Huoltovarmuuskeskus vaatii Onni Sarmasteelta yli 5 miljoonaa euroa.
Helsingin käräjäoikeus aloittaa aloittaa tänään korona-aikana suurta julkisuutta osakseen saaneiden Huoltovarmuuskeskuksen maskikauppojen käsittelyn. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä.
Kyse on riita-asiasta, jossa Huoltovarmuuskeskus vaatii liikemies Onni Sarmasteelta yli 5 miljoonaa euroa kauppahinnan palautusta ja yli 180 000 euron vahingonkorvausta. Toukokuussa 2022 jätetyn kanteen mukaan Sarmaste aiheutti kevään 2020 epäonnistuneissa suojainkaupoissa HVK:lle syntyneen vahingon tuottamuksellisesti.
11.38
Oikeutta on käyty nyt hieman yli 2,5 tuntia ja kirjalliset todisteet on käyty läpi. Oikeus pitää lounastauon. Samalla MTV Uutisten käräjäseuranta päättyy.
11.30
Salissa käydään läpi viestinvaihtoa, jossa osallisena ovat olleet niin Huoltovarmuuskeskus kuin Työ- ja elinkeinoministeriö. Sarmasteen puolustuksen mukaan viestinvaihto kuvastaa hyvin maskiasiassa ilmennyttä poliittista painetta. Oikeuden puheenjohtaja kuitenkin toteaa, ettei poliittinen paine "sytytä häntä" ja hän on hyväksynyt asiakirjan todisteeksi, koska sen toisella sivulla puhutaan verovelka-asiasta.
11.14
Sarmasteen puolustus esittää näyttönä tarkemmin kiinalaista GB 2626 -standardia, jota VTT:n olisi puolustuksen mukaan käyttää maskien testaamisessa.
11.02
Nyt käsitellään Sarmasteen puolustuksen esittämiä kiinankielisiä raportteja maskien suojaustasosta ja käytetyistä standardeista. Huoltovarmuuskeskuksen mukaan raportin päätelmät ja tulokset jäävät epäselviksi. Asianajajien mukaan se on "yhtä arvailua". HVK huomauttaa myös, ettei raportteja oltu toimitettu sille.
10.54
Sarmasteen puolustus näyttää todisteena asiakirjan, joka puolustuksen mukaan osoittaa, että LDN Legal Partners oli tekemässä maskihankintaa. Huoltovarmuuskeskuksen mukaan se taas osoittaa, että mitään maskeja ei ollut tosiasiassa valmiina, vaikka Sarmaste oli niin väittänyt.
Sarmasteen toinen asiakirja kertoo myytyjen maskien sertifikaateista ja standardeista. Puolustus huomautti, että käytetyt standardit oli merkitty jopa pahvilaatikoihin, joissa maskeja toimitettiin.
Huoltovarmuuskeskus huomauttaa, että maskeista ei toimitettu vaadittavia testausraportteja. Sen mukaan myyjätahon olisi pitänyt huomata, etteivät maskit olleet sairaalakäyttöön.
10.46
Nyt käydään läpi Sarmasteen kirjallisia todisteita. Yksi niistä on sopimus, jossa kaksi Sarmasteen yhtiötä, suomalainen ja britteihin rekisteröity, sopivat keskenään toisen yhtiön välittävän maskikauppojen maksuliikennettä ja ottavansa siitä 10 prosentin komission. Sarmaste on allekirjoittanut asiakirjan molempien yhtiöiden puolesta.
10.38
Sarmasteen puolustus huomauttaa, että esitetty todistusaineisto osoittaa, että Huoltovarmuuskeskus on tehnyt maskikaupat ollen tietoinen niistä standardeista, joiden pohjalta maskeja on arvioitu.
Huoltovarmuuskeskus esittää todisteena myös uutisen, jossa Yle on selvittänyt maskien saatavuutta ja tarvetta. Jutun mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirillä oli kriittinen pula suojavarusteista. Tämä oli Huoltovarmuuskeskuksen viimeinen kirjallinen todiste.
