Jatketaanko raakkujen pelastustöitä myös viikonloppuna? Metsähallitus: Kaikkien siirtäminen mahdotonta

Metsäkone jyräsi jopa tuhansia äärimmäisen uhanalaisia simpukoita - korvaussummat voivat nousta miljooniin 1:30
Metsäkone jyräsi tuhansia äärimmäisen uhanalaisia raakkuja. Kuuntele, miksi korvaussummat voivat nousta jopa miljooniin euroihin.

Metsähallitus arvioi, että kaikkien yliajettujen raakkujen siirtäminen on mahdotonta.

Metsähallitus päättää iltapäivällä, jatketaanko Suomussalmen Hukkajoella yliajettujen jokihelmisimpukkojen eli raakkujen pelastustöitä myös viikonloppuna. Metsähallitus kertoi asiasta STT:lle sähköpostitse.

Hukkajoella jopa tuhannet erittäin uhanalaiset raakut ovat saattaneet kuolla metsätyökoneiden ajettua niiden yli Stora Enson korjuutyömaalla.

– Sateet alkavat ja vesi alkaa nousta. On mahdotonta siirtää kaikkia raakkuja, Metsähallituksen projektipäällikkö Pirkko-Liisa Luhta sanoi sähköpostiviestissä perjantaiaamuna.

Metsähallituksen luontopalvelujen LIFE Revivesin virtavesikunnostusryhmä aloitti raakkujen pelastustyöt alkuviikosta. LIFE Revives on EU-rahoitteinen projekti, jonka tavoitteena on elvyttää Suomen, Ruotsin ja Viron raakun kantoja kohti suotuisaa suojelun tasoa.

– Sieltä hiekan ja siltin seasta kaivoimme henkitoreissaan olevia raakkuja, ja olemme siirtäneet niitä nyt niin paljon kuin olemme ehtineet joen yläosalle, Luhta kertoi STT:lle torstaina.

Luhta arvioi torstaina ajouran yläpuolisen alueen joenpohjan olevan hyvässä, luonnontilaisessa kunnossa. Niin oli myös metsäkoneiden kulkukohdan joenpohja ennen ympäristötuhoa.

– Luonnontilaisen jokiosuuden raakuilla on hyvä reaktiokyky, ne heti reagoivat kaikkeen. Ajouran alapuoliset raakut ovat flegmaattisia ja huonovointisia.

Hukkajoessa on Metsähallituksen teettämien tuoreiden mittausten perusteella kaiken kaikkiaan toistasataatuhatta raakkua.

Lue myös:

    Uusimmat