Perussuomalaiset on noussut kokoomuksen piiripäättäjien keskuudessa suosituimmaksi hallituskumppaniksi. MTV:n Uutisten teettämässä kyselyssä perussuomalaisten suosikkikumppani on vastaavasti kokoomus.
Neljän suurimman puolueen piiripäättäjille tehty kysely osoittaa, että mieltymykset mahdollisista hallituskumppaneista voivat myös muuttua.
Kokoomuksen ykköspuolue perusuomalaiset
Kokoomuksen piiripäättääjien mieluisimmaksi hallituskumppaniksi on noussut perussuomalaiset peräti 30 prosentin osuudella. Vielä viime vuonna perussuomalaisten suosio kokoomusvastaajien joukossa oli vain 15 prosenttia.
Kokoomuksen seuraavat suosikit ovat RKP ja SDP vajaan parinkymmenen prosentin osuuksilla. Kokoomuksen hallituskumppani-inhokki on vasemmistoliitto nollan prosentin kannatuksella.
SDP suosisi Vasemmistoliittoa
SDP:n piiripäättäjien ykkössuosikki sen sijaan on juuri kokoomuksen kammoama vasemmistoliitto. SDP:lle kelpaisi kuitenkin myös kokoomus ja keskusta.
Demareiden inhokki hallituskumppanina on perussuomalaiset vain prosentin kannatuksella.
Perussuomalaiset mieluiten hallitukseen kokoomuksen kanssa
Perussuomalaisten hallituskumppanisuosikki on kokoomus 42 prosentin kannatuksella.
Myös kristillisdemokraatit saa kovaa kannatusta hallituskumppanina. SDP sen sijaan ei perussuomalaisia innosta. Kannatus jää kahteen prosenttiin.
Keskusta ottaisi mukaan kokoomuksen
Keskustan piiripäättäjien mieluisin hallituskumppani on kokoomus 41 prosentin kannatuksella.
SDP tulee kakkosena, mutta perussuomalaisten kannatus jää viiteen prosenttiin. Tosin peräti 30 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, ettei keskustan pitäisi mennä seuraavaan hallitukseen ollenkaan.
Näin kysely tehtiin
Kysely tehtiin 28.11.–22.12. välisenä aikana neljän suurimman puolueen piirihallitusten jäsenille.
Keskustan vastausaktiivisuus oli 48 prosenttia (149 vastaajaa), SDP 61 prosenttia (91 vastaajaa), kokoomus 65 prosenttia (104 vastaajaa) ja perussuomalaiset 48 prosenttia (172 vastaajaa).
MTV Uutisten hallituskumppanikysely kuvaa tämän hetken tuntemuksia, mutta käytännössä lopputulos ratkeaa vasta eduskuntavaalien jälkeen, kun hallituksen muodostamisesta aletaan neuvotella.
8:25