10.21
Huoltovarmuuskeskus ryhtyi purkamaan maskikauppaa kuukausi asiasta sopimisen jälkeen. Se vetosi purkuilmoituksessaan siihen, ettei haluttuja maskeja tullut sovittuja määriä, eivätkä saapuneet maskit täyttäneet haluttuja vaatimuksia.
Samalla HVK vaati, että Sarmasteen yhtiö palauttaa toimittamattomien maskien osalta yli 3,3 miljoonaa euroa. Samalla se vaati hinnanalennusta ja varasi oikeuden esittää korvausvaatimuksen rahtilennon aiheuttamista kustannuksista.
Seuraavaksi siirrytään 19. todisteeseen, joka on Sarmasteen toimittama rahtikirja.
10.11
Nyt puhutaan maskitoimitusten myöhästymisestä. Huoltovarmuuskeskus kertoo Kiinan uudesta lainsäädännöstä, jonka nojalla maskien tarkistamiseen ennen vientiä menee aiempaa enemmän aikaa. Sarmaste huomauttaa sähköpostissa, että maskit ovat tällä hetkellä maailman halutuin tuote.
Huoltovarmuuskeskuksen mukaan asia näyttää siltä, ettei Sarmasteella ollut maskeja valmiina, vaan niitä haalittiin kasaan mistä mitenkin kun toimitus oli jo myöhässä.
Puolustus kuitenkin nostaa esiin, että tässäkään kohtaa Huoltovarmuuskeskus ei esittänyt esimerkiksi kaupan perumista.
10.02
Todistusaineiston läpikäynnissä on nyt edetty kymmenenteen todisteeseen. Se on allekirjoitettu kauppasopimus, jolla maskien hankkimisesta on sovittu 31.3.2020. Puolustus huomauttaa, että tässäkään yhteydessä Huoltovarmuuskeskus ei ole tehnyt rajauksia kauppalain tavanomaiseen soveltamiseen.
9.55
Viestinvaihdon läpikäynti jatkuu. Oikeudessa sivuttiin myös Sarmasteen lähettämiä kiinankielisiä maskeihin liittyneitä sertifikaatteja. Oikeuden puheenjohtaja ja Sarmasteen puolustus totesivat kummatkin, ettei niihin tarvitse käyttää kovinkaan paljon aikaa, sillä kukaan paikalla olijoista ei osaa kiinaa.
9.45
Sähköpostiviestien läpikäynti jatkuu. Huoltovarmuuskeskus osoittaa, miten myöhemmissä viesteissä maksun saava yritys ja tilinumero on vaihtunut.
Sarmasteen puolustuksen mukaan tähän asti nähdyt viestit ovat liittyneet eri kauppaan, eikä siihen mitä nyt tulisi käsitellä. Puolustus toteaa, että jos vaihtuminen on herättänyt hämmennystä, niin Huoltovarmuuskeskus ei ainakaan tehnyt mitään toimia asian seurauksena.
9.40
Salissa katsotaan lisää sähköposteja. Niissä Sarmaste kertoo, että maskit ovat noudettavissa kiinalaiselta lentokentältä. Huoltovarmuuskeskus taas kertoo järjestävänsä rahtilennon Finnairilta. Sarmasteen puolustus toteaa edelleen, etteivät viestit liity asiaan.
9.38
Nyt oikeudenkäynnissä on käyty läpi osapuolten asiaesittelyt. Seuraavaksi katsotaan Sarmasteen ja Huoltovarmuuskeskuksen välisiä sähköpostiviestejä. Sarmasteen puolustuksen mukaan ne eivät liity asiaan mitenkään.
Suojainpula iski koronakeväänä
Keväällä 2020 Suomessa elettiin kiivainta korona-aikaa ja maassa oli suuri pula FFP2-hengityssuojaimista. Huoltovarmuuskeskus totesi oikeudessa, että asiasta uutisoitiin laajalta, jolloin asia kiiri myös Sarmasteen korviin.
Hän otti yhteyttä Huoltovarmuuskeskukseen ja kertoi, että hänellä olisi noutovalmiina kiinalaisia maskeja. Huoltovarmuuskeskuksen mukaan keskus painotti, että maskien tulee soveltua terveydenhuollon käyttöön.
VTT:n tutkimuksissa kiinalaiset suojaimet eivät kuitenkaan vastanneet sitä laatua, mitä oli tilattu, HVK:n asianajajat kertovat oikeudessa. Se huomauttaa myös, että Sarmasteen yritys oli ostanut saamillaan varoilla kaksi luksusautoa, Porschen ja Bentleyn ja siirsi osan henkilökohtaiselle tililleen sekä liikekumppanille Viroon. Asianajajajien mukaan tämä kertoo Sarmasteen luotettavuudesta.
HVK katsoo, että asiasta ovat vastuussa paitsi Sarmasteen yhtiöt, myös Sarmaste itse. HVK:n kanteessa vastaajiksi on merkitty Sarmaste, hänen suomalainen yrityksensä Finance Group Helsinki (FGH) sekä Britanniaan rekisteröity LDN Legal Partners (LDN).
Sarmaste: Sopimattomia tutkimuksia
Sarmasteen puolustus nostaa esiin, että Huoltovarmuuskeskus on ymmärtänyt, ettei kaikkia maskeja toimiteta kerralla, vaan osa tulee jälkitoimituksena. Puolustuksen mukaan HVK teetätti maskeille standardeihin sopimattomia tutkimuksia. Lisäksi laitoksella ei ollut yhteneväistä testausprotokollaa
Lisäksi FFP2-maskeilla on erilainen merkitys Euroopassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Sarmasteen puolustuksen mukaan Huoltovarmuuskeskuksen tuli olla tästä tietoinen.
– Ostaja on tiennyt, ettei saapunut tavara ole EU:n direktiivin mukainen, vaan perustuu kiinalaiseen standardiin. Muu väite on aivan kestämätön, Sarmasteen asianajaja sanoo.
Sarmasteen vastauksen mukaan HVK teki kaupat maskeista ainoastaan LDN:n kanssa, jonka edustajana Sarmaste toimi.
Erillisessä vastauksessaan myös LDN kiistää HVK:n kanteen ja vaatii vastakanteessaan ensisijaisesti oikeuden vahvistavan, että LDN on oikeutettu liki viiden miljoonan euron kauppahintaan. Toissijaisesti yhtiö vaatii, että HVK velvoitetaan suorittamaan sille vahingonkorvauksena sopimuksen perusteettomasta purusta yli kaksi miljoonaa euroa.
Jo useita oikeudenkäyntejä
Huoltovarmuuskeskus on aiemmin käynyt oikeutta myös Viroon rekisteröityä kauneusalan yrittäjän Tiina Jylhän yhtiötä vastaan. Nämä oikeusjutut HVK voitti.
Sarmasteen kanssa tehtyjen kauppojen osalta kävi toisin. Poliisi tutki niitä törkeänä petoksena, mutta syyttäjä jätti syytteen nostamatta. Asiassa ei syyttäjän mukaan ollut todennäköisiä syitä epäillä tahallista erehdyttämistä.
Sarmaste on kiistänyt vaateet ja sanoo, ettei hän tai suomalainen yhtiönsä ole asiassa vastuussa.
Surullisenkuuluisat maskikaupat olivat iso puheenaihe, sillä keväällä 2020 keskellä kiivainta korona-aikaa kävi ilmi, että Huoltovarmuuskeskus oli tilannut maskeja Sarmasteelta ja Jylhältä yhteensä 10 miljoonalla eurolla. HVK:n mukaan maskit eivät kuitenkaan täyttäneet laatuvaatimuksia eivätkä sopineet sairaalakäyttöön. Sarmasteen mukaan tilauksessa ei edes pyydetty sairaalatason maskeja.