Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama epävarma taloustilanne ja hintojen nousu paistaa läpi suomalaisten vastauksista MTV Uutisten teettämässä kyselytutkimuksessa.
Inflaatio oli kesäkuussa Tilastokeskuksen mukaan jo 7,8 prosenttia. Etenkin energian, polttoaineiden ja ruuan hinta on noussut.
Usko omaan talouteen
Liki 40 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo oman taloustilanteensa heikkenevän lähimmän vuoden aikana. Toisaalta lähes puolet uskoo taloutensa pysyvän ennallaan.
Harva uskoo tilanteensa paranevan, vain kuusi prosenttia vastaajista.
Helsingin kaduilla epävarmaan tilanteeseen suhtaudutaan kuitenkin maltillisesti.
– Se on vakava asia, mutta olemme sen verran hyvässä asemassa, että ei ole vielä mitään vaikutusta, sanoo Ismo Rauhala.
Helsingissä matkalla ollut oululainen Keijo Puolakanaho on samoilla linjoilla. Sen sijaan jälkikasvun tilanne huolettaa.
– Meillä on kuusi lasta ja kahdeksan lastenlasta. Lasten puolesta herättää huolta, mutta ei muuten, Puolakanaho sanoo.
Myös huolestuneempia äänensävyjä löytyy.
– Kyllähän se huolestuttaa, mutta ei vielä näy. Jos se tästä menee paljon pahemmaksi, niin pitää miettiä, mitä kaupasta ostaa, pohtii Terhi Manninen.
– Täytyy vain mennä eteenpäin kylmällä päällä. Täytyy tietysti omalta osalta tiukentaa sieltä ja täältä, mutta en halua täyteen synkkyyteen vajota, sanoo Annakaisa Tapanainen.
Enemmistö jo vähentänyt kulutusta
Lähes 60 prosenttia kertoo jo vähentäneen kulutustaan. Heistä kahdeksan prosenttia on karsinut menoja paljon.
Lisäksi vastaajilta kysyttiin, aikovatko he vähentää kulutustaan jatkossa epävarman taloustilanteen vuoksi. Tähän vajaat 70 prosenttia vastasi myöntävästi: 54 prosenttia aikoo vähentää jonkin verran ja 13 prosenttia paljon.
Vajaa neljännes ei aio vähentää kulutustaan lainkaan.
Kulutuksen vähentäminen leikkaa läpi tuloluokkien. Yli 10 000 euroa kuukaudessa tienaavista 52 prosenttia kertoo vähentäneensä kulutusta jonkin verran. 1001–2001 euroa kuukaudessa tienaavista puolestaan 43 prosenttia on vähentänyt jonkin verran kulutustaan.
Mistä on karsittu?
Eniten suomalaiset ovat karsineet korkeiden polttoainehintojen kurittamasta autoilusta, huvittelusta (esimerkiksi tapahtumista ja ulkona syömisestä), lomamatkoista, erinäisistä tavara- ja vaatehankinnoista sekä palveluista.
Autoilusta oli karsittu etenkin seuduilla, jossa välimatkat ovat pidemmät, kuten Itä-Suomen läänissä, Oulun läänissä ja Lapin läänissä.
Myös ruuasta on karsinut yli 40 prosenttia vastaajista, asumiskustannuksista ja harrastuksista noin neljännes. Alkoholista ja tupakasta puolestaan ilmoitti jo säästäneensä 17 prosenttia vastaajista.
Samankaltaisia havaintoja tarjosi myös perjantaina julkaistu Osuuspankin korttidata, jonka mukaan polttoaineita ostettiin kesäkuussa kymmenen prosenttia vuodentakaista vähemmän ja ruokaakin viisi prosenttia vähemmän.
MTV Uutisten kyselyn mukaan puheluista ja tietoliikenteestä sekä lemmikeistä vain harva on tinkinyt. Terveydenhoidon kuluista joka kymmenes on karsinut.
– Taloustilanne ei varmaan tällä hetkellä ole vaikuttanut kulutukseeni, kun on kesä. Varmaan enemmän ajattelee syksyllä, kertoo Tapanainen.
– Ei tule tehtyä niin paljon heräteostoksia, sanoo Kotkasta Helsingissä vierailulla oleva Jonna Haikka.
Mistä karsitaan jatkossa?
Vajaat 70 prosenttia vastaajista aikoo karsia menoistaan siis myös jatkossa.
Kyselyssä kysyttiin viittä tärkeintä säästökohdetta, jos kukkaron nyörien kiristämiselle tulee tarve.
Selvimmät tulevaisuuden leikkauskohteet ovat pitkälti samoja, kuin mistä vastaajat jo ilmoittivat säästäneensä.
Autoilusta ja huvittelusta karsisi tarpeen tullen yli 60 prosenttia, kodin tavara-, ruoka ja vaatehankinnoista sekä lomamatkoista yli 40 prosenttia. Asumiskuluista vähentäisi noin neljännes.
Noin kolmasosa tinkisi alkoholista ja tupakasta.
Lemmikki-, netti- ja terveydenhoitokuluihin ei kuitenkaan moni koskisi. Helsingin kaduilta löytyi myös muita kohteita, joista ei missään nimessä haluta säästää.
– Oma koti on yksi sellainen asia, sanoo Ismo Rauhala.
– Olemme pojan kanssa pienellä reissulla täällä Helsingissä. Etenkään näin kesäaikana ei haluaisi näistä luopua, kertoo Jonna Haikka.
– Laadukkaasta ruoasta en haluaisi luopua. Haluaisin pitää kiinni kunnon raaka-aineista, pohtii Tapanainen.
Onko tilanne hallinnassa?
Vastaajien enemmistön mielestä taloustilanne ei ole hallinnassa Suomen hallituksella. 32 prosenttia vastasi, että tilanne on melko huonosti hallinnassa ja neljännes vastasi tilanteen olevan erittäin huonosti hallinnassa.
Neljän prosentin mielestä tilanne on hallituksella erittäin hyvin hallinnassa ja 27 prosentin ajatuksissa melko hyvin.
Kyselyssä varakkaammat olivat kriittisempiä hallitusta kohtaan.
– Ei kai tässä muu auta kuin luottaa, että ne hoitavat, kommentoi Terhi Manninen luottoa hallitukseen.
– Aivan varmasti hallitus tekee parhaansa. On sillä lailla luottoa, sanoo Tapanainen.
– Luulen, että hallitus pystyy hallitsemaan tätä. Toivotaan ainakin, pohtii Haikka.
Kyselyyn vastasi 1 609 täysi-ikäistä suomalaista. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista.
Verkossa toteutetun tutkimuksen virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Kyselyn toteutti Corefiner Oy MTV Uutisten toimeksiannosta.