Nuorilta Leijonilta dramaattinen käänne ja voitto Ruotsista! Näin MM-ottelu eteni

Tulosruutu: Suomi kaatoi Ruotsin jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa

Suomi onnistui kuin onnistui ottamaan voiton jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, kun se kohtasi alkulohkon päätösottelussa Ruotsin. Taisto ratkesi voittomaalikilpailussa, missä Jani Nymanin onnistuminen varmisti Suomelle 5–4-voiton.

Suomi shokeerasi kotiyleisön edessä Göteborgissa pelannutta Ruotsin ryhmää, kun se siirtyi avauserässä 2–0-johtoon. Asialla olivat Tommi Männistö ja Lenni Hämeenaho.

Suomen ote kirposi toisessa erässä. Ruotsi tuli Isac Bornin ja Jonathan Lekkerimäen maaleilla rinnalle.

Kasper Halttunen iski välissä Suomen johto-osuman, minkä jälkeen Ruotsin tykitys jatkui. Theo Lindstein ja Filip Bystedt naulasivat Ruotsin 3–3- ja 4–3-osumat.

Suomi ei meinannut saada kiriä käyntiin kolmannessa erässä, kun Ruotsi hallitsi kenttätapahtumia. Nuorten Leijonien valmennusjohto otti aikaisessa vaiheessa Suomen maalivahdin Noa Valin pois tolppien välistä. Ratkaisu toimi, kun Suomi kömpi kuudella viittä vastaan tasoihin. Asialla oli Ilves-hyökkääjä Jani Nyman, joka iski turnauksen ensimmäisen maalinsa.

Ruotsilla oli omat paikat jatkoajalla, mutta TPS-torjuja Vali kesti.

Voittomaalikilpailussa Ruotsi eteni ensin johtoon, mutta Jukurit-hyökkääjä Konsta Helenius toi Suomen tasoihin. Ratkaisu syntyi, kun Nyman osui viidennen kierroksen tasoittavalla vuorolla.

Näin Suomelle 5–4-voitto.

Suomi on alkulohkossaan joko kolmas tai neljäs. Lopullinen sijoitus ratkeaa illan ottelussa, missä Kanada kohtaa Saksan.

Suomen potentiaaliset puolivälierävastustajat ovat USA (B-lohkon 1.) ja Slovakia (B-lohkon 2.).

Lopputulos, jääkiekon U20 MM-kisat, Ruotsi–Suomi 4–5 vl. (0–2, 4–1, 0–1, 0–0, 0–1):

Voittomaalikilpailu:

Maali: Varsinaisella peliajalla Suomen tasoituksen nikannut Jani Nyman ratkaisee pelin. Hieno veivi ja kiekko rystyltä sisään. Ja sormi suun eteen. Istukaa, ruotsalaiset, istukaa.

Ei maalia: Liam Öhgren yrittää, mutta Vali jatkaa vahvaa rankkarivirettään.

Maali: Konsta Heleniukselta jäätävä uitto ja siellä on. Pilkut tasan.

Ei maalia: Noah Östlund yrittää rystyltä uittaa puikoista sisään. Ei sikaria.

Ei maalia: Jere Lassila tulee kovalla vauhdilla ja yrittää rystyltä viimeistelyä. Ei mene.

Ei maalia: Vali torjuu Axel Sandin Pellikan yrityksen.

Ei maalia: Lenni Hämeenaho yrittää hakea niin sanotusti patja ylös -paikkaan. Ei uppoa.

Ei maalia: Noa Vali pysäyttää David Edströmin yrityksen.

Ei maalia: KasperHalttunen yrittää painaa kiekon puikoista sisään. Melker Thelin torjuu.

Maali: Lekkerimäki painaa ranteella kiekon takanurkkaan.

Kello 18.19: Pilkut liikkeelle. Ruotsin Jonathan Lekkerimäki aloittaa.

Jatkoaika:

65.00: Otto Salin, Aleksanteri Kaskimäki ja Konsta Helenius saavat lupaavan oloisen pyörityksen päälle Ruotsin päädyssä. Mutta ei mene. Voittomaalikilpailuun mennään.

64. min: Nyt Ruotsilla kiekko ja pientä yritystä tulee. Noa Vali vangitsee kiekon allensa ja Suomi saa katkon.

63. min: Suomi pitää kiekkoa, mutta Ruotsille vaarallinen vastaisku. Noa Vali selvittää yrityksen.

