Ruotsin puoluejohtajien viimeisessä yhteisessä vaalitentissä myöhään eilen illalla ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson sai muut puoluejohtajat niskaansa arvosteltuaan maahanmuuttajien työllistymistä.
– Miksi näiden ihmisten on niin vaikea saada töitä? Sen takia, että he eivät ole ruotsalaisia, Åkesson syytti maahanmuuttajien integroitumista koskeneessa keskusteluosuudessa.
Keskustan Annie Lööf reagoi välittömästi Åkessonin sanomisiin huomauttamalla siitä mihin sävyyn Åkesson puhuu ja ilmaisee itseään maahanmuuttajista.
Jimmie Åkesson vastasi Lööfille:
– Sinä olet aina niin vihainen Annie Lööf, lopeta kirkuminen ja kaikkien tenttien varastaminen itsellesi!
Puheenjohtajatentin ensimmäisessäkin osassa keskusteltaessa sairaanhoidosta ja hoitojonoista Åkesson sai muut puheenjohtajat hermostumaan vaatimalla, että hyvinvointi on kytkettävä kansalaisuuteen.
– Meillä on harjoitettu edesvastuutonta pakolaispolitiikkaa ja heidän sukulaistensa kotouttamista. Ei ole hyväksyttävää, että ihmiset tulevat Ruotsiin ja saavat heti kaikki hyvinvointipalvelut. On selvää, että akuutit sairaustapaukset pitää hoitaa, mutta muutoin pitää ensin tulla kelpoiseksi saamaan näitä etuja.
SVT:ltä lausunto
Ruotsin televisio ja radioyhtiö SVT ilmaisi vielä yöllä tv-tentin jälkeen irtisanoutuvansa Åkessonin lausunnoista puoluejohtajatentissä maahanmuuttajiin liittyen ja antavansa asian journalistisen tutkintaelimen käsiteltäväksi.
Åkesson syyttää SVT:tä puolueensa diskriminoinnista ja vaatii vielä tänään neuvotteluja yleisradioyhtiön johdon kanssa.
Keskustelussa Åkesson oli sijoitettu viimeiseksi puheenjohtajarivistön oikeaan laitaan ja hänellä oli huomattavia vaikeuksia saada puheenvuoroja keskustelussa edes silloin kun muut puoluejohtajat kävivät hyökkäykseen ruotsidemokraatteja kohtaan.
Vaalien viimeiset tv-tentit ovat korostaneet sitä, että ruotsidemokraatit joutuu nauttimaan huomisen todennäköisestä vaalivoitostaan yksin. Ruotsin perinteiset blokit – sosiaalidemokraatit ja porvariallianssi – eivät halua neuvotella ruotsidemokraattien tuesta tai osallistumisesta hallitukseen.
Näin siitäkin huolimatta, että puheenjohtaja Jimmie Åkesson on kaikin keinoin yrittänyt tukea muiden porvaripuolueiden ajamia asioita, erityisesti maltillisen kokoomuksen. Kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson sanoutuu silti irti kaikesta mahdollisesta tuesta Åkessonin ruotsidemokraateilta.
Tilanne on erikoinen, sillä maltilliselle kokoomukselle ennustetaan nyt pienempää äänimäärää kuin ruotsidemokraateille. Ruotsidemokraatit on viemässä muilta puolueilta noin 700 000 äänestäjää viime vaaleihin verrattuna.
Se on tutkijoiden mukaan Ruotsin suurin puolue miesten keskuudessa ja kasvattanut osuuttaan myös teollisilla- ja hoitoaloilla työskentelevien naisten keskuudessa. Vaalimainonnassa ruotsidemokraatit satsasivat Åkessonin lisäksi mainosjulisteissa erityisesti naisiin.
Åkesson on siivonnut ääriainekset
Jimmie Åkesson liittyi ruotsidemokraatteihin 90-luvun puolivälissä etsiessään porvarillista puoluetta, joka vastusti EU:ta. Hän oli ollut sitä ennen maltillisen kokoomuksen nuorisojärjestön jäsen.
Åkesson sanoo, ettei hänellä liittyessään puolueeseen ollut aavistustakaan puolueen natsistisista juurista ja militantista rasismista.
30 vuotta sitten perustetun puolueen veteraaneilla oli taustaa muun muassa Pidä Ruotsi ruotsalaisena -liikkeestä ja yhdellä perustajajäsenellä, Gustaf Ekströmillä myös natsitausta Hitlerin SS-joukoista. Vuosien saatossa puolueen ohjelmaa on siistitty muun muassa poistamalla vaatimus Euroopan ulkopuolelta tulleiden maahanmuuttajien palauttamisesta.
Tultuaan puoleen johtoon Jimmie Åkesson on jatkanut tiukkaa linjaa puolueen julkikuvan siistimisessä yhdessä kolmen muun johtokvartettiin kuuluvan ystävänsä kanssa. Kymmenet puolueaktivistit ovat saaneet lähteä rasistisen puheen takia, Åkessonin ydinryhmän tavoite on vuodesta 2005 ollut laajentaa puolueen kannatusta yleispuolueena.
