MTV Sport selvitti: mistä Leijonien kieltäytymisaallossa on kyse?

Leijonat
Lehtikuva
Julkaistu 19.04.2018 06:30
Toimittajan kuva

Ilari Savonen

ilari.savonen@mtv.fi

@ilarisavonen

Viime viikkojen aikana eri kotitalouksissa on ihmetelty ääneen, kun monet suomalaiset NHL-pelaajat ovat kertoneet jättäytyvänsä pois kevään MM-kisoista. Mitä taustalla sitten on? Voidaanko puhua aidosta kieltäytymisaallosta ja johtavatko juuret nykyiseen valmennusjohtoon?

Erkka Westerlund on pitkän Tulosruudun viikon vieraana torstaina klo 22.25. Westerlund vastaa muun muassa kysymykseen: johtuvatko kieltäytymiset Leijonissa päävalmentaja Lauri Marjamäestä?

Kieltäytymiset ovat herättäneet kovasti porua eri kommentointipalstoilla. Ilmoilla on ollut muun muassa kysymyksiä siitä, että missä on velvollisuus ja kunnia edustaa Suomea? Tuntevatko pelaajat enää mitään ylpeyttä kantaa Leijona-paitaa?

Asiaan on otettu kantaa muun muassa Jääkiekkoliiton johdosta. Ihmettelijöitä on riittänyt ja yksi heistä on ollut kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola.

Eri palstoilla on viitattu myös siihen, että kaikki suomalaiset NHL-pelaajat eivät välttämättä haluaisi pelata nykyisen päävalmentajan Lauri Marjamäen alaisuudessa.

Mikä sitten on totuus aivan pelaajajuuritasolla?

MTV Sport teki soittokierroksen ja kysyi nimettömästi kantaa monilta kiekkovaikuttajilta siitä, mistä kieltäytymisaallossa on kyse.

Useat toimijat eivät usko väitteisiin, joiden mukaan kieltäytymisten taustalla olisi haluttomuus pelata nykyisen päävalmentajan Marjamäen alaisuudessa.

– En usko, että on sellaista valmentajaa, jolla ei olisi jonkun pelaajan kanssa jotain pientä skismaa. Loppupeleissä itse urheilu sivuttaa nuo asiat. En näe tuota isona ongelmana, monien maajoukkuetason pelaajien kanssa yhteistyötä tekevä taho kertoo MTV Sportille.

– Sanoisin, ettei tässä taustalla ole mitään ilmiöitä tai sitä, etteikö nykyiselle päävalmentajalle haluta pelata. Toki jollakin pelaajalla on saattanut mennä luottamus tähän kyseiseen valmentajaan, mutta sama juttu voi olla ihan minkä tahansa muun valmentajan kohdalla. Noita tapauksia on aina ja todennäköisesti niitä on myös jatkossa, toteaa hyvin suomalaisten NHL-pelaajien kuvioista perillä oleva toimija.

Ruohojuuritasolta tuleva viesti monistuu eri henkilöiden puheissa. Pelaajien joukossa saattaa olla yksittäistapauksia, mutta Marjamäen vastustajissa kyse ei ole mitenkään laajemmasta ilmiöstä. Toki, soraääniä on myös ilmoilla.

– Tarinat ja teot eivät ole kohdanneet montaa kertaa. Ja jos Marjamäki kääntää sen pelaamisen taas siihen maalin takana seisoskeluun, niin en itsekään menisi sinne. Toteaisin, että mee itte seisomaan sinne saatanan maalin taakse, kolmas toimija viittaa murahtaen maajoukkueen nykyiseen pelityyliin.

Inhimillisyys

Isommassa kuvassa monet eri tahot ihmettelevät Jääkiekkoliiton kommentointia tapauksen suhteen.

Kommentti: Kiekkopomo Nummela teki Leijonat-tähdistä velkavelvollisia

Liiton nykyinen puheenjohtaja Harri Nummela puhui Iltalehden haastattelussa siitä, kuinka vahvasti liitto on panostanut nuoriin pelaajiin vuosien saatossa.