61. min: Sitten jatkoajan pariin. Kolmella kolmea vastaan mennään.

3. erä:

60.00: Summeri soi ja jatkoaika koittaa. Suomi pääsi rinnalle, vaikka kiri ei meinannut lähteä liikkeelle. Noa Vali ajoissa pois maalilta, Jere Lassila pelasti heittäytymisellään sen, että Ruotsi ei päässyt nikkaamaan kiekkoa tyhjiin ja sitten suunta kääntyi. Suomi nousee nyt vähintään neljään pisteeseen.

59. min: Tommi Männistöllä perään loistopaikka viedä Suomi johtoon.

58.28 MAALI! Suomi, 4–4. No niin! Sellainen käänne sitten kolmannen erän loppuun. Suomi saa paineen Ruotsin päätyyn ja Ilves-hyökkääjä Jani Nyman napauttaa kiekon sisään. Syöttöpisteet Kasper Halttuselle ja Lenni Hämeenaholle.

58. min: 2.35 kolmatta erää jäljellä ja Suomi ottaa Valin pois maalilta.

58. min: 2.42 jäljellä ja mainoskatko. Ei meinaa saada Suomi kunnon kirivaihdetta päälle.

57. min: Huono ylivoima Suomelta.

54. min: Ruotsin Elias Salomonsson jäähylle, kun Suomen Jani Nyman kokee kovia. Salomonssonin maila osuu Nymania naamaan.

53. min: Ruotsin Isac Bornilta väkevää karvauspeliä ja Suomen Arttu Kärki nesteessä. Kärki ottaa melkoisen karhunhalauksen Bornista, joka kokee kovia. Ei kuitenkaan jäähyä.

52. min: Suomi yrittää ottaa otetta pelistä. Ei meinaa kuitenkaan kiri käynnistyä. Ruotsilla homma vahvasti hallussa.

49. min: Ruotsin pyöritys jatkuu, mutta sitten keltapaidoilta pientä hosumista hyökkäyssiniviivan tuntumassa. Suomelle vastaisku ja Kasper Halttunen pääsee vielä yrittämään haarojen välistä. Ei sikaria.

47. min: Suomelle erän ensimmäinen hyvä paikka, kun JYP-puolustaja Jesse Pulkkinen nousee siniviivalta kohti maalia. Ruotsin veskari Melker Thelin koppaa.

47. min: Ruotsi vakuuttaa ja Suomi ottaa vastaan. Tätä vahvaa Ruotsia on nähty tämän turnauksen aikana.

46. min: On kyllä taas Suomi helisemässä. Isossa kuvassa Ruotsi selkeästi edellä.

45. min: Suomi selvittää Ruotsin ylivoiman, mutta paine yhä sinipaitojen päädyssä. Ruotsin Zeb Forsfjällille loistopaikka Nuorten Leijonien maalin lähellä.

43. min: Ruotsille ylivoimaa, kun Kasper Halttusen maila tärähtää keltapaitaa naamaan.

Kello 17.26: Kiekko jäässä, kolmas erä käyntiin.

Kello 17.22: Sitten kohti kolmatta erää. Suomella ei ole mitään muuta kuin parannettavaa. Omaan peliin pitäisi päästä taas kiinni. Ruotsi vei toisella kaksikymppisellä ja Suomi juoksi perässä.

2. erä:

40.00: Aikamoinen peli menossa. Suomi vei ensimmäistä erää, mutta ei ollut yhtään valmis, kun Ruotsi tuli päälle. Samaan aikaan Suomen maalivahtipeli ei toimi yhtään. Ruotsi yhtäkkiä johdossa, 4–3. Ja vieläpä ihan ansaitusti. Toinen erä Ruotsille 4–1.

37. min: On Suomen pelikin aivan sekaisin. Ruotsilla selkeä ote pelistä. Tekevät itsestään pieniä nyt sinipaidat.

34.53 MAALI! Ruotsi, 4–3. Suomen maalilla Noa Vali pahoissa vaikeuksissa. Kaikki menee. Filip Bystedt painaa kiekon haarojen välistä sisään.

33. min: Ruotsin Zeb Försfjälliltä oscarmainen roolisuoritus ja IIHF:n veljet syövät suoraan kädestä. Suomelta Emil Hemming boxiin, syynä jääkiekon pelaaminen. Mailan nostaminen on näiden veljien mielestä rangaistuksen arvoinen teko.

