MTV Uutiset seuraa Voislav Tordenin oikeudenkäyntiä Helsingin käräoikeudessa.
Helsingin käräjäoikeuden purtavana olevan sotarikosasian käsittely on loppusuoralla. Tänään ääneen pääsee itse syytetty, 38-vuotias venäläinen Voislav Torden.
MTV seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä tässä artikkelissa.
Torden kiistää syyllistyneensä sotarikoksiin, jotka on syyttäjän mukaan tehty Itä-Ukrainassa vuonna 2014.
Voislav Torden oikeudenkäynnissä 23. tammikuuta. Hänen vieressään istuu asianajaja Heikki Lampela.Lehtikuva / Jussi Nukari
Tordenin syytetään osallistuneen venäläisen Rusitsh-sotilasryhmän yksikön apulaispäällikkönä Itä-Ukrainan konfliktiin ja syyllistyneen tuolloin sodan oikeussääntöjen vastaisiin tekoihin. Tordenia ja yksikön sotilaiden epäillään syyllistyneen esimerkiksi haavoittuneiden ukrainalaissotilaiden surmaamiseen.
Oikeudenkäynti päättyy
Uhrien asianajaja kysyy Tordenilta, eikö hän edelleenkään halua kertoa, milloin erosi Rusitshista. Torden kertoo, ettei aio vastata.
– Asuitteko siihen aikaan Norjassa, jatkokysymys kuuluu.
Tordenin kasvoilla käy huvittunut hymy.
– Toveri Jakobson, minähän vastasin jo, etten vastaa. Jos on muuta kysyttävää, kysykää, olkaa hyvä.
Muuta kysyttävää ei ollut. Oikeudenkäynti päättyy tänään tähän.
14.13
Nyt ukrainalaisten uhrien puolustus kysyy Tordenilta, antoiko hän ensiapua jollekin ukrainalaisen Aidar-pataljoonan sotilaalle. Torden vastaa, ettei tehnyt sellaista.
Toinen kysymys koskee Rusitshin aseistusta ja sitä, mistä se on saatu.
– Kuten kerroin, Rusitsh on hankkinut aseistuksen omalla rahoituksellaan. Raha-asioista päätti ja näitä asioita hoiti Rusitshin komentaja, taistelinimeltään Serb. Hän teki päätöksen hankinnasta ja siitä, kenelle varusteet jaetaan.
14.10
Syyttäjä näyttää toisen videon. Se on Tordenin antama haastattelu.
– Tässä kerrotte hyvinkin yksityiskohtaisesti väijytyksestä; kuka sen järjesti ja mitä itse teitte. Haluatteko kommentoida, syyttäjä kysyy.
– Tämä haastattelu oli tehty propagandatarkoituksessa, luodaksemme legendan Rusitshista. Aikaväli tapahtumista oli pitkä. Tarkoituksena oli vain luoda legendaarinen kuva ryhmästä. Mitään tässä kerrotusta ei voi pitää paikkansa. Se on vain informaatiopropagandaa.
14.07
Syyttäjä näyttää toisen videon, jossa kuuluu ammuskelua. Se on kuvattu metsikössä. Videon loppupuolella metsikön takaa näkyy suuri leimahdus.
Toisessa, hieman eri kulmasta kuvatusta videosta näkyy metsikön tuntumassa olevia taistelijoita, joista ainakin toinen näyttää ampuvan metsikön suuntaan. Syyttäjä kysyy Tordenilta, mitä videossa hänen mukaansa tapahtuu.
– Tämä kyseinen video ei liity mitenkään käsiteltävään asiaan.
Torden ei myöskään kommentoi sitä, milloin video on kuvattu.
14.00
Syyttäjä esittää videon, joka on kuvattu väijytyspaikan läheisyydestä. Videolla kuuluu voimakasta ampumisen ääntä. Syyttäjän mukaan videolla näkyy, kuinka Torden etenee tielle päin.
Tordenin mukaan video todistaa siitä, mitä hän on kertonut aiemmin tänään. Syyttäjä tenttaa Tordenilta, tunnistaako hän itsensä videolta.
– Olen kertonut mitä on tapahtunut ja tämä video todistaa sen.
