MTV Uutiset Ruotsin vaalihuumassa: "Tässä on tulossa tilanne, jota maltillinen kokoomus pelkää"

1:48img
Valtiopäivävaaleissa valitaan 349 edustajaa kaudelle 2022-2026. Äänestäminen alkaa sunnuntaina kello 9 Suomen aikaa ja päättyy klo 21 Suomen aikaa. Ruotsissa ennakkoäänensä voi kumota äänestämällä vaalipäivänä uudestaan.
Julkaistu 11.09.2022 07:30
Toimittajan kuva

Kitta Kohonen

kitta.kohonen@mtv.fi

MTV Uutiset kierteli vaalitapahtumissa Tukholmassa lauantaina päivä ennen Ruotsin valtiopäivävaaleja, joista on tulossa jännitysnäytelmä.

Tuijotan maahanmuuttajalähiö Rinkebyssä upeaa ruusukimppua. Punaisia ruusuja on kaikkialla. Samoin Magdalena Anderssonin kuvia. Hän on tämän tapahtuman tähti.

Kun vaaleihin on yksi päivä, on vaalihuuma huipussaan.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja puhuu jengirikollisuudesta, sähkön hinnasta, sairaanhoidosta, koulusta. Kaikesta, mistä kaikki muutkin puoluejohtajat ovat puhuneet ja väitelleet kerta toisensa jälkeen tämän kampanjan aikana.

Tilaisuuden päättyessä yleisö riehaantuu: "Magda, Magda, Magda".

"Taistelen keskittyneesti loppuun saakka"

Tapahtuman jälkeen pääministeri tapaa vielä mediaa.

Anderssonilla tuntuu olevan aikaa kaikille. Ensin ruotsalaiset toimittajat ja sitten me muut.

Itse kysyn, miltä tuntuu se, että vaalit ovat tänään sunnuntaina. 

– Olen hyvin keskittynyt taistelemaan viimeiseen saakka. Nyt on hyvin tasaista, Andersson vastaa kasvoillaan tyyni ilme.

Lue myös: Ruotsin pääministeri jengirikollisuudesta: "Asialle on tehtävä jotain"

Ruotsin vaalitaistelussa käydään tulista loppukiriä – mitkä kysymykset ratkaisevat voittajan? "Jengirikollisuus on saanut monet raivoihinsa"

"Andersson henkilönä suosittu poliitikko"

Niin tasaista, että lopputuloksesta on vaikea sanoa mitään.

– En itse uskalla edes veikata, sanoo Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund.

Kimmo Grönlund Ruotsi

Vastassa ovat vasemmistoblokki ja porvariblokki.

– Oikeistoblokin sisällä on suuria jännitteitä, Grönlund aloittaa.

Pääministerivaihtoehtona itseään lanseeraavan Maltillisen kokoomuksen Ulf Kristerssonin puolue on laskussa. Sen sijaan toinen suuri oppositiopuolue Ruotsidemokraatit, jota Kristersson ei haluaisi hallitukseen, on nousussa.

– Tässä on tulossa tilanne, jota maltillinen kokoomus pelkää, että Ruotsidemokraatit nousisivat suurimmaksi porvarilliseksi puolueeksi.

– Jos he eivät pääse hallitukseen, niin siitä tulee valtavia jännitteitä. Siitä tulee erittäin heikko hallitus, Grönlund sanoo.

– Toisaalta samanlaisia jännitteitä on nähtävillä vasemmistoblokin puolella, koska Sosiaalidemokraatit ovat tällä hetkellä yksinään hallituksessa.

– He ovat riippuvaisia siitä tuesta, mitä ovat saaneet ennen hallituksessa olleilta Vihreiltä, että Vasemmistopuolueelta ja myös Keskustalta, joka on vaihtanut porvarilliselta puolelta Sosiaalidemokraattien tueksi, Grönlund selittää.

– Näillä on keskenään niin suuret erimielisyydet, että Keskusta ei missään nimessä halua Vasemmistopuoluetta hallitukseen. Tästä tulee kova suukopu. Vaalitulos tulee merkitsemään todella paljon myös sillä puolella, mikäli he saavat yhdessä enemmistön.

Mitä tarvittaisiin, että Magdalena Andersson voisi jatkaa pääministerinä?

– Hän tarvitsisi selkeän voiton. Näyttää siltä, että Sosiaalidemokraattien vaalitulos tulee olemaan parempi kuin neljä vuotta sitten, mikä tietysti tyydyttää häntä.

– Magdalena Andersson on henkilönä suosittu poliitikko. On mahdollista, että osa hieman porvarillisesti ajattelevista henkilöistä voi äänestää häntä tukeakseen. Porvariston sisällä on keskinäistä ristiriitaa siitä, kuinka paljon Ruotsidemokraateille voidaan antaa valtaa, Grönluind päättää.

Voitontahtoa vaalimökeissä

Sergelin tori on monelle suomalaiselle tuttu paikka. Torin kupeesta löytyy vaalimökkejä.

Ruotsin lippu liehuu Ruotsidemokraattien mökin edustalla. Toisella puolella mökkiä on iso juliste, jossa lukee "Utvisa utländska kriminella" eli "Ulkomaiset rikolliset karkoitettava".

– Tämä on jännittävää, sanoo Ruotsidemokraattinen Leif Söderström, joka on ehdolla Tukholman kunnallisvaalissa.

Leif Ruotsidemokraatit

Ruotsissa järjestetään nimittäin samanaikaisesti kolme vaalia: valtiopäivä-, maakäräjä- ja kunnallisvaalit.

– Tunne on hyvä, ja olemme tehneet paljon töitä. Odotukset ovat korkealla siitä, että luvassa on vallanvaihto.

– Tämä on kolmas vaalikampanjani ja tällä kerralla olen saanut parhaimman vastaanoton.

Vieressä lavalle ilmestyy Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch. Myös hänellä näyttää olevan oma fanikuntansa.

ebba busch

Pysähdyn juttelemaan Peter Nordbergin kanssa. Hän kertoo vaihtaneensa puoluetta, mutta uusikin kuuluu porvariblokkiin.

– Tärkein vaalikysymys on rikollisuuden kitkeminen ja maan tekeminen turvallisemmaksi.

Busch puhuu samoista asioista lavalla.

Millainen hallitus olisi maalle paras?

– Sellainen, missä ovat maltillinen kokoomus ja Kristillisdemokraatit, Nordberg sanoo ja kääntyy kuuntelemaan Buschin esitystä.

Lue myös: Ampumatapauksissa kuollut jo 50 tänä vuonna – Ruotsia ravistelevasta jengiväkivallasta tuli merkittävä vaaliteema

Tuoreimmat aiheesta

Ruotsi