– On odotus ja vahva toive siitä, että nuoremman pään pelaajat tulisivat. Hekin ovat saaneet paljon Suomi-kiekolta. Se on noin 100 000 euroa, mitä leijonatiellä yhteen pelaajaan on panostettu, jos sen kulkee 16-vuotiaista loppuun asti, Nummela sanoi Iltalehdelle.

Tätä kommenttia ei sulatettu ruohojuuritasolla.

– Liitto teki kahden vuoden aikana 12 miljoonaa euroa kotikisoista voittoa sen takia, että katsojat tulivat katsomaan johtavia pelaajia. Pitäisikö pelaajille antaa bonusta siitä, että liitto on tehnyt noin paljon rahaa? Fakta on kuitenkin se, että pelaajat voivat pelata myös ilman maajoukkuetta. Mun mielestä tuo on ihan höpöhöpöä, alalla työskentelevä taho pyörittelee päätään.

– Ei tässä ole mitään velvollisuutta. Maajoukkue ei maksa jätkille palkkaa. Ne palkanmaksajat ovat ihan jossain muualla, toinen taho muistuttaa.

Kevään MM-kisat herättävät kovasti tunnetta ympäri Suomea. Turnaukseen suhtaudutaan intohimolla, mikä näkyy itse keskustelussa.

Vuoden 2012 ja 2013 MM-kotikisoista Jääkiekkoliitto teki isot voitot.

Kieltäytymisten suhteen epidemian tai jonkun yksittäisen tahon ajojahdin sijaan moni puhuu pelaajien henkilökohtaisesta tilanteesta.

– Voitaisiinko asiat hoitaa jätkien suuntaan paremmin? Voitaisiin. En sen takia lähtisi kuitenkaan heittämään Marjamäkeä bussin alle tai että kaikki paska kaatuisi hänen niskaan. Tuolla on niin monenlaisia asioita taustalla, ettei niitä voi kategorisoida johonkin yhteen tiettyyn juttuun, taustat tunteva taho linjaa.

Kieltäytymisille haluttaisiin saada nykyistä enemmän ymmärrystä, sillä taustalla on hyvin inhimillisiä syitä.

– Nuorilla kundeilla on pitkä kausi alla. On kolhuja ja voi olla akut tyhjinä. Meneillään voi olla sopimusneuvotteluja. Joskus pitää ajatella vähän itsekkäästi, mikä on mun mielestä ihan ymmärrettävää. Kaikki eivät jaksa lähteä pitkän kauden jälkeen vielä MM-kisoihin. Kaikki eivät myöskään halua suoraan sanoa, että heillä on ollut kolhuja tai että he ovat pelanneet loukkaantuneena. Se tulkitaan heti niin, että ”jaha, ei jaksa tulla”. Tämä on kuitenkin se ajankohta, milloin niitä paikkoja pitäisi saada kuntoon, yksi toimija sanoo, verraten tilannetta Ruotsiin.

– Siellä on ihan sama keskustelu käynnissä joka kevät. Toki Suomessa tämä korostuu, koska Suomella ei ole niin paljoa niitä ykköstason tykkejä. Yhdenkin sellaisen kieltäytyminen voi vaikuttaa paljon koko joukkueen tasoon ja siitä tehtäviin odotusarvoihin. Yksi kieltäytyminen Suomessa on paljon isompi asia kuin viiden kieltäytyminen Ruotsissa.

Monista kieltäytymisistä huolimatta eri toimijoilta kuuluu viestiä siitä, ettei suomalaisten kannata lyödä päätä pensaaseen tulevien kisojen osalta.

– Uskon, että Suomi saa kilpailukykyisen joukkueen kasaan, vaikka niitä kieltäytymisiä on tullutkin, isosta kuvasta perillä oleva taho toteaa.

Kevään MM-kisat alkavat 4. toukokuuta Tanskassa.

Tuoreimmat aiheesta

Jääkiekko