– Minä tiedän, missä minä olin, koska minua oli kuvattu. Kyse ei ole siitä, tunnistanko itseni.
13.58
Syyttäjä kysyy kuvasta, jossa Torden poseeraa kuolleen ukrainalaissotilaan vieressä. Torden sanoo kuvan olevan tekaistu, eikä sellaista ole oikeasti koskaan otettu. Torden osoittaa toista esitutkinnassa olevaa salattua kuvaa ja kertoo olettavansa, että sitä kuvaa on hyödynnetty hänen lavastamisekseen.
Syyttäjä kysyy, onko tämä kuva Tordenin mielestä aito.
– Minä luulen, että tätä kuvaa on voitu käyttää tekaistussa kuvassa perustana.
Kuva on salattu esitutkinnassa, mutta sen tekstiksi poliisi on merkinnyt "Kuvassa Miltsakov palavan Aidar pataljoonan sotilaan ruumiin luona. Miltsakovin oikea käsivarsi koukussa ja oikean käden peukalo pystyssä. Julkaisun kommenttikenttä peitetty."
13.55
Nyt oikeudessa katsotaan kuvaa, jossa poliisin mukaan tapahtuu seuraavaa:
"Tuhotun henkilöauton taustalla Rusich-taistelijoita. Petrovsky (punainen nuoli) seisoo kohti Miltsakov:ia ja Petrovskyllä on vasen käsi koukussa hänen itsensä edessä. Miltsakovia (keltainen nuoli) seisoo palavan Aidar pataljoonan sotilaan ruumiin luona (sininen nuoli). Miltsakovin oikea käsivarsi on vartalon vieressä alhaalla."
Tordenin aiempi nimi on Jan Petrovski. Hän sanoo, ettei tunnista itseään kuvasta.
– Ei kannata spekuloida, hän sanoo.
13.52
Syyttäjä esittää videon ja kysyy Tordenilta, milloin ja missä se on kuvattu. Torden ei taaskaan kommentoi, eikä video hänen mukaansa liity asiaan. Videon alussa näkyy marssivia, univormupukuisia ja aseita kantavia miehiä.
Seuraavaksi syyttäjä pyytää Tordenia kommentoimaan Venäjän sosiaalisesta mediasta otettuja kuvia. Kuvatekstinä on kerrotaan Rusitshin tekemästä puhdistuksesta. Kuvissa esiintyvät ainakin Torden ja Miltsakov.
Tordenin mukaan kuvat eivät liity tapahtumiin. Muuta kommentoitavaa hänellä ei ole.
13.48
Torden ei halua kommentoida syyttäjän esittämään kuvaa, jossa hän ja joukko asemiehiä poseeraa kameralle ja pitää Venäjän lippua esillä. Hänen mukaansa se ei liity asiaan.
Syyttäjä kysyy, haluaako Torden kommentoida, miksi kuvassa pidetään Venäjän lippua esillä.
– No minkä maan lipun olisit halunnut nähdä, Torden sanoi.
– Kysyin, että haluatteko kommentoida, miksi pidätte lippua, syyttäjä jatkoi.
– En.
13.40
Syyttäjä kysyy, milloin Torden erosi Rusitshista.
– Se meni ohi, syyttäjä sanoi.
– En kertonut sitä, siksi se menikin ohi. Arvoisa oikeus, eroamiseni ryhmästä ei liity kyseiseen asiaan, joten en vastaa tähän kysymykseen.
Torden kertoo kuitenkin pitäneensä ystävyyssuhteita Rusitshin jäseniin yllä eroamisensa jälkeen.
– Mutta harvemmin ja harvemmin. Jossain vaiheessa se loppui lähes kokonaan. Näissä olosuhteissa missä olen nyt se loppui ihan täysin.
13.38
Nyt syyttäjä siirtyy 5. syyskuuta 2014 tapahtuneisiin asioihin, joiden vuoksi Tordenia syytetään sotarikoksista. Syyttäjä kysyy Tordenilta onko hän koskaan nähnyt tai tavannut oikeudessa aiemmin todistajana kuultua ukrainalaista, joka jäi eloon väijytyksessä. Torden kiisti nähneensä miestä.