28.59 MAALI! Ruotsi, 3–3. Lisää tulee, kun Noa Vali ei saa nyt edes silmiään kiinni. Theo Lindstein napauttaa kiekon siniviivalta uuniin. Kasper Halttunen käy kuumana, kun Ruotsin pelaaja vetäisi häneltä mailan käsistä.

27.15 MAALI! Suomi, 2–3. Noin! Nuorten Leijonien ylivoima toimii, kun Kasper Halttunen tykittää kiekon nuottaan. Väkevä vastaus sinipaidoilta tuomarifarssin jälkeen.

28. min: Liam Öhgreniltä törkytemppu, kun hän huitaisee karusti Suomen Jere Lassilaa jaloille. Ei ole kaukana, että Öhgren voisi saada tuosta tempusta ulosajon.

26.38 MAALI! Ruotsi, 2–2. Näin. Jonathan Lekkerimäki painaa kiekon nuottaan. Syöttöpisteet kahdelle päätuomarille. IIHF:n parhaimmistoa edustavat tänään Micha Hebeisen ja Troy Murray.

26. min: Sitten IIHF-veljet päättävät vielä auttaa Ruotsia. Aivan naurettava jäähy Jokerit-puolustaja Kalle Kankaalle. Noh, ei yllätä näissä karkeloissa.

25. min: Mikkolan pojat aivan nesteessä. Ruotsi vie ja Suomi vikisee.

23.24 MAALI! Ruotsi, 1–2. Hyvän olon tunne valtasi Suomen nipun ja sinipaidat aivan pesukoneessa. Ruotsin painostus tuottaa tulosta ja siellä on. Isac Born viimeistelee.

22. min: Suomelta vaihtovirhe ja Ruotsi on päästä huippupaikkaan. Sellainen tipahtaa Otto Stenbergille, jonka Noa Vali nollaa.

Kello 16.30: Kiekko jäässä. Toinen erä käyntiin.

Kello 16.29: Joukkueet valuvat jäälle. Kohta jatketaan. Suomi siis yllättäen 2–0-johdossa. Nuorten Leijonien maalintekijät tähän mennessä: Tommi Männistö ja Lenni Hämeenaho.

1. erä:

Kello 16.18: "Hyvä erä meiltä, saatiin painetta heidän päätyyn ja pari maalia sinne. Varmasti Ruotsi halusi paineistaa, mutta saimme omalla pelillämme otetta meille", Hämeenaho totesi TV5:llä.

Kello 16.15: "Suomalaiset shokeeraavat faneja", kirjoittaa TSN. Se on juuri näin. Video Suomen toisesta maalista:

20.00: Aikamoista! Summeri soi ja Suomi kahden osuman verran edellä. Tiedostaen vielä sen, että Ruotsi ei ollut päästänyt maalin maalia kolmessa ottelussa. Nuorilta Leijonilta turnauksen paras erä, ehdottomasti.

18.21 MAALI! Suomi, 0–2. Mitäs, mitäs, mitäs! Ruotsi ja kotiyleisö aivan hämillään, kun Suomi-poika painaa kiekkoa nuottaan! Janne Naukkarinen yrittää ja Ässät-hyökkääjä Lenni Hämeenaho naulaa turnauksen ensimmäisen maalinsa. Noin!

17. min: Ruotsilta pientä yritystä aloitusvoiton jälkeen, Vali nappaa kiekon helposti räpyläänsä. Emil Pieniniemi ja Anton Wallberg painivat itsensä boxiin.

15. min: Nyt on Ruotsi helisemässä! Konsta Heleniuksen johtamalta viisikolta väkevää tekemistä Ruotsin päädyssä. Jani Nyman riistää ja piakkoin sen jälkeen huippupaikka Ruotsin maalilla. Kotiyleisö ihmeissään: mitäs, mitäs nyt tapahtuu!

12.25 MAALI! Suomi, 0–1. Noin, nyt on Ruotsin kuparinen murrettu! Keskinen voittaa aloituksen, Halttunen ampuu ja Tommi Männistö siivoaa irtokiekon sisään.

13. min: Nyt käy Suomi jo lähellä. Halttunen ampuu ja kiekko komppaa päädystä aivan Ruotsin maalin tuntumaan. Oiva Keskinen yrittää survoa limpun sisään. Ruotsin Thelin saa kuitenkin patjan väliin.

