Voislav Torden sai raskaat syytteet – väijytti ukrainalaiskolonnan kierolla suunnitelmalla

2:17img
MTV paikalla oikeudessa: Rikostoimittaja kertoo, mitä oikeudessa tänään tapahtuu.
Julkaistu 05.12.2024 07:30(Päivitetty 05.12.2024 12:07)
Toimittajan kuva
Miikka Hujanen

miikka.hujanen@mtv.fi

Voislav Torden kiistää syyllistyneensä sotarikoksiin Itä-Ukrainan konfliktissa vuonna 2014.

Helsingin käräjäoikeus aloitti tänään venäläisen Voislav Tordenin sotarikossyytteiden käsittelyn.

MTV seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä tässä artikkelissa. Helsingin käräjäoikeudessa oli erityisen tiukat turvajärjestelyt oikeudenkäynnin vuoksi.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on nostanut Tordenia vastaan syytteet viidestä sotarikoksesta, joihin tämän epäillään syyllistyneen Ukrainassa vuonna 2014. 

LK 0512 Torden oikeudenkäynti

 Istunto on suljettu valokuvaajilta, media seurasi istunnon alkua etäyhteyksin toisesta istuntosalista. 

Tordenin syytetään osallistuneen venäläisen Rusitsh-sotilasryhmän yksikön apulaispäällikkönä Itä-Ukrainan konfliktiin ja syyllistyneen tuolloin sodan oikeussääntöjen vastaisiin tekoihin. Tordenia ja yksikön sotilaiden epäillään syyllistyneen esimerkiksi haavoittuneiden ukrainalaissotilaiden surmaamiseen.

Rikosepäilyt on tutkittu Suomessa, koska korkein oikeus (KKO) linjasi aiemmin, ettei Tordenia voi luovuttaa Ukrainaan. KKO perusteli kantaansa Ukrainan heikoilla vankilaoloilla.

Torden on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Suomi otti Tordenin kiinni kesällä 2023, kun hän yritti Helsinki-Vantaan lentoasemalla nousta Nizzan-lennolle. Hänet tunnetaan myös nimellä Jan Petrovski, ja hän on tällä nimellä EU:n Venäjä-pakotelistalla.

11.49 Seuranta päättyy

Syyttäjä kertoo, että armoa ei anneta -julistus on kansainvälisen lainsäädännön vastainen siitä huolimatta, onko se annettu kansainvälisessä tai valtion sisäisessä konfliktissa.

Tämän myötä syyttäjän asiaesittely päättyy. Seuraavaksi oikeus pitää lounastauon.

MTV Uutisten käräjäseuranta päättyy tähän. Voislav Tordenin tapauksen käsittely jatkuu näillä näkymin vielä tammikuun loppuun asti. Myös Torden itse pääsee myöhemmin ääneen.

11.45

Tordenia syytetään myös siitä, että hän on poseerannut kuolleiden ukrainalaissotilaiden ruumiiden kanssa, ottanut tällaisia kuvia toisesta taistelijasta. Lisäksi kuvia on levitetty sosiaaliseen mediaan ja internetiin. 

Syyttäjä huomauttaa, että tässä yhteydessä lainsäädäntö puhuu nimenomaan henkilöiden kunniasta, joten ei ole olennaista, ovatko nämä henkilöt kuolleet vai eivät.

11.40

Syyttäjän mukaan sotilaan silpominen tapahtui siten, että sotilaan poskeen viillettiin Rusitsh-joukon käyttämä symboli. Syyttäjän mukaan tähän liittyy kirjallisia todisteita.

Myös tämä teko on kansainvälisten sotarikoksia käsittelevien sopimusten vastainen, sekä Suomen lainsäädännnön vastainen.

11.36

Syyttäjän mukaan taistelukyvyttömäksi joutuneiden, ukrainalaisten sotilaiden ampuminen tapahtui välittömästi tarkastuspisteellä käydyn taistelun jälkeen. Syyttäjä käy läpi kansainvälisiä sopimuksia, joiden nojalla tällainen toiminta on kiellettyä. 