Siihen aikaan minä autoin haavoittunutta, Torden sanoi.
13.28
Oikeudessa katsotaan ryhmäkuvaa, jotka Torden on julkaissut sosiaalisessa mediassa nimimerkillä Veliki Slavian. Syyttäjä kysyy kuvassa näkyvästä lepakkosymbolista. Tordenin mukaan kyse on Batman-pataljoonan merkki.
Tordenin mukaan kuva on julkaistu pataljoonan virallisella sivulla.
– Toisin sanoen tällä sivustolla oli julkaistu tietoa, mikä liittyi kansallismiliisin humanitaariseen apuun, ei pelkästään tähän ryhmään liittyvää tietoa.
13.23
Oikeudessa katsotaan esitutkinnassa olevaa kuvaa. Se ei kuitenkaan ole julkinen esitutkintapöytäkirjassa, koska siinä näkyy oletettavasti kuolleita ukrainalaisia. Tordenin mukaan kuva on tekaistu.
– Se on propagandatarkoituksella tehty.
13.15
Syyttäjä kysyy, onko Tordenilla Rusitshin merkki tatuointina. Tordenin mukaan komentaja oli päättänyt käyttää kolovrat-aurinkosymbolia ryhmän merkkinä. Torden sanoo, että se on suosittu slaavilainen symboli.
Merkkiä pidetään myös yleisesti äärioikeistolaisena.
Tordenin tatuoinnit kuvattiin esitutkinnan aikana.Poliisi
13.13
Syyttäjä kysyy Tordenilta haastattelusta, jossa Torden kertoo olevansa Rusitshin sijaiskomentaja.
– Muistuttakaa minua videon sisällöstä, Torden toteaa.
– Se on teidän haastattelunne, syyttäjä sanoo.
– Sen minä ymmärrän, mutta olen antanut paljon haastatteluja.
Nyt oikeudessa kaivetaan esille itse video. Torden toteaa, ettei hän halua kommentoida asiaa, eikä se liity itse tapahtumiin.
13.08
Syyttäjä kysyy tapahtumista 4. syyskuuta. Torden kertoo tehneensä aiemminkin yhteistyötä mainitsemansa toimittajan kanssa. Torden kertoo olleensa toimittajan mukana vapaaehtoisesti.
– Sinä yönä, 4.-5. syyskuuta, olin toimittajan asunnossa. Seuraavina öinä, eli 5.-6. ja 6.-7. olimme toimittajan kaverin luona.
Syyttäjä kysyy, minkälainen varustus Tordenilla oli 4.-5. syyskuuta. Hän kertoo käyttäneensä siviilivaatteita, mutta hänellä oli mukanaan myös univormu. Sitä hän käytti seuraavana päivänä.
– Se oli juuri se univormu, joka näkyy myös esitutkintamateriaalissa.
13.01
Syyttäjä kysyi, osallistuiko Torden taisteluihin Luhanskissa syksyllä 2014. Hän vastaa yhdellä sanalla: "En."
Torden kertoo syyttäjälle menneensä Luhanskiin humanitaarisilla asioilla. Hän tapasi tuolloin Rusitshin jäseniä ja heistä tuli ystäviä.
– Minulle tarjottiin, että voisin olla Rusitshin rekrytoija. Komentaja Serb ehdotti tätä.
Tordenin mukaan ainoastaan komentajana toiminut Serb eli Aleksei Miltsakov oli hänelle entuudestaan tuttu. Torden oli tutustunut Miltsakoviin Pietarissa vuonna 2012.
– Olen harrastanut kamppailulajeja. Sen kautta tutustuin Serbiin, Koska asuin silloin Norjassa, kommunikoimme lähinnä netin välityksellä, Torden sanoi.
12.53
Oikeudenkäynti jatkuu. Nyt syyttäjä esittää Tordenille kysymyksiä. Ensimmäinen kysymys koskee sitä, liittyikö Torden Rusitshiin saavuttuaan Luhanskiin. Tämä kertoi liittyneensä Rusitshiin silloin.
Seuraava kysymys käsitteli Tordenin saamaa ensiapuakoulutusta. Torden kertoi saaneensa koulutusta Rusitshilta. Tordenin mukaan hän ei ole saanut ollenkaan sotilaskoulutusta.
11.48
Tuomari kysyy, että mitä tarkastuspisteellä tapahtui ennen kuin hän lähti tarkastuspisteeltä pois yhdessä toimittajan kanssa. Torden vastaa lisäävänsä, että hän oli haavoittuneen vieressä toisaalla noin 20 minuuttia.
Tordenin mukaan hänen poistumisensa paikalta näkyy esitutkintamateriaalissa olevalta videolta. Tienristeykseen taas jäi paljon sotilaita.
Torden toteaa, että jos joku paikalle jääneistä teki jotain sopimatonta, se ei voi olla hänen syynsä.
– Se ei voi olla minun syyni. Minä olen vastuussa vain omasta toiminnastani. He, jotka tekevät jotain sopimatonta, saavat kantaa vastuuta siitä itse.
– Kuuluuko heidän kantaa vastuuta, Heikki Lampela kysyy.
– Jokaisen on kannettava vastuu omista teioistaan, Torden vastaa.
Oikeus pitää nyt tunnin mittaisen lounastauon ja jatkaa kello 12.50.
11.41
Torden kertoo joutuneensa eroamaan Rusitshista, koska hän ei halunnut palvella enää Miltsakovin alaisuudessa.
– Soturin periaatteeni eivät sallineet sitä. Jatkossa konfliktin välttämiseksi tein päätöksen, että eroan ryhmästä. Hänen johtamistapansa ja tapa olla diktaattori, alistaa muita ryhmässä, pitää muita alempiarvoisina, en hyväksynyt sitä, loppujen lopuksi.
Tuomari kysyy Tordenilta vielä siitä, kun hän palasi auttamaan haavoittunutta Miltsakovin jäädessä tielle toimittajan kanssa. Tordenin mukaan Miltsakovin ja toimittajan tekemät videot löytyvät esitutkintamateriaalista. Videoissa on Miltsakovin haastattelu, jossa hän kertoo tapahtumista omalla tavallaan, Torden sanoo.
11.38
Torden kertoo noudattavansa vankien kohtelussa soturin periaatteita ja kunniaa.
– Täytyy suhtautua kunnioittavasti haavoittuneisiin sotavankeihin ja vihollisiin yleisesti. Korostan, kunnioituksella. Tämä on soturin kunnian pääperiaate. Hetkenä minä tahansa voit itsekin olla haavoittunut tai joutua sotavangiksi. Silloin olisi hienoa, että vihollinen kunnioittaisi sinua ja auttaisi sinua.
Torden toteaa, että soturien tulee kunnioittaa toisiaan, käydä sotaa rehellisesti ja auttaa toisiaan.
– Tässä ovat minun periaatteeni.
11.36
Torden sanoi, että jos sotavankeja voidaan ottaa, heille voidaan antaa ensiapua ja heidät voidaan siirtää saamaan hoitoa.
– Heitä kannattaa myöhemmin käyttää vaihdossa. On ihan normaali käytäntö, että otetaan sotavankeja ja vaihdetaan heitä omiin.
Torden kertoi myös, kuinka haavoittuneisiin vihollisiin suhtauduttiin.
– Minä välitin komentajan sanat ja käskyt. Jos on todella vakavasti haavoittunut ja hän kokee hirvittäviä kärsimyksiä ja pyytää, että hänet lopetetaan, vain poikkeustilanteissa, kun haavoittunut itse pyytää, eikä ole mahdollisuutta auttaa häntä, kukaan ei tule kiduttamaan häntä, aiheuttamaan hänelle kärsimyksiä, vaan hänelle annetaan armo. Tehdään armolaukaus.
Torden korostaa edelleen, ettei hän ole antanut mitään käskyjä, eikä hän ole ollut asemassa, jossa on voinut antaa käskyjä.
11.33
Tordenin kuuleminen lähestyy loppuaan hänen avustajansa Heikki Lampelan osalta. Sen jälkeen on syyttäjän vuoro esittää Tordenille kysymyksiä.
