Kreikka on saanut maahanmuuttajien pakolaisten tilanteen vain näennäisesti hallintaan. Saksa ei edelleenkään lähetä turvapaikan hakijoita takaisin Kreikkaan, koska olosuhteet ovat monin paikoin katastrofaaliset.
Jo ennen aamukuutta jono Kreikan sisäministeriön edustalla Ateenassa on pitkä. Osa oleskelulupansa ja turvapaikkahakemuksensa käsittelyä odottavista ulkomaalaisista on tullut paikalle neljältä aamuyöllä varmistaakseen pääsynsä viranomaisten pakeille.
– Minä viruin ensin Orestiadan kammottavassa vastaanottokeskuksessa 14 kuukautta. Se oli vankila, ei mikään vastaanottokeskus. Ikkunoissa oli kalterit, käymälöitä oli liian vähän. Se oli hirveää, iranilainen Ali vuodattaa MTV Uutisille.
Hän kääntyi yli kolme vuotta sitten muslimista kristityksi ja joutui heti vainon kohteeksi.
– Päätin saman tien lähteä Iranista, koska jouduin elämään jatkuvassa pelossa, Ali jatkaa.
Hän on odottanut välikaisen oleskeluluvan turvin turvapaikkahakemuksensa käsittelyä Ateenassa jo seitsemän kuukautta.
– Olen jonottanut vähintään 20 kertaa. Nykyään, jos sinulla on väliaikainen oleskelulupa, pääset aina sisälle, mutta vain harvojen asia todella käsitellään. Usein saat vain kehotuksen tulla uudestaan. Tekisi mieli lähteä, mutta en halua enää yrittää rajan yli laittomasti.
Orestiadan vastaanottokeskus Kreikan ja Turkin vastaisella rajalla nousi 5-6 vuotta sitten Kreikan pakolaishelvetin symboliksi. Keskus oli ääriään myöten täynnä ja olosuhteet epäinhimilliset. Pahimmillaan maahanmuuttajia ja pakolaisia tuli Turkista rajan yli satoja päivässä.
Vuonna 2012 Kreikka käynnisti Kilpi-ohjelman ja ryhtyi valvomaan tarkemmin maarajaansa Turkin kanssa. Maahan pyrkivien pakolaisten määrä väheni ja toisaalta muuttovirran painopiste siirtyi takaisin Egeanmerelle.
Pahimmillaan Ateenassa oli jopa puoli miljoonaa enemmän ja vähemmän laitonta maahanmuuttajaa, joista suurin osa asui kaduilla. Monet yrittivät laittomin keinoin jatkaa matkaansa muualle Eurooppaan. Nyt laittomia maahanmuuttajia on Kreikan pääkaupungissa korkeintaan 80 000 - 100 000.
Juuri 18 vuotta täyttänyt somali Salim on myös jonottanut useita kertoja sisäministeriön edustalla saadakseen itselleen oleskeluluvan. Salimin kanssa samassa porukassa odottelee 14-vuotias Hussein.
– Pojan vanhemmat ovat Ruotsissa. Dublinin sopimuksen mukaan hänen pitäisi alaikäisenä päästä perheensä luo ilman ogelmia, mutta hän on jonottanut täällä jo ainakin neljä kuukautta, nuori nimettömänä pysyvä syyrialaismies selittää.
Saksan sisäministeri Thomas de Maizière ilmoitti kuluneen viikon torstaina, että Saksa jatkaa vuodella turvapaikan hakijoiden palautuskieltoa Kreikkaan. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Saksan päätös on yksi osoitus EU:n pakolaispolitiikan totaalisesta haaksirikosta.