MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 27. marraskuuta 2022.
Voit lukea maanantain 28. marraskuuta seuranta-artikkelia täältä.
|
23.43: Venäjä saattaa olla vetäytymässä Zaporizhzhian ydinvoimalalta
Ukrainalaisen energiayhtiö Energoatomin johtaja Petro Kotin väläyttää Ukrainan valtakunnallisessa televisiossa, että on merkkejä siitä, että venäläisjoukot olisivat pian vetäytymässä Zaporizhzhian ydinvoimalalta. Alue on ollut Venäjän hallussa maaliskuusta lähtien.
Ydinvoimala ei tällä hetkellä ole sähköverkossa.
23.37: Zelenskyi: Venäjä suunnittelee uusia ohjusiskuja
Venäjä suunnittelee uusia ohjusiskuja Ukrainaan, varoittaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisemallaan videolla.
Zelenskyin mukaan ensi viikosta voi tulla yhtä hankala kuin tästäkin. Iskut energiainfraa kohtaan ovat aiheuttaneet sodan pahimpia sähkökatkoja tällä viikolla.
Yksi syy siihen, miksi Venäjä ei päässyt vain muutamassa päivässä marssimaan Kiovaan helmikuussa liittyy maan asevoimien käyttämiin elektronisiin häirintälaitteistoihin. Ukrainan ilmatorjuntaa ja yhteydenpitoa onnistuttiin kyllä häiritsemään, mutta samalla menivät solmuun myös venäläisten omat järjestelmät, uutisoi Business Insider.
”Sähköiseksi veljesmurhaksi” kuvaillusta ilmiöstä kertoi selvityksessään brittiläinen ajatushautomo Royal United Services Institute. Sen mukaan venäläisten käyttämät elektroniset häirintälaitteet toimivat niin tehokkaasti, että Venäjän oli pakko lopettaa niiden käyttö vain pari päivää hyökkäyksen alun jälkeen.
Yhdysvalloissa on jo pitkään oltu huolissaan Venäjän elektronisen sodankäynnin välineistä ja niiden kyvyistä. Kävi ilmi, että välineet toimivat hyvin, mutta Venäjällä ei itselläänkään ollut välineitä, joilla se olisi voinut esimerkiksi yhteydenpitoa jatkaa, kun häirintää tehtiin.
Hyvin pian hyökkäyksen alun jälkeen kävi ilmi, että Venäjän maajoukkojen kyvyttömyys yhteydenpitoon oli hyökkääjälle suurempi uhka kuin Ukrainan ilmatorjuntajärjestelmät. Niinpä häirintäjärjestelmien käyttöä vähennettiin nopeasti.
21.15: Sadat ihmiset pakenivat kranaattitulitusta Hersonista
Sadat ukrainalaiset pakenivat sunnuntaina Venäjän kranaattitulitusta Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa, kertoivat paikalliset viranomaiset brittilehti Guardianin mukaan.
Ihmisiä alettiin evakuoida Hersonista jo viime viikolla. Kaupungin infrastruktuuri on tuhottu niin pahoin, että ihmisillä ei ollut edellytyksiä selvitä koko ajan kylmenevästä talvisäästä.
Venäjän kranaattitulituksessa Hersoniin on kuollut ainakin 32 siviiliä sen jälkeen kun Venäjän joukot vetäytyivät kaupungista 9. marraskuuta.
– Kodin jättäminen on surullista. Vaikka olemmekin nyt vapaita, meidän on lähdettävä kranaattitulen vuoksi ja sen lisäksi ihmisiä on kuollut, sanoi kaupungista pakeneva Jevhen Jankov.
Venäjän jatkuvan kranaattitulen syy on epäselvä. Toistaiseksi ei ole selvää, yrittävätkö venäläiset vain vahvistaa puolustustaan vai valmistautuvatko he yrittämään kaupungin valtausta takaisin.
19.47: Limnell: Venäjän iskut Ukrainan energialaitoksiin rinnastettavissa kansanmurhaan
Sotatieteiden tohtorin Jarno Limnellin mukaan Venäjän järjestelmälliset iskut Ukrainan energiainfrastruktuuriin talven lähestyessä ovat rinnastettavissa kansanmurhaan. Kokoomuksen kansanedustajaehdokas kirjoitti asiasta Twitterissä.
18.33: Sota kiihtyy Ukrainassa kun maa jäätyy, arvelee yhdysvaltalainen ajatushautomo
Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi sunnuntaina, että sotilasoperaatiot kiihtyvät Ukrainan etulinjoissa lähiaikoina, koska sää kylmenee koko Ukrainassa. Tämä todennäköisesti jäädyttää maan, mikä nopeuttaa taisteluita molempien osapuolten liikkuvuuden lisääntyessä.
Tällä hetkellä sodankäyntiä Ukrainassa ovat vaikeuttaneet rankkasateet ja niiden aikaansaama raskas muta.
Myös Pavlivkan ja Vuhledarin kylissä Itä-Ukrainan Donetskin alueella on kahden viime viikon aikana käyty rajuja taisteluita, kerrottiin Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportissa. Kumpikaan osapuoli ei ole kuitenkaan saanut aikaan merkittäviä aluevaltauksia.
Brittiarvion mukaan alueista käydään kovaa kamppailua, sillä Venäjä todennäköisesti toivoo voivansa edetä niiden kautta Ukrainan hallussa oleviin Donetskin osiin.
Britannian puolustusministeriö ei kuitenkaan usko Venäjän onnistuvan keskittämään alueelle riittävän laadukkaita joukkoja operatiivisen läpimurron aikaansaamiseksi.
15.06: Mika Aaltola: Tästä syystä sota ei kääntynyt Venäjän voitoksi ja levinnyt
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola pohtii tuoreessa tviitiketjussaan sitä, mistä syystä sota Ukrainassa ei laajentunut ja miksi Venäjä ei voittanut sotaa heti, toisin kuin alussa veikattiin.
– Monien mielestä todennäköinen skenaario silloin oli Venäjän voitto. Yhdysvaltalaiset, jotka usein ovat asioista kärryillä vetivät lähetystönsä pois, Aaltola toteaa.
Aaltolan mukaan muun muassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin reaktio Ukrainan hallinnon evakuoimiseen vaikutti tilanteeseen, jossa nyt ollaan.
– Jos kuuluisa puhelu, jossa Zelenskyiltä kysyttiin Ukrainan hallinnon evakuoimisesta Kiovasta, olisi päättynyt toisin, Venäjä olisi päässyt tavoitteeseensa Ukrainassa. Joukot olisivat edenneet länteen Puolan rajalle ja Valko-Venäjän nielaistuaan Baltian rajalle.
Aaltolan mukaan koko Itämeren-Mustanmeren alue olisi tässä tilanteessa epävakautunut. Myös Suomen ja Ruotsin Nato-tie olisi saattanut olla hyvin toisenlainen.
– Venäjän alkuperäinen ukaasi, joka osoitettiin monelle Euroopan maalle, olisi saanut lisää painoarvoa.
Aaltola muistuttaa, että voitokas Venäjä olisi ollut nälkäinen.
– Asiat olivat hyvin veitsenterällä. Itse puhuin silloin sodan leviämisestä, joka olisi saattanut koskettaa myös Suomea seuraavina vuosina, Aaltola tviittaa.
– Onneksi näin ei käynyt. Onneksi Ukraina taisteli, presidentti pyysi aseita ja niitä alkoi maahan virrata.
14.45: Tutkijalta jäätävä arvio Venäjän presidentin tulevaisuudesta: "Putin ei näe enää uutta talvea"
Ajatushautomo CEPAn tutkija Edward Lucas arvioi, että Kremlin arvioidut suunnitelmat uudesta liikekannallepanosta voivat olla viimeinen niitti Venäjän presidentti Vladimir Putinin vallalle.
Talvi hyödyttää aloitteen sodassa jo käsiinsä ottanutta Ukrainan armeijaa, kun taas Venäjän armeija kärsii talvella heikosta varustuksesta ja moraalista. Venäjä kaipaa nyt kipeästi tilanteen jäädyttämistä talveksi
Sisäisesti Venäjän politiikka lähestyy Lucasin mukaan kiehumispistettä. Aiempi liikekannallepano johti jo asevelvollisuusikäisten venäläismiesten joukkopakoon maasta.
Nyt Kremlin arvioidaan suunnittelevan uutta liikekannallepanoa, ja Lucasin arvion mukaan siitä voi tulla ratkaiseva käänne Venäjän sisäpolitiikassa.
– Arvioni on, että Putin ei näe enää uutta talvea. Lännen tehtävänä on valmistautua siihen, mitä seuraavaksi tulee, olipa se sotilasjuntta, näennäisesti ystävällismielinen hallinto tai kaaos, joka johtaa osittaiseen tai jopa täydelliseen Venäjän valtion hajoamiseen, Lucas kirjoittaa.
Lue lisää: Tutkijalta kylmä arvio Venäjän presidentin tulevaisuudesta: "Putin ei näe enää uutta talvea"
9.25: Brittitiedustelu: Donetskin alueella rajuja taisteluja
Britannian puolustusministeriön päivittäisen Ukraina-katsauksen mukaan sekä Venäjä että Ukraina ovat panostaneet viime aikoina Pavlivkan ja Vuhledarin kyliin Donetskin alueella. Kyseisellä alueella on käyty rajuja taisteluita.
Venäjän uskotaan olevan kiinnostunut alueesta, koska sen valtaaminen avaisi Venäjälle mahdollisen lähtöpaikan, josta hyökätä syvemmälle Ukrainan hallussaan pitämälle Donetskin alueelle.
Britannian tiedustelupäivityksessä arvioidaan kuitenkin, että Venäjän kyky keskittää riittävästi kyvykkäitä joukkoja läpimurtoon on riittämätön.
8.48: ISW: sotilasoperaatioiden tahti Ukrainassa kiihtynee maan jäätyessä
Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että sotilasoperaatioiden tahti Ukrainan eturintamilla on voimistumassa lähiaikoina. Sään on ennustettu ensi viikolla kylmenevän koko Ukrainassa, mikä todennäköisesti jäädyttää maanpinnan ja nopeuttaa siten taisteluita molempien osapuolten liikkuvuuden lisääntyessä.
Tällä hetkellä sodankäyntiä Ukrainassa ovat vaikeuttaneet rankkasateet ja niiden aikaansaama raskas muta.
5.50 Lunta sataa Kiovaan, sähköjä yritetään palauttaa
Kiovaan on ennustettu runsasta lumisadetta sunnuntaista alkaen.
Lämpötilat ovat pakkasen puolella päivin ja öin, miljoonien sinnitellessä kaupungissa ja sen liepeillä puutteellisen sähkön ja lämmön turvin.
Kiovan asukkaiden tulisi saada sähköä ainakin neljä tuntia päivässä, mutta tilannetta kuvaillaan yhä varsin vaikeaksi.
Maan kantaverkosta vastaavan Ukrenerhon mukaan koko maassa noin neljäsosaan sähköntarpeesta ei tällä hetkellä kyetä vastaamaan, mikä tarkoittaa yhä sähkökatkoja ja säännöstelyä.