Tieteisseikkailu Assassin's Creed on yksi harvoista tietokonepelin pohjalta tehdyistä elokuvista. Tutkijan mukaan tulevaisuudessa pelit ja elokuvat lähenevät toisiaan entisestään.
Tekijöiden mielestä mikä vain käy elokuvan lähdeaineistoksi, kunhan siinä on hyvä tarina.
Elokuvista on tehty pelejä käytännössä yhtä kauan kuin tietokonepelejä on ollut olemassa. Toisin päin tuotantoa on ollut toistaiseksi vähemmän. Assassin's Creed -elokuva on yksi suurimmista pelin pohjalta tehdyistä tuotannoista. Tutkijan mielestä kehityskulku on varsin luonnollinen.
– Pelisukupolvet tuntuvat saavan pelimaailmoista niitä kiinnostavia elämyksiä, jolloin myöskin elokuvantekijät kyllä havaitsevat sen. Puhutaan tarinamaailmojen siirtymisestä: tehdään laajempi kokonaisuus ja julkaistaan siitä eri kerronnan välineille erilaisiin ympäristöihin omia versioitaan, arvioi pelitutkimuksen professori Frans Mäyrä Tampereen yliopistosta.
– Eli elokuvat ja pelit alkavat tukea toisiaan, ne ovat osa samaa kokonaisuutta.
Oheisella videolla Assassin's Creed -elokuvan tekijät kertovat elokuvan teosta, suhtautumisestaan peleihin ja näkemyksistään tulevaisuuden elokuvaelämyksistä.
– Jos tarina on hyvä, kaikki muu on oikeastaan samantekevää, arvioi naispääosan esittäjä Marion Cotillard.
– En ollut pelannut peliä, joten maailma oli kokonaan uusi minulle, kertoo miespääosan esittäjä Michael Fassbender.
– Näemme pian ensimmäisen 90-minuuttisen virtuaalitodellisuuselokuvan, arvioi Assassin's Creedin ohjaaja Justin Kurzel.
Tieteistoimintaa pelisarjan pohjalta
Pelaajien keskuudessa Assassin's Creed -toimintapelit ovat tuttuja jo melkein kymmenen vuoden ajalta. Pelien pääasetelma on salamurhaajien (assassins) ja temppeliritarien (templars) vastakkainasettelu, josta löytyy viitteitä myös oikeista historian tapahtumista.
Elokuvassa päähenkilö saa selville, että hän on suoraa sukua salamurhaajille ja niin kutsutun geneettisen muistin avulla hän elää uudelleen tapahtumia 1400-luvun Espanjassa ja samanaikaisesti nykyhetkessä.
Assassin's Creed -peleille ominaista on parkour-henkinen toiminta, joka näkyy myös valkokankaalla.