Korona-ajan etätyöt ovat saaneet suomalaiset kiinnostumaan mahdollisuudesta muuttaa vapaa-ajan asuntonsa ympärivuotiseen asuinkäyttöön. MTV Uutiset kysyi asiaa 15 suosituimmalta mökkipaikkakunnalta.
Kuntien mukaan kiinnostusta ja kyselyitä on ollut kasvavissa määrin, mutta silti vain harvat etätyöläiset ovat ryhtyneet sanoista tekoihin.
Jos mökin käyttötarkoitukseksi on merkitty vapaa-ajan asunto, tarvitaan uusi rakennuslupa käyttötarkoituksen muutosta varten. Alueen kaavoitustilanne määrää sen, tarvitaanko vielä erillinen poikkeuslupa.
Näin paljon lupia myönnettiin vuonna 2020
Suosituimmissa mökkikunnissa vapaa-ajan asuntoja muutettiin viime vuonna vakituisiksi asunnoiksi yhteensä 107 kertaa. Lisäksi lupahakemuksia on yhä käsittelyssä.
Suurinta kysyntä on ollut Naantalissa, joka on onnistunut kaksinkertaistamaan muutosten määrän edellisvuodesta. Muissa kunnissa kasvu on ollut pientä tai sitä ei ole ollut lainkaan.
Kiinnostus kovassa kasvussa
Myös Vapaa-ajan asukkaiden Liiton puheenjohtaja Tapio Tervon mukaan korona-aika on lisännyt keskustelua ja kiinnostusta aiheeseen.
– Saamani kysymykset koskevat usein lain puitteita, eli lähinnä kaavoitusta, tontin kokoa, tonttia, tietä ja itse rakennusta ja siinä energiatehokkuutta ja ilmanvaihtoa. Lisäksi viime vuosilta tuttu jätevesiasetus on edelleen korkealla kysymyksissä.
Tervon mukaan eniten kysymyksiä on esitetty Varsinais- ja Järvi-Suomesta, jossa mökkejä on paljon.
– Useimmiten mökit, joita ollaan mahdollisesti vaihtamassa, ovat jo valmiiksi hyväkuntoisia ja hyvin varusteltuja. Toki pitää olla myös kohtuullisen iso tontti, mökki pitää olla rakennettu kuin omakotitalo eli esimerkiksi eristyksen ja ilmanvaihdon tulee olla kunnossa. Parhaiten on mennyt läpi mökit, jotka ovat aiemmin toimineet omakotitalona.
Kunnat pääosin myötämielisiä
MTV Uutisille vastanneiden 15 suosituimman mökkikunnan mukaan asuntojen käyttötarkoituksen muuttamiseen suhtaudutaan pääosin myönteisesti, kunhan lain vaatimukset täyttyvät.
Lisätoiveena on, että vakituiseen käyttöön otettavat asunnot sijaitsevat lähellä asutusaluetta.
Tervon mukaan kunnat suhtautuvat välillä negatiivisesti mökkeihin, jotka ovat todella syrjäkylällä.
– Kunnat pelkäävät joutuvansa ohjaamaan sinne vanhuspalveluita tai koulukyytejä.
Vaikka mökille muutosta puhutaan nyt paljon, pysyvät mökit yhä pääsääntöisesti vapaa-ajan käytössä. Ajoittainen etätyö jäänee kuitenkin pysyväksi ilmiöksi myös koronan jälkeen.