11.32

Syyttäjä toteaa, että vastapuolen lipun tai muiden tunnusten käyttäminen osana hyökkäystä on kielletty Suomen rikoslaissa, Geneven yleissopimusten lisäpöytäkirjassa ja kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussäännössä. 

11.28

Nyt syyttäjä käy läpi väijytystä, jonka yhteydessä suurin osa Tordenin väitetyiksi tekemistä sotarikoksista on tapahtunut.

Syyttäjän mukaan Rusitsh-joukot olivat aiemmin saaneet haltuunsa Ukrainan lipun. Kun Aidar-pataljoonan kahdesta autosta muodostunut kolonna saapui tarkastuspisteelle, lippu oli syyttäjän mukaan esillä. Se sai heidät luulemaan, että tarkastuspiste oli omien joukkojen hallussa.

Kolonna pysähtyi, jolloin Rusitsh ampui kuorma-autoa termobaarisella ohjuksella. Syyttäjän mukaan kaikki Aidar-pataljoonan sotilaat, myös tuliylläkössä haavoittuneet, surmattiin.

11.25

Syyttäjä käy läpi Rusitsh-ryhmää, jonka riveissä Torden taisteli nimellä Slavian. Oikeudenkäynnin keskeinen riitainen seikka onkin se, onko Torden ollut ryhmässä käskyvalta-asemassa vai ei.

11.20

Syyttäjä muistuttaa, että Venäjä kielsi aluksi sotilaallisen läsnäolonsa Itä-Ukrainassa erilaisin verukkein. Sittemmin on pystytty näyttämään, että Venäjän federaatio tuki separatisteja antamalla muun muassa kalustoa ja lisäksi sillä oli määräysvalta separatisteihin. Näin oli esimerkiksi Malesian Airlinesin matkustajakoneen alasampumisessa.

11.14

Ukraina aloitti esitutkinnan Tordenin teoista jo vuonna 2016. Syyttäjän mukaan asiasta tietäviä henkilöitä kuultiin jo tuolloin. Osaa on kuultu uudestaan sen jälkeen, kun Suomi ryhtyi tutkimaan asiaa.

Syyttäjän mukaan on riidatonta, että Luhanskin alueella on vuonna 2014 ollut aseellinen konflikti. Syyttäjän mukaan konflikti sai alkunsa, kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan. Hyvin pian myös Itä-Ukrainan Luhanskin ja Donetskin alueilla alkoi separatistinen toiminta.

11.09

Ensiksi erikoissyyttäjä Lilja Limingoja käy läpi tapauksen taustaa ja sitä, millainen konflikti Itä-Ukrainassa oli käynnissä vuonna 2014. 

Lisäksi syyttäjä kertoo siitä, miten Torden tuli Suomeen heinäkuussa 2023. Hän käytti tuolloin nykyistä nimeään Voislav Torden. Aiemmalla nimellään Jan Petrovski hänellä oli maahantulokielto Schengen-alueelle.

11.06

Oikeudenkäynti jatkuu vielä noin tunnin verran, jonka jälkeen oikeus pitää lounastauon.

Nyt siirrytään syyttäjän asiaesittelyyn, jossa syyttäjä käy syytteitä ja niiden perusteita tarkemmin läpi. 

Syyttäjät aloittavat PowerPoint-esityksellä.

10.46

Oikeus pitää nyt 20 minuutin tauon.

10.44

Seuraavaksi Tordenin puolustus vastaa uhrien omaisten ja eloonjääneiden korvausvaatimuksiin. Torden myöntää vahingonkorvausten määrät oikeaksi, mutta kiistää korvaukset perusteeltaan: hän ei ole syyllistynyt rikokseen, joten hän ei myöskään ole korvausvelvollinen.

