MTV vertaili: Näin suuri kustannus maskipakosta koituisi erilaisille talouksille – voisivat maksaa työmatkalaiselle liki 90 euroa kuussa

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL aikoo ottaa käyttöön kasvomaskisuosituksen, joka tulee voimaan tällä viikolla. MTV Uutiset teki esimerkkilaskelmia, mitä kertakäyttöisten maskien käyttäminen voisi maksaa kuukaudessa. 

Iltalehti uutisoi aiemmin THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan vahvistaneen, että maskisuositus tulisi voimaan tällä viikolla. Suositus koskisi muun muassa julkista liikennettä. Suosituksen tarkka muoto selviää alkuviikosta. 

Eilen Kaupan Liiton turvallisuusasiantuntija Lauri Kulonen arvioi MTV Uutisille, että THL:n suositus saattaa nostaa kasvomaskien kysyntää merkittävästi. Kaupan Liitolla on parhaillaan menossa yksityiskohtainen selvitys, miten hyvin kysynnän kasvuun pystytään vastaamaan. 

Kasvomaskeja saa monipuolisesti erilaisista kaupoista. Tarjolla on sekä uudelleenpestäviä kangasmaskeja, että kertakäyttöisiä kasvomaskeja. Maskeja tuodaan Suomeen ulkomailta ja niitä valmistetaan myös Suomessa. 

Suomen Tekstiili & Muoti on julkaissut verkkosivuillaan listan jäsenyrityksistään, jotka valmistavat tai myyvät kasvomaskeja. Maskeja voi ostaa tai tilata myös vähittäistavarakaupoista ja verkkokaupoista. Maskien hinta ja laatu vaihtelevat valmistajan mukaan, sekä sen mukaan, onko kyseessä kertakäyttömaski vai uudelleenkäytettävä kangasmaski. 

Kasvomaskin tarkoitus on estää pärskeiden leviämistä

Kuluttajan on hyvä tietää, että hengityssuojain ei anna käyttäjälleen suojaa esimerkiksi koronavirusta vastaan, mutta oikein käsiteltynä voi hidastaa pisaratartunnan leviämistä. Suu- ja nenäsuoja estää siis käyttäjän pärskeitä leviämästä laajalle tämän yskiessä. Ne siis vähentävät käyttäjän riskiä tartuttaa muita.

Kasvomaskeissa eroja sekä hinnassa että ominaisuuksissa

MTV Uutiset koosti esimerkkihintoja kertakäyttöisistä maskeista. Hinnat ovat peräisin vähittäismyyjien verkkosivuilta ja listassa ei ole kaikkia myyjiä. Maskien ominaisuuksia ei ole eroteltu, osassa maskeista on CE-merkintä, osassa ei. Maskit eivät välttämättä täytä FFP2/FFP3 suojaustason vaatimuksia. Valmistusmaa on mainittu, jos se on verkkosivulla ilmoitettu. 

Kertakäyttöisen maskin keskihinta on noin euron. Koska uutta maskia tarvitaan joka kerta julkisella paikalla liikkuessa, maskeihin voi kulua kuukausitasolla paljonkin rahaa. 

MTV Uutiset teki kaksi esimerkkilaskelmaa, kuinka paljon rahaa voisi kulua työmatkoihin tai perheen ruokaostoksilla käymiseen. Arvio perustuu kalleimpaan yksittäiseen maskiin, halvimpaan yksittäiseen maskiin sekä yllä olevassa hintavertailussa olleiden keskiarvoon. 

Laskelma 1: Yhden henkilön työmatkat

Kuvitteellisessa laskelmassa yksi henkilö käy töissä arkisin ja matkustaa julkisella liikenteellä töihin ja takaisin kotiin, jolloin päivässä kuluu kaksi kasvomaskia. Työkuukaudessa on 22 työpäivää.

Laskelma 2: Perheen Kauppareissut

Kuvitteellisessa laskelmassa saman perheen kolme henkilöä käy kahdesti viikossa kaupassa. Tällöin kertakäyttöisiä kasvosuojia kuluu kauppareissuihin kuusi kappaletta viikossa. 

Kulut useita kymppejä henkilöä kohti kuussa

Laskelmista näkyy, että kertakäyttömaskien hankkiminen perheen työmatkoja ja kauppareissuja varten voi yhteensä aiheuttaa useiden kymmenien tai jopa parin sadan euron lisäkulut kuukaudessa. 

Kulut voivat pienentyä uudelleen käytettävillä maskeilla

Jos kasvomaskisuositus ja niiden käyttö jatkuu pitkään, kuukausittaiset kulut voivat jäädä pienemmäksi uudelleenpestäviä kangasmaskeja käyttäen. Koska kangasmaski pitää pestä joka käytön jälkeen, niitäkin voi joutua käyttötiheydestä riippuen hankkimaan samaan aikaan saatavilla useampia. Iltalehden tekemän laskelman mukaan kankaisten kasvomaskien hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta useampaan kymmeneen euroon. 

Toistaiseksi ei ole vielä tiedossa, tukisiko julkinen sektori perheitä maskien hankkimisessa, jos maskisuositus tulee voimaan. 

Lue myös:

    Uusimmat