Miljoonakaupunki New York on taistellut rottaongelmaa vastaan vuosikymmeniä. Kaupungin keinot ovat pääasiassa myrkyt, mutta se ei riitä newyorkilaisille.
Joka viikko Manhattanin katujen vahtivuoron ottaa R.A.T.S., paikallinen metsästysporukka. He jahtaavat koirien kanssa rottia niin kauan kuin liikettä riittää. Heitä voikin syystä kutsua Rat Busterseiksi.
– Okei, päästetään koirat irti, huutaa Richard Reynolds metsästysporukalle.
On tavallinen perjantai-ilta klo 22 eteläisellä Manhattanilla. Puolen tusinaa metsästäjää ja heidän koiraansa ovat lempiharrastuksensa parissa.
– Tämä on hyvää ulkoilua sekä koirille että ihmisille ja autamme samalla kaupunkia. Ainoat, jotka tästä eivät saa iloa, ovat rotat, naurahtaa Reynolds.
– Tärkeintä on saalistusvaihe. Hyvä metsästysilta voi siis tarkoittaa 10-60 kiinniotettua rottaa. Mutta mitä enemmän jahtaamme sitä parempi. Isoin on ollut 40 senttimetriä pitkä.
Reynolds haluaa muistuttaa epäilijöille, että kuolintapa on nopea ja sitä kautta armeliaampi kuin liimaloukut tai monet myrkyt. Koska MTV Uutisten tiedettiin liittyvät mukaan yölliselle metsästysretkelle, yksi jäsen oli käynyt jo tutkimassa reitin.
– Kyllä siellä on liikettä, saamme tänään ainakin muutaman, Bill uskoo.
– Rotat kulkevat aina samoja polkuja. Jos näkee rotan tänä yönä kulkemassa johonkin suuntaan, voi olla varma, että se kulkee samaa reittiä huomennakin. Ellei laita koiraa eteen, nauraa Reynolds.
Metsästettävää riittää. New Yorkissa on uusimman arvion mukaan ainakin kaksi miljoonaa rottaa. Noin kahdeksan miljoonan asukkaan kaupunki on yrittänyt päästää tauteja kantavista pitkähännistä eroon, mutta roskia tulvivat metroraiteet ja kadut ovat rotille kuin ilmainen viiden ruokalajin illallinen.
”Hei, oletteko te rottajengi”
Kun ryhmä tutkii Chinatownin kulmilla isoa roska-astiaa, kerrostalon ikkuna avautuu.
– Hei oletteko te se rottajengi, huutaa asukas ikkunasta.
R.A.T.S. onkin kerännyt jo mainetta kaupungin kaduilla. Metsästysryhmä on ollut pystyssä jo 20 vuotta. Jäseneksi ei kuitenkaan niin vain pääse.
– Ensimmäisen kerran pääsee helposti mukaan, jos koira on koulutettu. Toinen kerta voikin olla vaikeampaa, sillä meidän pitää tulla myös omistajan kanssa toimeen eikä se ole aina niin helppoa, Reynolds nauraa.
Videojuttu rottajahdista Kymmenen Uutisissa tänään keskiviikkona.