Surmattujen sotilaiden osalta Torden korostaa, ettei ole surmannut kyseisiä henkilöitä.

– Kyseisessä taistelussa kuoli 10 henkilöä. Yksi on viety sairaalaan ja sittemmin menehtyi. Vainajia on siten 11. Neljän henkilöllisyys on luotettavasti selvitetty.

Elatuksen menetyksestä vaaditut korvaukset Torden kiistää samoin perustein. Elatuksen menetyksestä vaadittua korvauksen määrää Torden pitää kohtuullisena.

10.39

Torden kiistää syyllistyneensä sotarikokseen siinä, että Rusitsh olisi ilmoittanut, ettei se anna armoa tai ota vankeja.

– Vastaaja ei sano videossa, että armoa ei anneta. Hän kiistää, että olisi sanonut näin. Vastaaja kertoo, että komentaja on antanut käskyn olla ottamatta vankeja. Hän ei puhu itsestään, se ei ole hänen sääntönsä, Heikki Lampela sanoo.

– Kyseisessä videossa vastaaja vielä toteaa, että lievästi haavoittuneet viedään sairaalaan. Hänen toimintaperiaatteensa on eri kuin komentajan antama käsky.

Torden toteaa myös, että kyse on ollut propagandasta, jolla ei ole tekemistä todellisuuden kanssa. Haavoittuneita on todellisuudessa toimitettu sairaalahoitoon.

10.35 Torden: valokuva on väärennös

Syytekohta 4:n osalta Tordenin väitetään poseeranneen kuolleen sotilaan ruumiin kanssa poseeraamaalla. Torden kiistää tämänkin. Hän ei kuvassa tee mitään sellaista, mikä halventaisi tai loukkaisi vainajaa. Hän ei myöskään kajoa vainajaan, eikä vainajaa ole aseteltu kuvausta varten. 

– Vastaaja kunnioittaa vastapuolen Aidar-sotilaita, Lampela toteaa.

Tordenin mukaan esitutkinnassa esitetty valokuva on väärennös.

10.34

Torden kiistää myös, että haavoittuneen kasvoihin olisi viilletty Rusitsh-ryhmän symboli. 

– Vastaaja ei ole joka tapauksessa osallistunut väitettyyn vangin pahoinpitelyyn, eikä hän ole tällaista nähnyt, Tordenin asianajaja Lampela sanoo.

10.32

Tordenin asianajajan Heikki Lampelan mukaan Tordenin pääasiallinen tehtävä 5. syyskuuta 2014 oli propagandan tuottaminen ja toimittajan suojaaminen.

10.28

Syytekohdan kaksi osalta Torden kiistää syyllistyneensä sotarikokseen ja ampuneensa taistelukyvyttömiä haavoittuneita. Hän ei ole myöskään antanut käskyä sellaiseen tai johtanut kyseistä toimintaa.

– Kaikki olivat kuolleet ohjuksen paineaaltoon ja alueen muututtua liekkimereksi, Heikki Lampela sanoo.

Puolustuksen mukaan haavoittuneille oli annettu paikalla ensiapua ja heidät oli viety sairaalaan.

Yksikään maahan lentäneistä Aidar-pataljoonan sotilaista ei liikkunut tai puhunut, puolustus sanoo.

Puolustus kiistää, että haavoittuneille sotilaille olisi annettu armonlaukauksia.

– Se ohjus oli aikamoinen, Lampela sanoo.

10.26

Torden kiistää käyttäneensä Ukrainan lippua tai käskenyt käyttää sitä. Lippu ei ole ollut heidän hallussaan, eivätkä taistelijat Tordenin käskyvallassa. Torden ei ole surmannut eikä haavoittanut ketään tuon päivän tapahtumissa, puolustus toteaa.

Puolustus toteaa myös, ettei tuliylläkkö ollut Rusitshin järjestämä, vaan sen järjesti Zorja-pataljoona.

