MTV uniikissa tilaisuudessa: Sveitsiläiskaartin uudet jäsenet valmistautuvat suojaamaan paavia – Luca, 24, saattaa nähdä esimiehensä vain yöllä

3:45imgKatso videolta, miten sveitsiläiskaartissa valmistauduttiin vannomaan vala!
Julkaistu 25.12.2023 15:18

JENNI MERONEN, VATIKAANI / ROOMA

Paavia yli 500 vuoden ajan suojellut sveitsiläiskaarti on paitsi maailman vanhin ja pienin armeija.

Alkuperäinen juttu on julkaistu huhtikuussa 2023.

Sveitsiläiskaartin kasarmin sisäpihalle marssii joukko historiallisiin univormuihin pukeutuneita nuoria miehiä.

Alkamassa on tulevan valanvannomisseremonian harjoitukset, joita seuraamaan on ensimmäistä kertaa kutsuttu ryhmä ulkomaisia toimittajia. Jokaisen käden asennon ja askeleen on oltava täydellinen suurta päivää varten.

Katso pääkuvan videolta, miten valmistautuminen sujui! 

Sveitsiläiskaartin jäsenet ovat suojelleet paavia 1500-luvun alusta alkaen, siis yli 500 vuoden ajan. Se on paitsi maailman vanhin, myös maailman pienin armeija.

Sotilaita kaartissa on tällä hetkellä 124. Kaartin perusti aikoinaan paavi Julius II, joka kutsui Vatikaaniin joukon urhoollisiksi ja taitaviksi sotilaiksi tunnettuja sveitsiläisiä palkkasotilaita.

Tänä vuonna virkavalansa vannoo 23 miestä. Vala vannotaan aina 6. toukokuuta, sillä samana päivänä vuonna 1527 Rooman ryöstön yhteydessä 147 sveitsiläiskaartin jäsentä uhrasi henkensä suojellakseen paavia.

Valanvannomisseremoniassa kaartin uudet tulokkaat lupaavat tarvittaessa puolustaa paavia omalla hengellään.

Lue myös: Paavi Franciscus korjasi aiempaa linjaustaan: Homoseksuaalisuus ei ole rikos, vaan syntiä

Paavilla lämpimät välit kaartiin

Kaartin tehtäviin kuuluu muun muassa Vatikaanin sisäänkäyntien valvominen, paavin suojeleminen niin Vatikaanissa kuin sen ulkopuolella, messujen ja muiden tapahtumien turvallisuudesta huolehtiminen sekä kardinaalikollegion suojeleminen sinä aikana, kun paavi on kuollut mutta uutta ei ole vielä valittu.

24-vuotias Luca kertoo halunneensa sveitsiläiskaartiin, sillä hän halusi tehdä jotain kirkon ja paavin hyväksi. Hänen sukunimeään ei kerrota turvallisuussyistä.

– Minun tasollani en tee usein työtä paavin kanssa. Pitää odottaa, että etenen vuosien varrella urallani, jotta pääsen näkemään häntä useammin. Mutta kun aloitat, pääset melko nopeasti tekemään yövuoroa hänen ovensa taakse. Se on minulle ollut unohtumattomin kokemus, sillä jos olet onnekas, kello 5.45 paavi saattaa tulla ulos, ja hän tervehtii aina kaartin jäseniä, Luca kertoo.

Uhkina terrorismi ja väentungos

Sveitsiläiskaarti on kuuluisa näyttävästä renessanssityylisestä ajan virka-asustaan, jota on usein väitetty Michelangelon suunnittelemaksi.

Todellisuudessa kaartilaisten nykyisen punasinikeltaisen asun on suunnitellut kaartin komentaja Jules Repond vuonna 1914. Hän haki tiettävästi inspiraatiota Raffaellon taideteoksista. Vatikaanin virallinen räätäli valmistaa jokaisen asun käyttäjälleen mittojen mukaan.

Historiallinen juhlaunivormu miekkoineen ja hilpareineen kuitenkin hämää. Nykyisin kaartin jäsenet käyttävät moderneja aseita kuten pistooleja ja kiväärejä, etälamauttimia ja pippurisumutteita. Sveitsiläiskaarti on myös tehnyt digiloikan ja varautunut esimerkiksi kyberhyökkäyksiin.

– Kohtaamme erilaisia riskejä ja uhkia, eivätkä ne aina liity eniten esillä oleviin eli islamilaiseen tai muuhun terrorismiin. Kyse voi myös olla kiihkouskovaisuudesta, tai yksittäisten henkilöiden teoista. Riskitekijä voi myös olla tungos Pietarinaukiolla tai Vatikaanimuseoissa, terveyteen liittyvä hätätilanne tai mielenosoitus, Sveitsiläiskaartin lehdistövastaava, korpraali Eliah Cinotti kertoo.

Naiset toistaiseksi ulkopuolella

Sveitsiläiskaartin jäseneksi pääsevät vain katolista uskoa harjoittavat, Sveitsin kansalaisuuden omaavat alle 30-vuotiaat miehet.

Heillä on taustallaan yleensä kaksi vuotta Sveitsin armeijan palveluksessa, minkä lisäksi he kouluttautuvat kaksi kuukautta Vatikaanissa.

Naimisiin sveitsiläiskaartin jäsenet voivat mennä vasta täytettyään 25 vuotta, oltuaan palveluksessa vähintään kolme vuotta ja saavutettuaan ainakin alikersantin arvon. Tätä perustellaan sillä, että kaartin jäsenillä ei ole omia huoneita.

Osittain samasta syystä sveitsiläiskaartissa ei ole naissotilaita. Lopullisen päätöksen asiasta tekee paavi. Kaartin kasarmi ei kuitenkaan ole munkkiluostari, eivätkä sotilaat tee selibaattilupausta pappien tapaan, Cinotti kertoo.

Sveitsiläiskaartin sotilaan ura kestää vähintään kaksi ja enintään 25 vuotta. Sen jälkeen he voivat palata Sveitsiin työskentelemään esimerkiksi Sveitsin armeijassa tai poliiseina.

Cinottin mukaan noin kerran vuodessa käy myös niin, että Vatikaanissa työskentely innostaa kaartin jäsenen ryhtymään papiksi.

Lue myös: Portugalissa katoliset papit ja kirkon työntekijät käyttivät tuhansia lapsia hyväkseen vuoden 1950 jälkeen

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat