Putinin mukaan Venäjä takaa turvallisuuden viljan viennille satamissa – MTV Uutiset seurasi sotaa 3.6.

2:24img
Katso toimittaja Niko Nurmisen raportti Ukrainan terveydenhuollosta.
Julkaistu 03.06.2022 05:18(Päivitetty 03.06.2022 21:40)

MTV UUTISET – STT – REUTERS

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 3. kesäkuuta.

LK 3.3. Ukrainan sota

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 

  • Ukrainan sota on kestänyt 100 päivää
  • Zelenskyi: Ukrainalla hieman menestystä Sjeverodonetskissa
  • Ukrainan terveydenhuolto on lähellä romahdusta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

21.40: Ukraina onnistunut vastahyökkäyksissään Severodonetskissa

Ukraina on onnistunut ottamaan takaisin noin 20 prosenttia Venäjän valtaamista alueista Severodonetskin kaupungissa, väittää Itä-Ukrainan Luhanskin alueen johtaja Serhiy Gaidai Reutersin mukaan.

– Siinä missä aiemmin tilanne oli vaikea ja venäläiset pitivät hallussaan noin 70 prosenttia kaupungista, niin nyt olemme työntäneet heitä takaisin, Gaidai sanoi televisiohaastatelussa.

Perjantaina kerrottiin Venäjän ottaneen haltuunsa jo jopa 80 prosenttia Severodonetskista.

21.30: Video: Ukrainassa sotilas nostaa selkäänsä suomalaistenkin varusmiesten kantaman singon – "Työnnämme venäläiset takaisin"

Uutistoimisto Reutersin videolla kerrotaan näkyvän, miten ulkomaalaisia vapaaehtoistaistelijoita saapuu Severodonetskin alueelle.

Videolla sotilaat ottavat ajoneuvosta aseita ja varusteita, kuten Suomenkin käyttämiä NLAW-kertakäyttösinkoja.

Helmikuussa Suomi ilmoitti lähettävänsä Ukrainaan muun muassa 1 500 kertakäyttösinkoa, 2 500 rynnäkkökivääriä ja muita varusteita.

Suomen lahjoittamien kertakäyttösinkojen mallia ei tarkennettu. Näin ollen ei siis ole varmaa, ovatko videolla näkyvät NLAW-singot osa Suomen lähettämää aseapua.

NLAW on Britannian ja Ruotsin yhteistyössä kehittämä kertakäyttösinko, jota käyttävät Suomen lisäksi muun muassa Britannia, Sveitsi ja Indonesia.

4:09img

Ukrainan puolella taistelevat ulkomaalaiset valmistautuvat taisteluun Severodonetskissa – aseistuksena Suomenkin käyttämiä kertasinkoja.

20.45: Putinin mukaan viljan viennissä ei ole ongelmaa, lupaa Venäjän takaavan turvallisuuden

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan viljan viennissä Ukrainasta ei ole ongelmia. Hän sanoo Venäjän takaavan turvallisuuden viljan viennille satamissa.

Putinin mukaan viljaa olisi mahdollista myös viedä Valko-Venäjän kautta.

19.05: EU:n pakotelistalle lisätty Yandexin toimitusjohtaja eroaa 

EU:n kuudes pakotepaketti on virallisesti hyväksytty ja pakettiin sisältyvä nimilista uusista pakotteiden kohteista on julkaistu. Pakotelistalle on nyt lisätty muun muassa venäläisen nettijätin Yandexin toimitusjohtaja Arkadi Volozh, joka on myös yksi yhtiön perustajista.

Yandex on tänään tiedottanut, että Volozh eroaa toimitusjohtajan tehtävästään välittömästi pakotteiden vuoksi.

EU:n henkilöpakotteet ovat käytännössä varojen jäädyttämisiä ja matkustuskieltoja. Kuudenteen pakotepakettiin sisältyy muun muassa venäläisöljyn osittainen tuontikielto.

15.40: MTV tapasi Mariupolin pormestarin: Kaupungin uudelleenrakentamista suunnitellaan

Yksi Kiovaan paenneista ihmisistä on Mariupolin pormestari Vadim Boychenko.

 Hän kertoo olevansa varma siitä, että Mariupol saadaan takaisin Ukrainan haltuun vuoden loppuun mennessä.

– Me siirrämme rintaman lähemmäs kaupunkia ja siitä tulee jälleen Ukrainan hallitsema alue.

Hänen mukaansa Mariupolin uudelleenrakentamista suunnitellaan jo. Ensimmäiseen vaiheeseen tulisi menemään noin puolitoista vuotta ja toiseen noin kolme vuotta.

– Kymmenessä vuodessa Mariupolin kaupunkin on rakennettu uudelleen.

1:38img

15.35: Kiovassa arki on normalistoinut, mutta aihetta juhlaan ei ole

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen on Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, josta hän raportoi sodasta.

Tänään, 3. kesäkuuta, on tullut kuluneeksi sata päivää siitä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. 

– Minkäänlaiseen juhlaan täällä ei ole aihetta, Nurminen kertoo seisoessaan Kiovan kadulla.

Hän kuvailee arjen normalisoituneen kaupungissa merkittävästi. Vielä muutama kuukausi sitten kadut olivat täysin tyhjinä. Nyt junat ja bussit ovat täynnä kaupunkiin palaajia niin maan sisältä kuin ulkomailta.

– Jollain tavalla voi sanoa, että kaikki tiet Ukrainasta vievät kohti Kiovaa.

Nurminen kuvailee suurimman osan liikkeistä olevan auki. Hänen mukaansa nähtävissä ei ole sodan aikaista pulaa tuotteista, mutta hinnat ovat nousseet ja samaan aikaan ihmisillä ei ole juurikaan tuloja. 

– Polttoaineiden hinnat ovat kaksinkertaistuneet, ihmiset joutuvat jonottamaan niitä koko päivän. 

Voit katsoa koko raportin alla olevalta videolta:

9:15img

14.33: Turkki odottaa edistystä viljakeskusteluihin ensi viikolla

Turkki odottaa edistystä keskusteluissa avata Ukraina viljakuljetukset Mustanmeren satamista, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vierailee Turkissa ensi viikolla. Turkki on ilmoittanut olevansa valmis ottamaan tarkkailijan roolin, joka voisi tarkoittaa esimerkiksi turkkilaisaluksia saattamassa tankkereita siirtymisiä Turkin salmien kautta.

12.30: Lukashenko valmis keskustelemaan ukrainalaisen viljan kuljetuksesta Valko-Venäjän kautta

Reuters kertoo Valko-Venäjän presidentti Alexander Lukashenkon olevan valmis keskustelemaan ukrainalaisen viljan kuljetuksesta Valko-Venäjän kautta. Belarus Today -sanomalehti kertoi Lukashenkon kuitenkin sanoneen, että tilanteessa tarvitaan kompromisseja.

10.40: Ukraina: Yhdysvalloista saatavia aseita ei käytetä Venäjällä

Ukraina vakuuttaa, ettei sillä ole aikomusta käyttää Yhdysvalloista saatavia rakentinheitinjärjestelmiä hyökätäkseen Venäjällä sijaitseviin kohteisiin, maan presidentin avustaja kertoo. Hän painottaa Ukrainan käyvän puolustussotaa. Hän kertoo lisäksi, että kumppanimaat tietävät, missä niiden aseita käytetään.

10.17: Sotilasasiantuntijan mukaan sodan pitkittyminen ollut Venäjälle eduksi

Ukrainan konfliktin pitkittyminen on kääntynyt viime viikkoina Venäjän eduksi, arvioi sotilasasiantuntija, everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa STT:lle. Pihlajamaan mukaan Venäjä on viime aikoina pystynyt etenemään maan itäosissa koko ajan, vaikkakin hyvin hitaasti.

Alun perin myös Kiovaan ja muualle maahan kohdistunut hyökkäys on muuttunut Itä-Ukrainan Donbassin alueen sodaksi venäläisten vetäydyttyä pääkaupungin suunnalta.

Lue lisää: Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan jatkunut sata päivää – "Yllätys venäläissotilaiden häikäilemättömät sotarikokset ja armeijan moraalittomuus"

9.52: UPI:n Aaltola: Sota jatkunee tuhoamissotana pitkään

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että sota Ukrainassa jatkunee pitkään tuhoamissotana. Samalla hän ennakoi aiemmin yhtenäisenä pysyneen lännen tuen rakoilevan.

Lue lisää: Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan 100 päivää – Mika Aaltolalta masentava arvio sodan kestosta

9.45: Brittiarvio: Venäjä saavuttanee Luhanskin hallinnan parissa viikossa

Britannian puolustusministeriö arvioi päivittäisessä tiedustelupäivityksessään, että Venäjä on saavuttanut taktista menestystä Donbassissa, ja sillä on nyt etulyöntiasema ukrainalaisjoukkoihin nähden. Puolustusministeriön arvion mukaan Venäjä saavuttaneen Luhanskin alueen täyden hallinnan seuraavan kahden viikon aikana. Tämä on vaatinut kuitenkin Venäjältä merkittävän hinnan, ja Venäjä on joutunut kesittämään voimansa alueelle. Siksi se ei ole kyennyt uusiin siirtoihin muilla rintamillaan. 

Minkäänlainen menestys rintamilla jatkossa vaatii yhä valtavasti miesvoimaa ja välineistöä, eikä Venäjän siksi arvioida voivan toimia nopeasti.

