Syyttäjä: Airiston Helmen toimintaa pyöritti vuosien ajan järjestäytynyt rikollisryhmä – peitekieli, ankaria sääntöjä ja salanimiä

Airiston Helmi -yritystä koskevan talousrikosvyyhdin käsittely alkoi maanantaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

MTV Uutiset seurasi paikan päällä oikeudenkäyntiä.

Syyttäjä vaatii vyyhdissä rangaistuksia muiden muassa törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeistä veropetoksista ja avunannosta törkeään veropetokseen, törkeästä työeläkevakuutusmaksupetoksesta ja veropetoksesta.

Syyttäjän mukaan Airiston Helmi -yritys oli järjestäytyneen rikollisryhmän peitetoimintaa, jota johdettiin Pietarista käsin. vaikka yhtiö rekisteröitiin kaupparekisteriin matkailu- ja majoituspalveluita tarjoavana yrityksenä, joka harjoitti myös kiinteistöjen omistamista ja vuokrausta, syyttäjän mukaan kyse oli vain silmänlumeesta.

– Todellisuudessa yhtiö on perustettu rikollisen toiminnan peitteeksi ja kiinteistöhankintojen
mahdollistamiseksi Suomessa, syyttäjä toteaa haastehakemuksessa.

Syyttäjän mukaan toimintaa johti tunnettu venäläismiljonääri, joka on jutun pääsyytetty.

– Organisaatio on pyrkinyt salaamaan olemassaolonsa ja toiminnan tosiasiallisen luonteen naamioimalla toimintansa peiteyhtiöiden, organisaation jäsenten sekä monimutkaisten omaisuus ja sopimusjärjestelyiden taakse. Organisaatio on käyttänyt peitekieltä, ankaria tietoturvamääräyksiä ja -käytäntöjä sekä matkustusohjeita, haasteessa lukee.

– Peitekielessä toiminnalle annettavaa naamiota on kutsuttu ”legendaksi”
ja ryhmän jäseniä ja sen toiminnan todellisen tarkoituksen tietäviä henkilöitä on kutsuttu ”viisaiksi”.

Lisäksi organisaatio käytti erilaisia salaustekniikoita tietojärjestelmissään.

Syyttäjän mukaan organisaatiolla on ollut järjestäytynyttä toimintaa ja omaisuutta Suomen lisäksi lukuisissa muissa maissa. Ryhmällä on ollut käytössä merkittävät taloudelliset ja henkilöstöresurssit.

– Rikollisryhmän sisäisissä asiakirjoissa eri maihin perustettuja yhtiöitä on kutsuttu ”konttoreiksi”, joiden osalta on pidetty tarkkaa maakohtaista kuluseurantaa, ohjeistusta ja tehtävänjakoa. Organisaation toiminta on ollut budjetoitua, ja budjetin toteutumista on valvottu erilaisten raportointi- ja kuluseurantajärjestelmien avulla. Organisaatio on lajitellut toimintaan liittyvät asiakirjat ja arkistoinut ne Venäjällä.

Syyttäjän mukaan rikollisryhmän tehtävänä oli perustaa suomalainen osakeyhtiö eli ”konttori” Suomeen, hankkia yhtiön avulla kiinteistöomaisuus ja rakentaa tai kunnostaa pääosin saarikohteille suunnitelmien mukaiset rakennukset ja rakennelmat. Organisaatio naamioi yhtiön toiminnan liiketoiminnaksi, jota he kutsuivat ”Suomen Legendaksi”.

Syyttäjä vaatii ehdottomia vankeusrangaistuksia

Syyttäjä vaatii venäläismiljonäärille viiden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Muille seitsemälle syytetylle syyttäjä vaatii enimmillään reilua neljää vuotta ehdotonta vankeutta ja lievimmillään ehdollista vankeutta.

Syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Venäläismiljonäärin avustaja Kai Kotiranta toteaa, että hänen päämiehensä seinäkiistää kaikki syytteet. Puolustus pitää myös merkillisenä, että kun yleensä talousrikoksety perustuvat tulojen pimittelyyn ja nyt syyttäjä väittää syytettyjen merkinneen kirjanpitoon keksittyjä tuloja ja pimittäneen menoja ja kuluja.

– Airiston Helmi ei ole harjoittanut tilikausina 2008–2012 käytännössä juuri lainkaan todellista majoitustoimintaa. Airiston Helmi Oy:n asiakkaatovat pääosin olleet Airiston Helmi Oy:n työntekijöitä, pimeitäpalkansaajia, syyttäjä toteaa haastehakemuksessaan.

Lisäksi syyttäjän mukaan he olivat venäläismiljonäärin työntekijöitä tai muita hänen lähipiiriinsä kuuluvia intressihenkilöitä. Syyttäjän mukaan yritys käytännössä harjoitti tekaistua liiketoimintaa, jätti asianmukaisen kirjanpidon tekemättä ja vääristeli kirjanpitoa.

Törkeällä veropetoksella on syyttäjän mukaan aiheutettu tai yritetty aiheuttaa verottajalle yhteensä 2,8 miljoonan euron vahinko.

Palkat työntekijöille maksettiin pääasiassa pimeänä ja käteisellä. Yhdeksän vuoden aikana pimeitä palkkoja maksettiin syyttäjän mukaan noin 3,5 miljoonaa euroa ja vältettyjä työeläkevakuutusmaksuja kertyi vajaat 800 000 euroa.

Käynnistysvaikeuksia

Oikeus aloitti käsittelyn pohtimalla itärajan sulkemisen ja syyttäjän vangitsemisvaatimusten vaikutusta oikeudenkäyntiin. Syytettynä on muun muassa tunnettu venäläismiljonääri, jota syyttäjä on ilmoittanut vaativansa vangittavaksi, jos mies ilmaantuu oikeudenkäyntiin.

– Päämieheni haluaisi tulla kuulluksi oikeudenkäynnissä, mutta se ei käytännössä onnistu edes videoyhteydellä, sillä syyttäjä on ilmoittanut esittävänsä vangitsemisvaatimuksen myös muissa Euroopan maissa, venäläismiljonääriä edustava asianajaja Kai Kotiranta totesi oikeudelle.

– Ja käytännössä kuuleminen voisi tapahtua vain toisessa Euroopan maassa. Näistä syistä päämieheni ei aio saapua kuultavaksi.

Syyttäjä Petri Rautio puolestaan ilmoitti, ettei aio luopua vangitsemisvaatimuksesta. 

Itärajan sulkeminen vaikeuttaa myös muiden todistajien kuulemista. Samoin hankaluuksia aiheuttaa se, ettei Venäjältä ole odotettavissa yhteistyöhalukkuutta oikeudenkäynnin järjestelyissä.

Oikeuden mietintätauon jälkeen syyttäjä kuitenkin päätti luopua vagintsemisvaatimuksesta, jotta oikeuskäsittely voidaan aloittaa.

Kotiranta puolestaan vastasi, että tässä tapauksessa hänen edustamansa päämies eli venäläismiljonääri saapuu hänen käsityksensä mukaan tammikuussa henkilökohtaisesti oikeudeen Turkuun kuultavaksi.

Laaja operaatio syksyllä 2018

Talousrikosvyyhti liittyy Airiston Helmi Oy:hyn. Viranomaiset tekivät yrityksen omistamille kiinteistöille poikkeuksellisen laajan operaation syksyllä 2018. Operaatioon osallistui kaikkinensa reilut 400 viranomaista.

Isku sai laajaa julkisuutta Suomessa ja ulkomailla.

Viranomaiset takavarikoivat operaation yhteydessä yrityksen kiinteistöistä muiden muassa kolme miljoonaa euroa käteisvaroja.

Poliisi lopetti törkeää rahanpesua koskevan esitutkinnan asiassa kesäkuussa 2022 ja palautti takavarikoidut käteisvarat epäillylle.

Syyttäjä nosti syytteen kahdeksaa henkilöä ja Airiston Helmeä vatsaan. Syytteet koskevat veropetoksia, kirjanpitorikosta ja työelävakuutusmaksupetosta. Vastaajat ovat kiistäneet syytteet.

Jutun päivittäminen on päättynyt.

Lue myös:

    Uusimmat