– Kun liityin puolueeseen, asuin pienessä Sölvesborgin kaupungissa. Etsin puoluetta, joka olisi kriittinen EU:ta kohtaan, Åkesson sanoo ja on julkisuudessa kiistänyt tienneensä puolueen perustajien ääriliike- ja natsitaustoista.
Åkesson on julkisuudessa myös irtisanoutunut uusnatseista. Almedalenin politiikkaviikolla hän kutsui yleisössä häiriköineitä uusnatseja pelkureiksi ja tomppeleiksi.
Julkikuvan ja julkipuheen siistiminen on varmasti lisännyt ruotsidemokraattien kannatusta. Nyt pääpaino on ruotsalaisuuden korostamisessa. Maahanmuuttajilta vaaditaan kielen, lakien ja Ruotsin historian oppimista. Vuoden 2015 maahanmuuttoaallon jälkeen ruotsidemokraatit ovat osuneet otolliseen maaperään, maahanmuuttajamäärien voimakas kasvu ärsyttää suurta osaa ruotsalaisista. Syylliseksi nähdään istuva hallitus, vaikka Ruotsin liberaalilla maahanmuuttopolitiikalla on pitkät perinteet
Kuka on Jimmie Åkesson?
39-vuotias skoonelainessyntyinen Åkesson on naimisissa ja yhden lapsen isä. Hänen vaimonsa Louise Erixon on aktiivi paikallispoliitikko ruotsidemokraattien riveissä.
Kosketinsoittimia yhden älppärin julkaisseessa bändissä - Bedårande Barn - soittava Åkesson harrastaa punkkia ja rockia, perheellä on useita kissoja.
Muutoin Åkesson on suojannut perhettään tiiviisti julkisuudelta. Puolueensa nykyisen ydinryhmän – neljän koplan – Åkesson löysi Lundin yliopiston valtio-opin laitokselta. Siellä Åkesson tutustui nykyiseen puoluesihteeri Richard Jomshofiin, parlamenttiryhmän nykyiseen vetäjään Matias Karlssoniin ja nykyiseen kansanedustaja Björn Söderiin. Nelikko halusi tehdä ruotsidemokraateista jotakin suurempaa kuin pienen ääripuolueen.
Tutkijat: Outo ilmiö
Tutkijoiden mukaan ruotsidemokraatit on outo ilmiö ruotsalaisessa politiikassa. Professori Sören Holmberg korostaa, että puolue ei ole historiansa aikana hävinnyt yksiäkään vaaleja.
– Vuodesta 1988 he ovat voittaneet kaikki vaalit, kaikki, myös kirkko- ja kunnallisvaalit niissä kunnissa ja seurakunnissa, joissa he ovat olleet ehdolla.
Tuorein mielipidetiedustelu näyttää ruotsidemokraateille 19 prosentin kannatusta, gallupeissa se ohittaa jo maltillisen kokoomuksen ja saattaa päätyä huomenna Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Politiikan tutkijan Toivo Sjörenin mukaan edellisissä vaaleissa gallupit aliarvioivat ruotsidemokraattien kannatusta liki kolme prosenttia.
– En usko, että nyt mennään niin pahasti pieleen, jotain se on 17 – 20 prosentin väliltä, viimeisissä mittauksissa kannatus on mennyt vähän ylös ja alas, mutta niin se on aina suurilla puolueilla vaalipäivän aattona, ja ruotsidemokraatit on nyt iso puolue, Sjören sanoo.
Mitä Jimmie Åkesson huomenna tekee todennäköisellä vaalivoitollaan – ruotsidemokraattien tuki näyttää muille puolueille olevan kuin spitaalisen kosketus. Ainakin ennen vaaleja Åkesson on eristetty kaikesta yhteistyöstä.
– Meistä tulee huomenna vaa´ankieli valtiopäiville, suurimpaan osaan ruotsalaiskunnista ja läänihallinnosta, sanoo puoluesihteeri Richard Jomhof. Hänen mukaansa ruotsidemokraatit tekee hyvää työtä kunnissa yhdessä muiden kanssa. Jomhof ei ymmärrä miksi se ei onnistuisi myös valtiopäivillä.
Ruotsissa hallitusvastuuta on perinteisesti kantanut jompikumpi suurista vasemmisto- tai porvariblokeista, mutta se aika on todennäköisesti lopullisesti ohi. Enemmistöhallitusta ei saada syntymään kummankaan blokin ympärille.
Sosialidemokraattisen kuningaskunnan perusasiat natisevat todella rajusti, jos sosiaalidemokraatit tai porvariallianssi joutuvat rakentamaan tulevan hallituksen perinteiset blokkirajat ylittävän yhteistyön varaan. Hallituksen muodostamista voidaan yrittää neljä kertaa, jos kaikki yritykset epäonnistuvat Ruotsi on talvella uusien vaalien edessä.