MTV Uutisten kysely: Viisi prosenttia suomalaisista ei aio ottaa koronarokotetta – näin he jakautuvat eri puolueisiin ja tässä ovat syyt

MTV selvitti, mitkä ovat tärkeimmät syyt sille, ettei rokotetta oteta.

Perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja pienpuolueiden kannattajissa on eniten henkilöitä, jotka eivät aio ottaa koronarokotetta. Asia käy ilmi MTV Uutisten kyselystä. Mitkä ovat tärkeimmät syyt sille, ettei rokotetta oteta?

Katso yllä olevalta videolta MTV Uutisten kyselyn tulokset sekä asiantuntijan arvio siitä, kuinka suuri joukko suomalaisista vastustaa koronarokotteita fanaattisesti!

Suomessa on MTV Uutisten kyselyn perusteella suurin piirtein Espoon kaupungin väkiluvun verran ihmisiä, jotka eivät eri syistä halua tulla koronarokotetuiksi.

15 vuotta täyttäneistä suomalaisista viisi prosenttia ei kyselyn mukaan ole ottanut eikä aio ottaa koronarokotetta.

94 prosenttia vastaajista on ottanut tai aikoo ottaa rokotteen ja yksi prosentti ei osaa sanoa.

Huomioitava on, että MTV Uutisten kysely on toteutettu ainoastaan suomeksi. Ulkomaalaistaustaisia ei siis oletettavasti ole mukana samassa suhteessa kuin muussa väestössä.

THL:n tilastojen mukaan yli 12-vuotiaista yhden rokotteen on tällä hetkellä saanut 85 prosenttia ja kaksi rokotetta 76 prosenttia väestöstä.

PS ja KD erottuvat joukosta

Eri puolueiden kannattajat suhtautuvat koronarokotuksiinsa hieman eri tavoin.

Eduskuntapuolueiden osalta konservatiivisimpien puolueiden kannattajat ovat haluttompimpia rokottautumaan.

Kokoomuksen, SDP:n, keskustan, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat ovat hyvin rokotemyönteisiä: ainoastaan ani harva ei aio rokottautua.

Yksikään kyselyyn vastannut RKP:n kannattaja ei aio jättää rokotetta ottamatta.

Perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja pienpuolueiden kannattajien joukossa rokotevastaisuutta on selvästi enemmän. Kristillisdemokraateissa on myös muita suurempi osuus niitä, jotka eivät osaa ottaa kantaa omiin rokoteaikomuksiinsa.

Erityisten suurta rokotevastaista fraktiota ei silti ole yhdessäkään eduskuntapuolueessa. Vaikka rokotekriittiset näkemykset ovat saaneet erityisen paljon huomiota perussuomalaisten sisäisessä keskustelussa puheenjohtajavaalia myöten, puolueen kannattajista ylivoimainen valtaosa on ottanut tai aikoo ottaa rokotteen.

Miksi rokotteita ei oteta?

Suomen kansallinen terveyden asiantuntijalaitos THL on lukuisien huippuasiantuntijoidensa voimin tehnyt selväksi, että Suomessa jaettavat koronarokotteet ovat turvallisia ja suojaavat koronavirustaudilta, erityisesti sen vakavalta tautimuodolta.

Pieni osa suomalaisista ei silti halua ottaa koronarokotetta. Miksi?

Yleisin syy sille, ettei koronarokotetta ole otettu tai aiota ottaa, on pelko pahoista sivuvaikutuksista. Tämän laskee syyksi kaksi kolmasosaa niistä vastaajista, jotka eivät aio ottaa koronarokotetta.

Sivuvaikutusten pelko on selvästi sukupuolittunutta. Peräti 85 prosenttia rokottamatta jättäytyvistä naisista mainitsee tämän syyn, miesten osalta osuus on noin puolet.

Toiseksi eniten samanmielisyyttä kerää perustelu "Periaatteesta: en pidä siitä, että yhteiskunnassa painostetaan ihmisiä olemaan kuuliaisia alamaisia." 

Hieman vajaa puolet rokotevastaisista vastaajista ei myöskään luota rokotteen antamaan suojaan.

Osalla etenkin nuorista rokottamattomuuteen vaikuttaa ajatus siitä, että vaikka koronan saisi, tauti olisi todennäköisesti vain lievä.

Koronarokotteen vastustaminen ei näytä juuri selittyvän laajemmalla rokotevastaisuudella. Vain 12 prosenttia rokotteen ottamatta jättäneistä on jättänyt koronarokotteen väliin siksi, ettei halua ottaa mitään muitakaan rokotteita.

Koronarokotus on yksityisasia, ajattelee moni

MTV Uutisten kyselyssä on mitattu myös suomalaisten näkemyksiä koronarokotteisiin ja -passiin liittyvistä väitteistä.

Suurin osa suomalaisista on visusti sitä mieltä, että koronarokotteen ottaminen on jokaisen kansalaisvelvollisuus. 80 prosenttia vastaajista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä tämän väittämän kanssa.

Siitä ei kuitenkaan ole yksimielisyyttä, tarvitseeko rokotteen ottamisesta tai ottamatta jättämisestä kertoa perheelle, työtovereille tai muille tuttaville.

Väitteen Koronarokotteen ottaminen tai ottamatta jättäminen on jokaisen ihmisen yksityinen terveystieto, eikä sitä ole kenenkään pakko jakaa muille kanssa samaa mieltä on 41 prosenttia, eri mieltä 58 prosenttia vastaajista.

Koronarokotuskysymysten ohella yksi syksyn suuria koronakysymyksiä on ollut koronapassi, jonka käyttöönottoa perussuomalaiset on vastustanut eduskunnassa voimakkaasti.

Perussuomalaiset on sanonut vastustavansa ihmisten erilaista kohtelua terveystietojen perusteella.

Noin viidesosa vastaajista kannattaa MTV Uutisten kyselyssä väitettä Koronapassissa on periaatteellisella tasolla jotain todella häiritsevää, koska sillä jaetaan ihmiset erilaisiin luokkiin.

Juuri perussuomalaisten sekä myös kristillisdemokraattien ja pienpuolueiden kannattajat erottuvat myös tämän väittämän kohdalla muita puolueita negatiivisemmalla suhtautumisella.

Taloustutkimus haastatteli 1002:ta henkilöä 19.–20.10.2021. Kysely tehtiin internetpaneelissa, ja otos edustaa Suomen väestöä (15 vuotta täyttäneet). Tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on noin 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat