Pariskunta mökkeili "liian pitkään", kunta uhkasi 800 euron sakolla – missä vaiheessa omalla kesämökillä oleskelu muuttuu ongelmaksi?

10:52img
Mistä on tehty Suomen kaunein mökki? Aiheesta viime kuussa Uutisaamussa, katso video!
Julkaistu 18.05.2020 17:37

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Pysyvä asuminen omalla kesämökillä on johtanut ikäviin seurauksiin Kangasalla mökkeilevälle pariskunnalle.

Kangasalan kunta velvoitti vuonna 2012 pariskuntaa lopettamaan loma-asuntonsa luvattoman käytön vakituisena asuntona 800 euron uhkasakolla.

Pariskunta valitti kunnan päätöksestä, mutta hallinto-oikeus ja korkein hallinto-oikeus hylkäsivät valituksen.

Hallinto-oikeuden mukaan pariskunta oli asunut vakituisesti mökillään useita vuosia. Mökille ei ollut haettu lupaa käyttötarkoituksen muuttamiseksi pysyvään asumiseen.

Kuinka kauan omalla kesämökillä saa olla?

Kysyimme asiantuntijoilta, saako omalla mökillä olla niin kauan kuin haluaa.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Seija Tuulentien mukaan ympärivuotisenkaan oleskelun omalla kesämökillä ei pitäisi olla minkäänlainen ongelma.

– Kyllä siellä saa olla. Ei olemista siellä voida estää, jos on vakituinen asunto jossain muualla ja siellä kirjat.

Tuulentien mukaan kuitenkin voi tulla ongelmia, jos on kyseessä vakituinen asuminen loma-asunnoiksi kaavoitetuissa asunnoissa, koska niihin ei saa vakituista osoitetta.

– Tulee kaikenlaisia ongelmia, jos ei saa vakituista osoitetta. Se on vähän kuin irtolaisstatus.

Lue myös: Koronavirus perui työt, nyt Pasi asuu vuoden saarella ja valokuvaa: "Ei mikään lepoloma – keho on kovilla kylmyyden kanssa ja mieli kaipaa lämmintä suihkua"

Mökki vakituiseksi asunnoksi

Vapaa-ajan asukkaiden liitto ry:n puheenjohtaja Tapio Tervo ei usko, että kukaan valvoo, paljonko ihmiset ovat kesämökillään.

– Voihan vaikka pitää pienen asunnon paikkakunnalla, jolla on kirjoilla. Ymmärtääkseni mikään instanssi ei valvo tai seuraa, kuinka paljon ihmiset ovat mökillään. Voihan joku olla siellä ympäri vuoden kysymättä keltään mitään, Tervo sanoi.

Tervo kertoo, että vuonna 2017 tullut asetus vakinaisti käytäntöjä, jotka liittyvät vapaa-ajan asunnon muuttamiseen vakinaiseksi asunnoksi.

– Kunnille jäi jonkin verran vapauksia siihen, suostuvatko ne muuttamiseen.

Lue myös: Suomalaiset vuokraavat nyt kiihkeään tahtiin mökkejä, alkukesälle selvästi tavallista enemmän kysyntää

Tervon mukaan on kyseenalaista, miten suopeasti kunnat suhtautuvat siihen, että niiden alueiden kesämökkejä halutaan muuttaa vakituisiksi asunnoiksi.

– Jos olisi vaikka tilanne, että alueella ei olisi muita vakituisia asuntoja ja olisi lapsi, joka tarvitsisi koulukuljetuksen. Siitä tulisi kunnalle ylimääräisiä kustannuksia.

Tervon mukaan mökkejä on muutettu vain vähän vakituisiksi asunnoiksi.

– Ne on rakennettu kuin omakotitaloiksi ja niissä on ilmanvaihdot ja wc:t. Hyvin vähän on vaihdettu vanhoja huonokuntoisia mökkejä normaaliin asuinkäyttöön.

Lue myös: Moni aikoo viettää yhä enemmän aikaa mökillä tai harkitsee mökin ostamista – erityisesti nämä asiat puhuvat mökkeilyn puolesta

Tuoreimmat aiheesta

Mökkeily