kello 17.28: Joukkueet valuvat jäälle. Kolmas erä valmis alkamaan.

2. erä:

Kello 17.17: "Ollaan otettu oppia ja nyt ollaan pelissä kiinni", Suomen kolmannesta maalista vastannut Kasper Halttunen totesi TV5:llä.

40.00: Latvialle vielä erän loppuun boxi. Suomi kolmannen erän alussa minuutin ja 35 sekuntia ylivoimalla. Toiselle erätauolle mentäessä lukemat taululla 3–0. Suomi ensin, sitten Latvia. Laukaukset 34–10. Ja sama järjestys tässäkin.

39. min: Halttuselle taas loistopaikka Suomen ylivoimalla. Tällä kertaa yritys ei painu sisään.

37. min: Latvian Rauls Ozollapa ottaa sitten vähemmän fiksumman jäähyn. Omaan maaliin matkaa karvan vajaat 60 metriä ja maila Nuorten Leijonien puolustajan Joona Väisäsen jalkoihin. Siitä kaksi minuuttia.

35. min: Ihan kelpo yrityksiä Latvialta, varsinkin ylivoiman alkuhetkillä. Noa Valille pientä hikeä pintaan Suomen tolppien välissä.

33. min: Latvialle ylivoimaa, kun Tappara-puolustaja Kasper Kulonummi ottaa kampitusjäähyn.

32. min: Kuten TSN:n veljet toteavat, Suomella kolme maalia ja Latvialla kolme vetoa (laukaukset 27–3). Ujot erot tämän päivän pelissä.

32. min: Suomen neljäs maali jo lähellä, kun kiekko käy tolpassa. Sen jälkeen hässäkkää Latvian maalilla. Suomelta Kalle Kangas (Jokerit) ja Latvialta Rainers Rullers boxiin väkivaltaisuudesta.

28.59 MAALI! Suomi, 0–3. Nuorten Leijonien ylivoima tuottaa tulosta, kun Kasper Halttunen paikaa kiekon jäätä pitkin sisään.

29. min: Latvian maalivahdilta Deivs Rolovsilta huikea torjunta, kun Jere Lassila pääsee yrittämään irtokiekosta. Rolovs torjuu ensin Emil Hemmingin yrityksen, minkä jälkeen hän venyy Lassilan tuikkauksen eteen. Rolovs pitää Latvian toiveita elossa.

28. min: Nyt puolestaan Suomelle ylivoimaa, kun Latvian Tomas Mots boxiin. Motsille huitomisjäähy.

27. min: Kylläpä pääsi nyt Suomi vähällä Hämeenahon tilanteesta. Latvialta aivan luokaton ylivoima.

25. min: Oho, onpa lapasia nämä IIHF:n tuomarit. Selkeä ulosajon paikka, mutta ei. Hämeenaholle kaksi minuuttia poikittaisesta mailasta. Hämmentävää.

25. min: Ai, ai. Lenni Hämeenaholta törkytemppu Latvian Viktors Kurbakaan. Poikittaisella mailalla päähän. Nyt on ulosajo lähellä. Tuomarit menevät tarkistelemaan tilannetta videolta.

23. min: Suomen kolmosketjulta vahva pyöritys Latvian päädyssä. Kasper Halttuselle loistopaikka Latvian maalin tuntumaan. Yritys seinille.

21. min: Erikoisempi hässäkkä erän alkuun, kun tuomarit huomauttavat Suomen hyökkääjän Konsta Heleniuksen kaulasuojuksesta. Helenius pois vaihdosta ja isompi kaulasuojus tilalle.

Kello 16.32: Kiekko jäässä. Toinen erä käyntiin.

Kello 16.31: Joukkueet valuvat jäälle. Toinen erä valmis alkamaan. Suomi 2–0-johdossa.

1. erä:

Kello 16.20: "Hyvällä tiellä ollaan. Koko 60 minuuttia pitää pelata", Suomen toisen maailn iskenyt Pulkkinen sanoi TV5:llä.

20.00: Summeri soi, ensimmäinen erä paketissa. Suomelle minuutin sisään kaksi osumaa, kun Jere Lassila ja Jesse Pulkkinen heiluttivat maaliverkkoja. Laukaukset 19–3 Suomelle.

17. min: Suomelle 58 sekuntiin kaksi maalia. Niinköhän nyt nähtiin ketsuppipulloilmiö. Paineet olivat kovat kahden tappion jäljiltä.

15.13 MAALI! Suomi, 0–2. Lisää tulee: Ässien hyökkääjä Lenni Hämeenaho levittää ja JYP-puolustaja Jesse Pulkkinen napauttaa kiekon etuylänurkkaan.

14.15 MAALI! Suomi, 0–1. Nyt tärähtää! Halttuselta tiukka tykitys ja JYP-hyökkääjä Jere Lassila siivoaa irtokiekon sisään. Lassila hioi aamujäillä maalijyväänsä kuntoon Nuorten Leijonien apuvalmentajan Kimmo Kuhdan ja Suomen kolmosvahdin Eemli Vinnin kanssa. Kannatti!

