Hallituksen ensi viikon puoliväliriihestä povataan vaikeaa. Hallitukselta odotetaan selkeitä työllisyystoimia, mutta puolueiden näkemyserot toimista ovat suuret.
Hallituspuolueiden eritysavustajat neuvottelevat tämän viikonlopun aikana. Myös viisikon on tarkoitus kokoontua. Alun perin arvioitiin, että neuvottelut olisivat jo tässä vaiheessa suhteellisen hyvin edistyneet.
MTV Uutisille todettiin kuitenkin, että työllisyyskeskustelu on vielä kesken.
Vasemmistopuolueita, eli SDP:tä ja vasemmistoliittoa vaivaa tietynlainen suruttomuus mitä tulee menoihin, toteaa eräs hallituslähde MTV Uutisille.
– Laitetaan mielellään rahaa työllisyystoimiin, jotka maksavat valtiolle, kuten palkkatukeen ja työnohjaukseen. Sinänsä hyviä toimia, mutta nyt pitää myös löytyä tahtoa toimiin, jotka eivät lisää menoja, toteaa eräs hallituslähde MTV Uutisille.
Näitä toimia ovat muun muassa paikallisen sopimisen lisääminen ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan muuttaminen.
Ansiosidonnainen työttömyysturva
Keskusta ja RKP haluavat uudistaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan, jotta se aktivoi työttömiä hakemaan työtä.
SDP ja vasemmistoliitto eivät ole yhtä innokkaita tähän.
SDP:n mukaan ansiosidonnaisen päivärahan rakennetta voidaan kyllä muuttaa, mutta sen suuruudesta ei voi leikata.
Vasemmistoliitto vastustaa ansiosidonnaisen rakenteen muuttamista ylipäätään.
– Jos ansiosidonnaisen päivärahan suuruus korotetaan alkukuukausien ajan ja leikataan loppukuukausista, tämä heikentää niiden asemaa, jotka ovat pidempään työttömiä. Se on vain hyödyksi niille, jotka muutenkin saavat työtä.
Paikallinen sopiminen
Paikallinen sopiminen on myös asia, jota erityisesti keskusta ja RKP ajavat. Työmarkkinaosapuolten yritys löytää ratkaisu asiassa tyssäsi joulukuussa. Sen jälkeen paikallista sopimista on pohdittu työryhmässä valtiosihteeri Ville Kopran johdolla.
– Puoliväliriiheen on ladattu paljon odotuksia tämän suhteen. Itsekin pidän sitä järkevänä tarkastelupisteenä. Vaikka työryhmä on asetettu koko vaalikaudeksi, kyllä tämän kevään aikana pitää päästä selkeästi eteenpäin, totesi Kopra maaliskuussa.
Lue myös: Eteneekö paikallinen sopiminen tämänkään vaalikauden aikana? Työryhmän puheenjohtaja: "Olen enemmän optimisti kuin pessimisti"
Hallituksen tavoitteena on ollut luoda 80 000 uutta työpaikkaa. Sanna Marinin hallituksen jo tehdyt toimet lisäävät arviolta työllisten määrää 31 000–36 000 työllisellä.
Lue myös: Eläkeputki poistuu, yli 55-vuotiaille palkkatuki
HS-selvitys: Marinin hallitus tehnyt jo yhtä järeät työllisyystoimet kuin Sipilän hallitus – saavutetaanko kunnianhimoinen tavoite vuosikymmenen loppuun mennessä?
Tavoitteesta puuttuu siis edelleen 50 000 työllistä. Puoliväliriihessä tavoitteena on saada aikaiseksi noin 30 000 lisätyöllistä.
Myös paluu takaisin budjettikehyksiin on tavoitteena, mutta ainakin SDP ja vasemmistoliitto korostavat, että nyt ei ole sopeutusten aika.
– On tärkeää, että nyt ei lähdetä leikkaamaan, painotetaan MTV Uutisille.
Veikkauksen tulot hupenevat
Ensi viikon kehysriihestä odotetaan myös päätöksiä siihen, miten rahapelien tuoton hiipumista korvataan edunsaajille. Kyse on vuosittain noin 300 miljoonasta eurosta.
MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus ei aio tässä vaiheessa kuitenkaan tehdä mitään päätöksiä pidemmälle tuleviasuuteen. Kehysriihessä päätetään vain korvauksista ensi vuodelle.
Erkki Liikasen johtama työryhmä on myös esittänyt neljä vaihtoehtoa, joilla järjestöjen rahoitus turvataan, kun Veikkauksen tulot hupenevat. Näistä pari vaihtoehtoa on lähtenyt jatkoselvittelyyn.
Arpajaislakia uudistetaan myös parhaillaan, mutta koronan vuoksi lakiuudistus ei ole edennyt suunnitellusti.
Keskustan uho
Keskustan puheenjohtaja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on uhonnut, että keskusta lähtee hallituksesta, jos ei kehysriihessä päätetä tarpeeksi vakuuttavista työllisyystoimista.
Tähän uhoon hallituskumppanit eivät usko.
– Tämä on lähinnä puhetta omille porukoille. Jos keskusta näin kesken koronan keräisi kimpsut ja kampsut ja lähtisi hallituksesta, se ei näytä hyvältä kansan silmissä.
Vihreät vaikenee
Vihreiden tavoitteet kehysriihessä on jäänyt monille epäselviksi. Puolue puhuu lähinnä ilmastoon liittyvistä asioista.
– Tuntuu, että vihreissä ei enää oikein ymmärretä talouspolitiikkka. Ville Niinistön aikaan vihreissä puhuttiin paljon myös taloudesta, sanoo eräs hallituskumppanin edustaja MTV Uutisille.
Vihreiden ratkaisumallit eri asioihin mietityttävät myös.
– Vihreät esittää usein niin moderneja malleja asioihin, että niillä ei ole mitään tekemistä oikean maailman kanssa, on toisen hallituskumppanin tuomio.
Puoliväliriihi eli hallituksen neuvottelut vuosien 2022–2025 julkisen talouden suunnitelmasta käydään 21.–22. huhtikuuta.