Lampela kysyy Tordenilta linjauksesta, jonka mukaan Rusitsh ei ota vankeja eikä anna armoa. Tämä on yksi sotarikoksista, joista Tordenia syytetään.
Torden kertoo, ettei ole sanonut mitään tällaista tai antanut tällaisia käskyjä.
– Tässä videossa minä välitän komentajan käskyjä. Siteeraan sitä, mitä hän on sanonut. Kyseessä ei ole minun käskyni, eikä minulla ollut valtuuksia antaa käskyjä. Tämän lisäksi kukaan ei sanonut, että armoa ei anneta. Minä en sanonut niin. Mitään käskyjä en antanut.
11.28
Tordenin mukaan hän poistui risteysalueelta toimittajan kanssa takaisin Luhanskiin. Torden kertoo, että paluun jälkeen päivä jatkui normaalisti. Heillä oli esimerkiksi mahdollisuus käydä lämpimässä suihkussa.
Hän kertoi, että toimittajan kuvaamat videot levisivät maailmalle ja tulivat kuuluisaksi.
– Toisissa se herätti vihaa ja toisissa taas iloa ja kiitollisuutta. Kyseessä olivat viholliset ja ei-viholliset. Toisin sanoen, kun lähdin Luhanskista, olin ihan tavallinen rivimies. Kun palasin Luhanskiin, paikallinen väestö otti minut vastaan sankarina ja puolustajana. Puolustajana, joka puolusti heidän oikeuttaan olemassaoloon.
11.15
Tordenin avustaja Heikki Lampela kysyy häneltä, oliko Miltsakov innokas olemaan ajoradalla toimittajan kuvattavana.
– Kyllä, toki.
– Annoitteko te tarkastuspisteellä käskyjä jollekin, Lampela jatkoi.
– En todellakaan. En ollut sellaisessa asemassa, että olisin voinut antaa käskyjä kenellekään. Ensinnäkin siellä oli Rusitshin komentaja, joka oli itse antanut käskyjä. Lisäksi siellä oli muitakin ryhmiä, joilla oli omat komentajat. Minulla ei ole sellaista asemaa, että voisin antaa käskyjä Rusitshissa tai missään muussa ryhmässä.
Lampela kysyy myös aiemmin tapahtuneesta räjähdyksestä. Torden kertoo, että se tuli yllätyksenä.
– Olin selin tiehen päin. Kaikki oli rauhallista.
11.13
Tordenin mukaan hänen kanssaan ollut toimittaja halusi mennä risteysalueen ajoradalle selvittämään, mitä siellä oli tapahtunut. Toimittaja pyysi mukaansa Rusitshin komentajan Miltsakovin, jonka piti kertoa, mitä paikalla on tapahtunut. Torden sanoi, että Miltsakov ohjeisti toimittajaa kuvaamaan myös häntä.
– Ennen kuin menimme yhdessä ajoradalle, minua kohti juoksi aiemmin lievemmin haavoittunut henkilö, jolle olin laittanut siteen. Hän kertoi, että toisen haavoittuneen vointi muuttui huonommaksi.
Tordenin mukaan komentaja Serb eli Aleksei Miltsakov käski odottaa hetken, jonka aikana toimittaja kuvaisi Tordenia ja sitten tämän tulisi mennä tarkistamaan haavoittuneen tila.
– Näin tapahtuikin. Sitten Serb jäi siihen ja minä menin haavoittuneen luokse. He kuvasivat ja minä olin hoitamassa haavoittunutta.
– Arvoisa oikeus, mikäli näette tarpeelliseksi, voin kertoa tarkemminkin, miten olen antanut apua, Torden sanoi.
11.04
Tordenin mukaan kuului, kuinka palavassa kuorma-autossa olleet ammustarvikkeet räjähtelivät. Toimittaja kuvasi tilannetta. Paikalla olleet Luhanskin kansanmiliisin joukot seurasivat tilannetta. Näkyvyys oli huono.
– Koko aikana minä en osallistunut taisteluun, Torden sanoo.
– Minä en ampunut yhtäkään laukausta, eikä tarvinnutkaan. En nähnyt mitä siellä tapahtui, siellä oli paljon kansanmiliisiä.