Tordenin mukaan tuliylläkössä kuoli välittömästi 10 henkilöä ja myöhemmin yksi lisää sairaalassa.

10.22 Torden: "Venäjä ei osallistunut"

Nyt Tordenin puolustus vastaa syytteisiin salissa. Jo aiemmin käräjäoikeuteen toimitettu vastaus on 75-sivuinen.

Torden kiistää syytekohdan 1 mukaisen sotarikoksen. Puolustus täydentää, että heidän näkemyksensä mukaan 5.9.2014 oli sisällissota, valtion sisäinen aseellinen selkkaus. 

Torden taisteli itsenäiseksi julistautuneen Luhanskin kansantasavallan puolella, ei Venäjän puolella. Hän kiistää, että Venäjän valtio ei osallistunut tuliyllällään millään tavalla.

– Venäjä ei tuolloin 5.9.2014 tukenut millään tavalla separatisteja, asianajaja Heikki Lampela sanoo.

10.15 Torden kiistää

Torden kiistää syytteet. Käräjäoikeudelle toimittamassaan ennakkovastauksessa Torden toteaa, ettei ole johtanut Rusitshin taistelijoita eivätkä he ole olleet Tordenin käskyvallassa. Hänen pääasiallinen tehtävänsä on ollut propaganda.

Torden myös kiistää, että ryhmä olisi järjestänyt väijytyksen. 

Tordenin mukaan väijytyksen ja tuliylläkön järjesti ja toteutti kokonaisuudessaan pataljoona Zorja, taistelijanimellä ”Kommunist” tunnetun sankaritähti-komentajansa johdolla. Tarkastuspiste sekä väijytys oli pataljoona Zorjan.

Torden huomauttaa vastauksessaan myös, että esitutkinnassa kuullut henkilöt ovat antaneet monia ristiriitaisia näkemyksiä.

– Nyt, lähes kymmenen vuotta 5.9.2014 päivän tapahtumien jälkeen, todistajina alun perin kuullut Ukrainan sotilaat on osin, ja tarkoitushakuisesti, vaihtuneet toisiin Ukrainan sotilaisiin. Uusien todistajien kertomukset eroavat merkittävällä tavalla verekseltään kuultujen todistajien kertomuksista, ja ovat sisällöltään raskauttavampia, johtaen vakavampiin rikosnimikkeisiin, Tordenin vastauksessa sanotaan.

10.10

Suuri osa Tordenilta korvauksia vaativista on surmattujen ukrainalaissotilaiden alaikäisiä lapsia. He vaativat korvauksia elatuksen menettämisestä.

10.00

Torden on jo ilmoittanut asianajajansa välityksellä kiistävänsä syytteet. Tordenin vastaus syytteisiin kuullaan syyttäjien puheenvuoron jälkeen.

9.56 

Torden kuuntelee syytteitä kasvot peruslukemilla. Oikeudenkäynti simultaanitulkataan hänelle Venäjäksi.

9.54

Korvausten vaatijoina on Rusitshin uhreiksi joutuneiden ukrainalaissotilaiden omaisia. Tyypilliset vaaditut summat ovat noin 4000 euroa per kuolleen sotilaan vanhempi.

9.52

Syyttäjä luettelee nyt Tordenille esitettyjä korvausvaatimuksia. Niitä on pitkä lista.

9.47

Syyttäjä vaatii lisäksi, että Torden korvaa valtiolle todistelukustannukset. 

9.45

Syytekohta viisi. Torden on vastoin Geneven yleissopimusta ja Rooman perussääntöä etukäteen vihollista uhatakseen antanut internetissä ja sosiaalisessa mediassa ilmoituksia, joissa ilmeni, että Rusitsh ei anna armoa tai ota vankeja. Rusitsh oli syyttäjän mukaan ainakin osittain Tordenin komennuksessa.