11. min: Suomelle taas varoitus kaulasuojien käytöstä. Tappara-pakki Kasper Kulonummi komennetaan vaihto-operaatioon. Nuorten Leijonien päävalmentaja Lauri Mikkola keskusteli tuomareiden kanssa kyseisestä aiheesta pelin alla. Jukurit-hyökkääjä Konsta Helenius sai aiheesta varoituksen ja huomion jo Latvia-ottelussa.

9. min: Ruotsilta Anton Wallberg otti kipeää blokkaustilanteen yhteydessä. Wallberg kuitenkin taas jäällä, eli ei isompaa haaveria.

7. min: Suomen vahva alku heijastuu nyt siihen, että kotijoukkkue Ruotsi näyttää varsin vaisulta. Ihan kuin keltapaidat hiippailisivat kentällä.

5. min: Suomi niskan päällä kaksinkamppailuissa. Riistoja tippuu. Kasper Halttunen pääsee pienten kynien jälkeen varsin kelvolliseen paikkaan. Ei sikaria.

3. min: Vahva alku Suomelta. Ykkösketjulta väkevä pyöritys Ruotsin päädyssä. Ei vielä huippupaikkoja kuitenkaan.

2. min: Suomelta Arttu Kärki kokeilee siniviivan tuntumasta. Ruotsin maalivahti Melker Thelin nappaa kiekon vaivattomasti räpyläänsä.

Thelin siis Ruotsilla tolppien välissä, Suomen valinta kohdistui TPS-torjuja Noa Valiin.

2. min: Ruotsi ryminällä peliin. Suomen hyökkääjistä Konsta Helenius jää heti mojovan niitin alle.

Kello 15.39: Kiekko jäähän ja peli käynnissä.

---------------------------------------------------

Kello 15.37: Joukkueet jäällä. Suomi tänään sinisissä ja Ruotsi keltaisissa. Göteborgissa mökki täynnä. Uuden vuoden bileet valmiina alkamaan.

Kello 15.36: Nuorten Leijonien riveissä on tutkittu tarkasti Ruotsin peliä. Sieltä löytyi myös pieniä heikkouksia.

Kello 15.35: Ruotsin tehokkaimmat pelaajat ovat olleet Otto Stenberg (3+2) ja Theo Lindstein (0+5). Suomen ykköspistemies on ollut kapteeni Jere Lassila (2+3).

Turnauksen pistepörssiä johtaa Slovakian Servac Petrovsky (5+3).

Kello 15.34: Ruotsin kokoonpano alla:

Kello 15.33: Suomen avainhyökkääjä Jani Nyman päätti puolustella turnauksen aikana kritiikin kohteena ollutta Nuorten Leijonien päävalmentajaa Lauri Mikkolaa.

Kello 15.32: "Tosi kiekollinen joukkue", Nuorten Leijonien riveistä kuvaillaan Ruotsia.

Kello 15.31: Vastus on kova, sillä Ruotsi kaatoi tuoreeltaan Kanadan, jättäen vieläpä vaahteranlehdet nollille.

Kello 15.30: "Äärimmäisen kova, hyvin luisteleva ja yhdessä pelaava joukkue vastassa. Aika paljon kaksivaiheisesti puolustetaan", Nuorten Leijonien päävalmentaja Lauri Mikkola ennakoi tämän päivän peliä TV5:llä.

Kello 15.29: Nuorten Leijonien päävalmentaja Lauri Mikkola kuvaili Latvia-suoritusta termillä "jämäkkä".

Kello 15.27: Suomella maalinteossa onnistui muun muassa JYP-hyökkääjä Jere Lassila, joka haki maalijyvää HIFK-ikoni Kimmo Kuhdan klinikan kautta.

Kello 15.25: Suomen joukkueeseen kohdistui epäilyksiä kahden tappion jälkeen. Latvia-pelin tulos näkyi kasvoilta ja olemuksista.

Kello 15.23: Mitä Latvia-pelissä oikein tapahtui? Paluu tähän alta:

Kello 15.21: Suomen kokoonpanossa ei tapahdu yhtään muutosta perjantain Latvia-ottelun jäljiltä. Yhdistelmät pysyvät samoina ja maalilla jatkaa Noa Vali.

31 Noa Vali (30 Niklas Kokko)

Kello 15.19: Tervetuloa jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisojen Suomen ja Ruotsin ottelun liveseurannan pariin. Taisto käynnistyy noin kello 15.35. Ennen tätä perkauksessa molempien joukkueiden kokoonpanot ja lähtökohdat iltapäivän otteluun.