11.00
Istunto jatkuu. Lampela kysyy Tordenilta, millä välineillä taistelupaikalta kuvatut videot on kuvattu.
– Tiedän, että toimittaja on kuvannut kamerallaan, muut omilla puhelimillaan.
Tordenin mukaan esitutkintamateriaalissa todisteina olevista videoista kaksi on toimittajan kuvaamia. Toimittaja kuvasi ajoradalla Serbin eli komentaja Miltsakovin kanssa.
Torden pyytää oikeulta lupaa jatkaa siitä, mihin jäi ennen taukoa. Hän kertoo, että toimittaja pyysi päästä lähemmäs kuvaamaan.
10.40
Toiselle haavoittuneelle Torden laittoi vain pienemmän siteen, sillä haava ei vaatinut järeämpiä toimenpiteitä. Hän pyysi tätä haavoittunutta katsomaan vakavammin haavoittuneen perään. Hän itse meni toimittajan luokse.
– Toimittaja oli edelleen pensaiden ja puiden takana Serbin lähellä. Kun tulin toimittajan viereen, hän sanoi haluavansa mennä lähemmäs tietä ja kuvata mitä siellä oikein tapahtuu.
Tordenin mukaan taistelu oli jo melkein loppu, mutta risteyksessä oli yhä palavaa sotilaskalustoa ja jonkinlaisia räjähdyksiä.
– Ilmeni, että ammustarvikkeet paloivat ja räjähtivät. Tulta oli niin paljon, että kaikki, mitä kuorma-autossa oli, paloi loppuun. Silloin minä ja toimittaja siirryimme metsikköön. Siellä oli panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo, joka kuului Zorjalle. Siellä toimittaja jatkoi kuvaamistaan.
Oikeus pitää nyt 15 minuutin tauon.
10.37
Torden kertoo tutkineensa haavoittunutta henkilöä, jonka hauiksen alueelta vuoti tummanpunaista verta. Hän kertoo ymmärtäneensä, että veri ei ollut peräisin valtimosta. Torden laittoi haavoittuneelle kiristyssiteen, puhdisti haavan ja laittoi siihen verenvuotoa tyrehdyttävää ainetta.
– Siihen aikaan ammuskelu ei ollut enää niin intensiivinen. Kuten kerroin jo aikaisemmin, en nähnyt mitä oli tapahtunut enkä itse taistelua. Näkyi vain, että siellä on todella, todella paljon savua. Jokin palaa siellä, Torden sanoi.
10.34
Tordenin mukaan hän ei edelleenkään kyennyt näkemään, mitä risteyksessä oikein tapahtui. Hän näki kuitenkin kaksi haavoittunutta. Toinen oli haavoittunut vakavammin ja hänellä oli verenvuotoa.
– Toimittaja ja Serb keskustelivat keskenään. Serb olisi voinut tarvittaessa auttaa toimittajaa. Voidaan sanoa niin, että komentaja kontrolloi tilannetta. Silloin minä ja haavoittuneet siirryimme turvalliseen paikkaan, mihin jätimme tavaramme, noin 70 metrin päässä tieltä pensaiden ja puiden takana.
10.31
Tordenin mukaan hän näki vain tulta ja mustaa savua. Se peitti kaiken ympärillään. Hän kuuli ammuntaa.
– Päätin, että juoksen Serbin luokse ja kysyn, mitä tapahtuu. Näin minä teinkin. Hän sanoi, ettei hän tiedä, eikä nähnyt eikä tiedä. Sanoi, että on parempi olla lähtemättä kauemmas, Torden sanoi.
Torden kertoo päättäneensä ottaa muutama askel. Silloin hän kuuli, että joku pyytää apua.
– Joku Zorjan ihmisistä pyysi apua, kiristyssidettä. Minulla oli aina mukanani ensiapulaukku ja satuin olemaan lähempänä näitä ihmisiä, jotka pyysivät apua. En nähnyt vieläkään mitä tiellä tapahtuu ja kuka ampuu mihinkin, enkä silloin välittänytkään. Kuulin, että tässä on haavoittuneita joukkoja, jotka tarvitsevat apua.