9.43

Syytekohta neljä koskee sitä, että Torden on myös loukannut aiemmin mainituissa teoissa surmatun ukrainalaissotilaan kunniaa poseeraamalla sosiaalisessa mediassa ja internetissä julkaistuissa kuvissa surmattujen ukrainalaissotilaiden kanssa. Syyttäjä tähdentää, että kyseessä on sotarikos.

9.42

Syytekohta kolme koskee sitä, että aiempien tekojen jälkeen Torden on sallinut Rusitshin apulaispäällikön silpoa taistelukyvyttömäksi joutunutta ukrainalaissotilasta viiltämällä tämän poskeen Rusitshin käyttämän symbolin.

9.39

Syyttäjä kertoo, että Torden ja Rusitsh surmasi ainakin neljä väijytyksessä haavoittunutta ukrainalaissotilasta. Torden ampui itse taistelukyvyttömiksi joutuneita sotilaita, syyttäjä sanoo. Lisäksi hän on ollut käskenyt käskyvallassaan olevia Rusitshin sotilaita.

9.36

Oikeudenkäynti alkaa. Syyttäjä lukee Tordenia vastaan nostetut syytteet. Ensimmäinen syytekohta koskee väijytystä, jossa Tordenin väitetään toimineen konekivääriampujana. 

Syyttäjän mukaan Rusitsh-ryhmä teki tuliylläkön Luhanskissa Ukrainan joukkojen etummaisten asemien selustassa. Syyttäjä sanoo, että Rusitsh käytti Ukrainan lippua väärin laittamalla sen esille tarkastuspisteellä ja sai siten Ukrainan sotilaat luulemaan, että kyse oli omien joukkojen hallussa olevasta tarkastuspisteestä.

Rusitsh avasi tulen paikalle tulleita ukrainalaisia kohtaan sekä käsiasein että termobaarisella kranaatilla.

Torden käytti tilanteessa kevyttä konekivääriä.

9.35

Voislav Torden saapuu saliin ja istuu tulkin ja asianajajansa väliin. Hän on pukeutunut vihreään pitkähihaiseen paitaan.

9.29

Oikeudenkäynti on viimein alkamaisillaan. Asianosaiset saapuvat saliin. Voislav Tordenia ei vielä näy.

9.24

Tordenille syytteijä ajamassa ovat erikoissyyttäjä Lilja Limingoja ja aluesyyttäjä Matias Londen. Tordenia puolustamassa taas on asianajaja, varatuomari Heikki Lampela.

9.10

Oikeudenkäynti ei ole vieläkään alkanut. Ketään asianosaisia ei vielä näy salissa – ei syytettyä, syyttäjää, puolustusta tai tuomaria.

9.00

Oikeudenkäynnin on määrä alkaa näillä hetkillä. Voislav Tordenin asianajaja, varatuomari Heikki Lampela kertoi MTV:lle jo ennakkoon, että hän ja Torden tulevat oikeudenkäyntiin hyvällä ja luottavaisella mielellä. Lampelan mukaan he ovat valmistautuneet oikeudenkäyntiin hyvin.

8.50

Hyvää huomenta Helsingin käräjäoikeudesta! Voislav Tordenin oikeudenkäynti alkaa kello 9. Media ei pääse samaan saliin Tordenin kanssa, vaan seuraa oikeudenkäyntiä videoyhteyden välityksellä erillisestä tilasta.

Tätä oikeudenkäyntiseurantaa päivittää MTV Uutisten rikos- ja oikeustoimittaja Miikka Hujanen.

Lue myös: Venäläisen Voislav Tordenin sotarikosoikeudenkäynnistä Suomessa ennakoidaan haastavaa: "Eivät nämä läpihuutojuttuja ole"

Venäläismiestä vastaan nostettiin raskaat sotarikossyytteet Suomessa

KRP saanut valmiiksi esitutkinnan epäillyistä sotarikoksista Ukrainassa

Tuoreimmat aiheesta

Sotarikokset