MTV Uutisten tietojen mukaan ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan on tulossa muutos. Kehysriihen neuvotteluissa on päästy eteenpäin, muttei paikallisen sopimisen osalta.
Hallituksen puoliväliriihi on toista päivää meneillään. Eilen jumiutuneissa neuvotteluissa on nyt päästy eteenpäin.
MTV Uutisten tietojen mukaan myös ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan on tulossa muutos, mutta ei sellaista porrastusta kuin esimerkiksi keskusta ja RKP toivoisivat.
Muutos olisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan niin sanottu euroistaminen.
Työssäoloehdon täyttymistä alettaisiin seurata työtuntien sijaan tienatun palkan perusteella.
Kolmikantaisen työryhmän maaliskuussa ehdottamalle toimelle on laajaa tukea.
– Se on askel oikeaan suuntaan, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi poistuessaan Säätytalolta eduskuntaan.
Vasemmistoliitto on ollut erityisen haluton kajoamaan ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Euroistaminen saa kuitenkin vasemmaltakin suopeaa vastaanottoa.
– Siinähän on hyviä puolia, jotka ovat hyvin perusteltuja. Sellaisia me olemme tietysti valmiita tarkastelemaan, Saramo kommentoi.
Ansiosidonnaista työttömyysturvaa euroistamalla saataisiin valtiovarainministeriön laskelmien mukaan 1 500 lisätyöllistä.
Lue lisäksi: Marinin kompromissiesitys ei tyydytä keskustaa – Annika Saarikko: "Keskusta etsii ratkaisuja, mutta pitää kiinni myös periaatteistaan"
Miten käy paikallisen sopimisen?
Työperäisen maahanmuuton helpottaminen on yksi helpoimmista toimista tälle hallitukselle. Tämä vahvistaa julkista taloutta.
MTV Uutisille arvioidaan, että valtiovarainministeriön laskelmien mukaan työperäisen maahanmuuton toimilla työllisten määrä voisi kasvaa 10 000–15 000 lisätyöllisellä.
Henriksson kertoi tänään saapuessaan Säätytalolle, että hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat neuvotelleet paikallisesta sopimisesta.
Hallituslähde kertoo MTV Uutisille, että asia ei ole ollenkaan edennyt. SDP ei halua koskea paikalliseen sopimiseen.
Lue myös: Hallitus jatkaa jumiutuneita neuvottelujaan – Sanna Marin: "Jätetään tämä tunnelmointi ja dramatiikka hieman vähemmälle"
Puolueiden välillä on suuri ero siinä, miten hallitusohjelmaa tulkitaan paikallisen sopimisen suhteen.
Hallituslähde epäilee, että paikallinen sopiminen ei etene riihessä, vaan päädytään jälleen siihen, että työryhmä saa jatkoaikaa.
Vasemmistopuolueiden asenteisiin vaikuttaa hyvin paljon Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden päätökset luopua valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta.
Marinin esitys lisäisi menoja liki miljardilla
Puoliväliriiheen tulee neuvottelutauko tänään kello 13 valtioneuvoston yleisistunnnon sekä eduskuntatyön vuoksi. Neuvottelut jatkuvat taas kello 18 Säätytalossa.
Neuvotteluja on käyty tänään pääministeri Sanna Marinin (sd.) eilen antaman kompromissiesityksen pohjalta.
Lähinnä niin sanotuista pehmeistä työllisyystoimista koostuvalla paketilla olisi eri ministeriöiden laskelmien mukaan jopa 52 000 lisätyöllisen vaikutus.
Esitys nostaisi myös hallituksen työllisyystavoitteen 20 000:lla työpaikalla 100 000:een.
Korotuksesta neljännes eli 5 000 työpaikkaa olisi luotava toimilla, jotka vahvistaisivat julkista taloutta ja joiden vaikutuksista olisi valtiovarainministeriön laskelmat. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan euroistaminen sisältyisi tähän lukuun.
Marinin kompromissiesitys ei keskustan mielestä sisällä tarpeeksi vaikuttavia työllisyystoimia, jotka vahvistaisivat Suomen julkista taloutta.
MTV Uutisten tietojen mukaan kompromissiesitys lisäisi valtion menoja ensi vuonna 900 miljoonalla eurolla ja vuonna 2023 850 miljoonalla eurolla.
Juttua päivitetty kello 12.56. Lisätty tietoja ansiosidonnaisen työttömyysturvan muuttamisesta sekä valtion menojen kasvamisesta. Kello 13.05 lisätty tietoa työllisyystavoitteen nostamisesta. Kello 15.15 lisätty Henrikssonin ja Saramon sitaatit.