10.29
Torden kertoo kääntyneensä ääntä kohti, mutta koska tiellä oli metsikkö, hän ei nähnyt mitä tapahtui.
– Ainoa mitä näin, oli tulimeri. Tuli tulipallo, joka oli nousemassa ylös. Alkoi myös tulitus. Tämä oli todella yllättävää ja epäselvää, mitä siellä tapahtui. Katsoin toimittajaa, hän seisoi. Juoksin häntä kohti ja vedin häntä vaatteista alas, jotta hän menisi maahan, koska hän ryhtyi kuvaamaan kamerallaan.
10.24
Tordenin mukaan tarkastuspisteen lähellä oli Rusitshin tavaroita. Hän jätti tavaransa samaan paikkaan ja lähti toisen Rusitsh-taistelijan kanssa toiseen suuntaan kohti metsikköä. Samalle paikalle tulivat myös komentaja Serb, toimittaja ja kolmas taistelija.
– Aloimme keskustelemaan. Minä olin selin metsikköön päin. En nähnyt mitä tapahtui risteyksessä, enkä päätiellä. Yllättäen tapahtui räjähdys, todella kovaääninen, voimakas räjähdys.
Syyttäjän mukaan sotarikokset tapahtui tarkastuspisteen luona risteyksessä.
10.21
Torden on aiemmin kertonut, että tuliylläkköä eli väijytystä, jonka yhteydessä väitetyt sotarikokset tapahtuivat, ei tehnyt Rusitsh-vaan luhanskilainen pataljoona Zorja, jota komensi Kommunist-taistelijanimeä käyttävä komentaja.
Torden kertoi, että mentyään Zorjan tarkastuspisteelle toimittajan kanssa, heille näytettiin minne auto voidaan jättää. Heitä vastaan tuli myös kolme muuta Rusitshin taistelijaa, mukaanlukien komentaja Serb.
– Minä kysyin, että mitä täällä tapahtuu. Serb vastasi, että tässä on uusi Zorja-pataljoonan tarkastuspiste.
10.19
Tordenin mukaan päivä jatkui toimittajan tekemillä kuvauksilla ja haastatteluilla. He kävivät myös tarkastuspisteellä, jossa tarkastettiin kaikki ajoneuvot ja matkustajat.
– Se on ihan rutiinikäytäntö.
Kello 11.30 he olivat eräässä asutuskeskuksessa tekemässä toimittajan työtä. Paikalla oli Luhanskin kansantasavallan joukkoja, jotka näkivät heidän tulevan tavallisella siviiliautolla.
– Toimittaja näytti akreditaatiokorttinsa, jonka sai Luhanskin kansantasavallasta ja selitti miksi hän on täällä. Hän kertoi tehtävänsä olevan kuvata paikallisväestöä ja joukkoja ja haastatella heitä.
Tordenin mukaan paikalla oli toinen luhanskilainen pataljoona, jonka komentajan taistelijanimi on Kommunist eli kommunisti. Toimittajalle ehdotettiin sen pataljoonan mukaan lähtemistä, mutta ensin piti kysyä lupa.
10.12
Nyt Torden kertoo päivästä, jolloin sotarikosten väitetään tapahtuneen. Hänen mukaansa mitään tuliylläkköä ei ollut.
– Olin silloin majoittunut tutun toimittajan luokse pienessä kaksiossa. Aamulla kello 9.30 ovikello soi. Se oli hänen kollegansa, joka kertoi, että neuvottelu on siirretty alkamaan aikaisemmin. Puolen tunnin kuluttua täytyy olla Luhanskin mediakeskuksessa.
Tordenin mukaan hän ja toimittaja joivat teetä, jonka jälkeen he siirtyivät mediakeskukseen, jonne saapuivat noin kello 10.30.
– Hän meni neuvotteluun ja minä menin lataamaan laitteitani.
10.02
Tordenin mainitsema komentaja Serb on oikealta nimeltään venäläinen 33-vuotias Aleksei Miltsakov, joka on yhdistetty myös venäläisten Wagner-sotilaiden Syyriassa tekemiin julmuuksiin.
Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat todenneet aiemmin, että Torden otti päävastuun Rusitshin joukoista sen jälkeen, kun Miltsakov loukkaantui Ukrainan Harkovassa käydyissä taisteluissa vuonna 2022. Tähän asiaan Torden ei ole vielä ottanut kantaa oikeudenkäynnissä.
9.57
Tordenin mukaan ryhmään päästääkseen täytyi olla kurinalainen ja terveitä elämäntapoja noudattava henkilö, joka jakoi panslaavilaisen arvomaailman. Komentaja päätti siitä, ketä ryhmään otetaan ja ketkä erotetaan. Ryhmällä oli tiukka kuri, hän sanoi.
– Erimielisyys komentajan kanssa johti heti erottamiseen. Voidaan todeta, että komentaja Serb oli diktaattori. Minun henkilökohtaiset soturin periaatteeni perustuvat kunnioitukseen ja rehelliseen ja kunnioittavaan suhtautumiseen toisiin. Joten myöhemmin jouduin eroamaan ryhmästä, jotta välttyisin ristiriidoilta komentaja Serbin kanssa.
9.55
– Tordenin mukaan komentaja päätti Rusitshin aseistuksesta ja päätti, mitä aseita kukakin sai käytettäväkseen. Komentaja päätti itsenäisesti, mitä ryhmä milloinkin teki.
9.52
Torden sanoi, ettei hänellä ollut päättävää asemaa Rusitshissa. Hänellä ei ole sotilastaustaa eikä sotilasarvoa.
– En voinut komentaa. Minulla ei ollut minkäänlaista komentajan vastuuta tai komentovaltuuksia. Serb (komentaja) itse sanoi, että vain hänen kuolleen ruumiinsa yli joku muu voi komentaa, eli vain siinä tapauksessa jos hän kuolee.
Tordenin mukaan johtovastuu olisi tässä tapauksessa siirtynyt toiselle, kokeneelle taistelijalle.
9.46
Tordenin mukaan Rusitsh-ryhmä koostui vapaaehtoisista ja oli itsenäinen ja riippumaton taisteluyksikkö. Ryhmä ei ollut osa Luhanskin kansantasavaltaa eikä Venäjää, hän tarkentaa.
– Ryhmällä oli oma rahoitus. Se oli vähälukuinen ja sillä oli yksi komentaja, joka on huolehtinut huollosta ja joka teki yksin itsenäisiä päätöksiä.
9.44
Torden istuu oikeussalissa tulkin ja avustajansa välissä. Hän on pukeutunut totuttuun tapaansa vihreään pitkähihaiseen paitaan ja pitää hiuksiaan poninhännällä.
Lampela kysyy Tordenilta, oliko Rusitsh-ryhmällä jonkinlainen slaavilainen ideologia ja mitä se tarkoittaa.
– Rusitsh-ryhmä on panslaavinen ryhmä, mikä tarkoittaa sitä, että slaavien on kunnioitettava toisiaan. Kaikilla slaaveilla on oikeus omaan kieleensä ja kulttuuriinsa slaavilaisen maailman piirissä. Se ei tarkoita sitä, että Venäjä tai venäläiset olisivat arvokkaampia kuin muut slaavit. Se tarkoittaa sitä, että kaikki slaavit ovat tasavertaisia ja heillä on oikeus kansanvaltoihin, kuten Luhanskin kansantasavalta, Torden sanoi.
9.34
Huomenta Helsingin käräjäoikeudesta. Oikeudenkäynti alkaa. Media seuraa sitä erillisestä auditoriosta.
Voislav Torden vaikeni poliisin kuulusteluissa, mutta hänen avustajansa, asianajaja Heikki Lampelan mukaan Torden aikoo kertoa oman näkemyksensä oikeudelle.
Lampela aloittaa kysymällä Tordenilla, miksi tämä lähti Norjasta Ukrainaan vuonna 2014.
– Tordenin mukaan hänen lähtönsä tarkoituksena oli auttaa paikallisia. Alueella oli konflikti, voidaan sanoa jopa humanitaarinen kriisi. Väestö tarvitsi kaikenlaista apua, mitä oli saatavilla. Paikalliset viranomaiset olivat jo perustaneet Luhanskin kansantasavallan, Torden sanoi.