Yksi syy siihen, miksi Venäjä ei päässyt vain muutamassa päivässä marssimaan Kiovaan helmikuussa liittyy maan asevoimien käyttämiin elektronisiin häirintälaitteistoihin. Ukrainan ilmatorjuntaa ja yhteydenpitoa onnistuttiin kyllä häiritsemään, mutta samalla menivät solmuun myös venäläisten omat järjestelmät, uutisoi Business Insider.
”Sähköiseksi veljesmurhaksi” kuvaillusta ilmiöstä kertoi selvityksessään brittiläinen ajatushautomo Royal United Services Institute. Sen mukaan venäläisten käyttämät elektroniset häirintälaitteet toimivat niin tehokkaasti, että Venäjän oli pakko lopettaa niiden käyttö vain pari päivää hyökkäyksen alun jälkeen.
Yhdysvalloissa on jo pitkään oltu huolissaan Venäjän elektronisen sodankäynnin välineistä ja niiden kyvyistä. Kävi ilmi, että välineet toimivat hyvin, mutta Venäjällä ei itselläänkään ollut välineitä, joilla se olisi voinut esimerkiksi yhteydenpitoa jatkaa, kun häirintää tehtiin.
Hyvin pian hyökkäyksen alun jälkeen kävi ilmi, että Venäjän maajoukkojen kyvyttömyys yhteydenpitoon oli hyökkääjälle suurempi uhka kuin Ukrainan ilmatorjuntajärjestelmät. Niinpä häirintäjärjestelmien käyttöä vähennettiin nopeasti.
Venäjä aloitti iskemällä voimakkaasti muun mussa Ukrainan ilmatorjuntapatteristoihin ja pitkän kantaman tutkiin, eikä Ukrainan ilmatorjunta kyennyt toimimaan halutulla tavalla.
Kun Venäjän hyökkäys alun jälkeen alkoi hyytyä, joutuivat sen joukot pian huomaamaan, ettei yhteydenpitoon ollut selkää suunnitelmaa. Joukoilta puuttui koulutettuja radisteja ja salausavaimia salattua yhteydenpitoa varten. Osa käytössä olleista radioista sisälsi halpoja kiinalaiskomponentteja, jotka tekivät laitteista haavoittuvaisia ukrainalaisten häirinnälle. Lisäksi sotilaat käyttivät tavanomaisia salaamattomia matkapuhelimia taistelukentän kommunikointiin, jolloin salakuuntelu kävi helpoksi.
Insiderin mukaan Venäjän häirintä ei kaatunut häirintälaitteiden laatuun, vaan samoihin seikkoihin kuin hyytynyt maahyökkäyskin; huonoon suunnitteluun, koordinoinnin puutteeseen ja komentajien välinpitämättömyyteen.