7.26: Ukrainan sota on kestänyt 100 päivää – mikä on sodan tilanne nyt?

Ukrainan sota on kestänyt 100 päivää. Tällä hetkellä Venäjä hallitsee Ukrainasta noin 20 prosenttia, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi CNN:n mukaan. 

Guardianin mukaan Lysytšanskin kaupungin infrastruktuurista ja asuinrakennuksista noin 60 prosenttia on tuhottu. Ukraina on hieman saavuttanut menestystä Sjeverodonetskissa, jossa noin 800 ihmistä on suojassa Azotin kemikaalitehtaassa. 

Siviilejä kehotetaan pakenemaan Itä-Ukrainan Slovjanskin kaupungista Venäjän pommitusten kiihtyessä.

Venäjä-mieliset virkamiehet Ukrainan miehitetyllä Zaporižžjan alueella ovat kertoneet, että Kaakkois-Ukrainan alueella on annettu asetus valtion omaisuuden "kansallistamisesta".

5.16: Zelenskyi: Ukrainalla hieman menestystä Sjeverodonetskin taisteluissa

Ukrainan asevoimilla on ollut hieman menestystä taisteluissa Itä-Ukrainan Sjeverodonetskissa, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tuoreessa puheessaan. Hän sanoo, että on kuitenkin liian aikaista arvioida miten taisteluissa käy.

– Tilanne on siellä juuri nyt vaikeimmillaan, presidentti sanoi jokailtaisessa puheessaan.

– Kuten myös lähellä olevissa kaupungeissa ja yhteisöissä: Lysytshanskissa, Bahmutissa ja muualla. Monet kaupungit ovat voimakkaiden venäläishyökkäysten kohteina.

Presidentti sanoi myös, että etenkin Tshernihivin tulitus Venäjältä jatkuu Ukrainan pohjoisrajalla. Lisäksi Harkovaa, Harkovan aluetta ja Mykolajivia on presidentin mukaan tulitettu.

Zelenskyin mukaan Venäjän joukot miehittävät viidesosaa Ukrainasta. Zelenskyi kertoi tilanteesta eilen etänä pitämässään puheessa Luxemburgin parlamentille. Zelenskyin mukaan taisteluita käydään yli tuhat kilometriä pitkällä rintamalinjalla, ja ukrainalaisilla on hänen mukaansa vastassaan lähes koko Venäjän armeija.

TORSTAI 2.6.

22.33: Ukrainan terveydenhuolto on lähellä romahdusta

Ukrainan terveydehuolto on heikoissa kantimissa. Maa on saanut kansainvälistä apua aseiden lisäksi myös terveydenhuoltoon, mutta usein apua ei koordinoida mitenkään. 

Lue lisää ja katso toimittajamme raprotti Ukrainan Brovarista tästä

20.47: Ukrainan vastahyökkäys huolestuttaa venäläisiä sotablogaajia: "Kourivat heikkouksia – kivuliaita iskuja"

Yli kolme kuukautta kestänyt sota ei tunnetusti ole sujunut Venäjän suunnitelmien mukaisesti. Sodan ensiviikkoina Kremlin propagandaa uskollisesti toistaneet venäläiset sotablogaajat ovat hekin muuttuneet jonkin verran kriittisemmiksi.

Yli 100 000 seuraajalle sodasta kertova Telegram-kanava Dmitriyev totesi, että Ukraina on täysin kykenevä tekemään "kivuliaita ja viiltäviä iskuja" Hersonin, Harkovan ja Zaporizzjan alueilla heinä-elokuussa, koska Venäjälllä ei ole näillä alueilla riittävää puolustusta.

Niin ikään sodasta blogaava Igor Girkin puolestaan kirjoitti, että Hersonin alueella ukrainalaisjoukot "kourivat (Venäjän puolustuksen) heikkouksia".

ISW:n arvion mukaan sotablogaajat ovat nyt alkaneet kritisoida käytännössä sitä, että Venäjän sodanjohto riskeeraa aluevaltaukset muilla suunnilla Donbassin hyökkäyksen vuoksi.

Etelä-Ukrainassa Venäjä on yhä jatkanut puolustusasemiensa linnoittamista. Etelä-Ukrainan hallussa pitäminen on Venäjän keskeinen tavoite, sillä se takaa maayhteyden Krimin niemimaalle, jonka Venäjä miehitti vuonna 2014.

Vaikka Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on viime viikkoina todennut useita kertoja, että tilanne Itä-Ukrainassa on "hyvin vaikea", niin torstaina hän Reutersin mukaan sanoi, että konfliktin "käännekohta" on mahdollinen, jos Ukraina saa lisää aseapua.

Lue aiheesta lisää täältä.

Voit lukea lisää torstain tapahtumista täältä.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota