MTV Sveitsin rauhankonferenssissa: "Putin näytti käytännössä keskisormea"

Yli yhdeksänkymmenen maan ja kahdeksan kansainvälisen järjestön edustajat ovat kokoontuneet Sveitsiin Ukrainan rauhankonferenssiin.

Ukrainan aloitteesta järjestetyn korkean tason kokouksen tavoitteena on muodostaa yhteinen näkemys siitä, miten Ukrainassa voidaan saavuttaa oikeudenmukainen ja kestävä rauha. 

Venäjää ei ole kutsuttu. Myöskään Kiina ei osallistu kokoukseen.

– Kunkin kansakunnan näkemykset, ajatukset ja johtajuus ovat meille yhtä tärkeitä. Kaikki, mistä tänään pidettävässä kokouksessa sovitaan, on osa rauhanprosessia, jota me kaikki tarvitsemme. Uskon, että täällä tullaan tekemään historiaa, totesi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen on kokouspaikalla. Puumalainen kertoo, että kukaan ei oleta, että Sveitsissä saataisiin nyt rauha aikaiseksi.

– Mutta esimerkiksi presidentti Alexander Stubb kuvaili tätä ensiaskeleena ja sitä tämä tavallaan on. Nyt ensimmäistä kertaa näin iso joukko maita, joista iso osa on valtionpäämiestasoa, on koolla pohtimassa rauhaa.

Puumalainen kertoo Ukrainalle olevan voitto, että rauhaa pohditaan nimenomaan sen rauhansuunnitelman pohjalta ja mukana on myös paljon  globaalia etelää länsimaiden lisäksi. 

– Joskin keskustelu keskittyy nyt vain muutamaan kohtaan tästä Ukrainan rauhansuunnitelmasta, kuten ruokaturvaan ja ydinturvallisuuteen. Eikä ole varmaa, hyväksyvätkö kaikki maat edes sitä, että Venäjää kuvaillaan loppuasiakirjassa hyökkääjävaltioksi.

Puumalaisen mukaan kokouksen painoarvon kannalta olisi ollut hyvä, että paikalle olisi saatu Kiina, jolla on kaikkein eniten vaikutusvaltaa Venäjään. Tämä ei kuitenkaan yrityksistä huolimatta onnistunut.

Puumalaisen mukaan konferenssissa kyllä tiedostetaan, että Venäjä on jossain kohtaa saatava rauhanprosessiin mukaan, jos rauha halutaan saada aikaan,.

– Mutta se on vielä todella pitkässä puussa, kun katsoo Venäjän brutaalia toimintaa. Venäjän presidentti Vladimir Putin käytännössä näytti kokoukselle eilen keskisormea toteamalla, että se on valmis rauhanprosessiin tietyin ehdoin. Nämä ehdot olivat sellaisia, mitä Ukraina ei todellakaan voisi hyväksyä, eli että maa ei pyri Natoon ja antaa suuren osan alueistaan Venäjälle.

Puumalainen kertoo, että kokous kuitenkin myös hermostuttaa Venäjää. 

– Se on nimittäin yrittänyt lobata kovasti maita olemaan osallistumatta konferenssiin.

 

Lue myös:

    Uusimmat