14. min: Jukureiden hyökkääjä Konsta Helenius vetää nyt kahdessa ylivoimaketjussa Halttusen paikkailuiden aikana. Suomelle muutama ihan kelpo tontti ylivoiman alkuun.

12. min: Suomelle nyt loistopaikka, kun Latvian Toms Mots ottaa 2+2-minuutin jäähyn korkeasta mailasta. Kasper Halttusella silmäkulma auki.

11. min: Kova paine on nyt Latvian päädyssä. Suomelle useampi puolittainen tekopaikka.

8. min: Konsta Heleniuksen johtamalta kakkosketjulta vahva vaihto Latvian päädyssä. Ei kuitenkaan sikaria. 0–0 yhä taululla.

7. min: "Hanaa, hanaa" kuuluu Suomen penkiltä ensimmäisen mainoskatkon aikana. Suomi on vahvasti kiekossa, Otto Salin kilautti jo ohjauksellaan tolppaan.

Kello 15.45: Toisessa lohkossa Slovakia jatkaa kovaa tykitystä. Sille jo turnauksen kolmas voitto, kun Norja kaatuu lukemin 8–4. Slovakialla yhdeksän pistettä kasassa, maaliero 17–6.

Huomioarvoista on se, että Suomi voitti Slovakian kisojen alla harjoitusottelussa lukemin 5–1.

5. min: Suomella vähemmän yllättäen ote hallussa. Tai pidemminkin kiekko hallussa. Ensimmäiset yritykset Latvian päädyssä.

3. min: Suomi on jumpannut kontrollilähtöjään niin videoiden kuin tämän päivän aamujäiden kautta. Latvialle kuitenkin pelin ensimmäinen hyvä paikka TPS-vahti Noa Valin nokan edessä. Yritys seinille.

Kello 15.38: Kiekko jäässä, Suomen ja Latvian ottelu käynnissä.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Kello 15.31: Suomi tänään sinisissä ja Latvia valkoisissa. Joukkueet lipuvat hiljalleen jäälle. Kohta mennään.

Kello 15.29: Nuorten Leijonien päävalmentaja Lauri Mikkola on ollut syystäkin kritiikin kohteena. Näin hän vastaa näkemyksiin:

Kello 15.27: MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen vaati Jääkiekkoliitolta vastuunottoa siitä, että kuka päätti palkata Lauri Mikkolan Nuorten Leijonien päävalmentajaksi. Homma kun ei toimi.

Kello 15.25: Mikä Nuorissa Leijonissa tökkii tällä hetkellä. Taustaa tästä:

Kello 15.22: Nuorten Leijonien avainhyökkääjistä muun muassa Ässien tykki Lenni Hämeenaho hakee yhä turnauksen avausmaaliaan. Tuska on näkynyt Hämeenahon ilmeessä.

Kello 15.20: Suomen joukkue on yrittänyt tiivistää peliään Nuorten Leijonien päävalmentajan Lauri Mikkolan mukaan.

– Latvia on hyvin samantyyppinen joukkue kuin Saksa, Mikkola sanoi TV5:llä.

Kello 15.18: Nuorten Leijonien päävalmentajan Lauri Mikkolan mukaan Suomi "ylihyökkäsi" Saksa-ottelussa.

Kello 15.14: Suomi koki keskiviikkona historiallisen tappion, kun se hävisi ensimmäistä kertaa koskaan Saksalle.

Kello 15.10: Miksi Suomi on pakkovoiton äärellä? Yksinkertainen syy löytyy siitä, että blakkarista löytyy vain pelkkiä tappioita. Tuorein tuli keskiviikkona Saksalle.

Kello 15.06: Suomen valmennusjohto myllää kaikki ketjut uusiksi keskiviikon Saksa-ottelun jäljiltä. Suomen valmennus nostaa JYP-hyökkääjä Jere Lassilan nyt ykkösketjun keskelle. Samaan aikaan Jukureiden Konsta Helenius asetetaan kakkosketjuun Aleksanteri Kaskimäen (HIFK) ja Jani Nymanin (Ilves) väliin. Tapparan Oiva Keskinen on puolestaan nyt kolmosketjun sentteri, laidoillaan Tommi Männistö (Michigan State Univ. NCAA) ja Kasper Halttunen (London Knights OHL), jotka onnistuivat maalinteossa Saksaa vastaan.

Nuorten Leijonien tolppien välissä kiekkoja pysäyttelee TPS-torjuja Noa Vali.

31 Noa Vali (30 Niklas Kokko)

Kello 15.04: Tervetuloa jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisojen Suomen ja Latvian pelin liveseurannan pariin. Ottelu käynnistyy noin kello 15.35. Ennen tätä perkauksessa muun muassa Nuorten Leijonien rajusti uusiksi mennyt kokoonpano.