MTV Uutiset Suomussalmella: Tältä Hukkajoen tuhoalueella näyttää nyt

Metsähallituksen projektipäällikkö kertoo, että tilanne ei ole ainakaan paranemaan päin.

Hukkajoella jopa tuhannet raakut ovat saattaneet kuolla Stora Enson metsätyökoneiden ajettua niiden yli. Yhtiö on pahoitellut Hukkajoella tapahtunutta ympäristövahinkoa, jota tutkitaan nyt törkeänä luonnonsuojelurikoksena.

Metsähallituksen luontopalveluiden projektipäällikkö Pirkko-Liisa Luhta kertoo MTV Uutisille, että tilanne on tällä hetkellä vaikea.

– Se ei ihan hirveästi ole parantunut sen jälkeen, kun hakkuut lopetettiin reilu viikko sitten. Olemme keskittyneet kolme päivää pahimmalla vahinkoalueella jokihelmisimpukoiden pelastamiseen yläpuoliselle luonnontila-alueelle, Luhta kertoo.

Luhta sanoo, että tällä hetkellä pelastetaan kaikki simpukat, jotka ovat pelastettavissa.

– Raakku on tietyllä tavalla kestävä laji, sen kuolemakin kestää aika kauan. Kuten tästä nähdään, [tuhoalueen] yläpuoliset raakut ovat aika terveitä, niillä on valkoinen jalka. Alapuolisilla on ruskeat jalat ja sisuskalut ovat ruskeat. Sinne on päätynyt niin paljon hiekkaa ja hienoa ainetta, että ne ovat yksinkertaisesti tukehtuneet.

Se milloin ja miten joki elpyy, on mahdotonta sanoa.

– Riippuu hyvin paljon siitä, kuinka paljon tästä hiekasta, mudasta ja hakkuutähteestä saadaan satojen metrien matkalta pois.

Katso videolta, miltä tapahtumapaikalla näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat