Muistatko vielä? Lontoon olympialaisten avajaisissa nähtiin jättiyllätys, jonka takana oli kuningatar Elisabet: "Hän laittoi itsensä likoon"

Kuningatar Elisabet yllätti ja ihastutti vuoden 2012 Lontoon olympialaisten avajaisissa.

Kesän 2024 Pariisin olympialaisten huuma lähtee toden teolla käyntiin perjantaina 26. heinäkuuta, jolloin Pariisissa Seine-joen varrella järjestetään hyvin odotetut ja yksityiskohdiltaan tarkoin varjellut avajaiset. 

Vuosikausien saatossa olympialaisten avajaisista on tullut urheilun lisäksi yksi kisojen näyttävimmistä spektaakkeleista, jossa lavan ottavat haltuun sekä järjestäjämaan kansalaiset, taiteilijat ja artistit, mutta myös superjulkkikset.

Varsin ikonisina avajaisina pidetään muun muassa vuoden 2012 Lontoon olympialaisten avausseremoniaa, jossa yhdestä ikimuistoisimmasta hetkestä on kiittäminen kuningatar Elisabetia, jonka nähtiin heittäytyvän sekä unohtumattomalla että erittäin yllättävällä tavalla. 

Avajaisissa Elisabet esiintyi ennalta ja salaa nauhoitetussa osiossa yhdessä toisen ikonisen brittiläisen hahmon, näyttelijä Daniel Craigin  esittämän James Bondin rinnalla. Videon alkuun smokkiin pukeutunut Bond saapuu mustalla taksilla Buckinghamin palatsiin ja hänet viedään kuningattaren pakeille. 

– Hyvää iltaa, herra Bond, kuningatar Elisabet toteaa videolla vieraalleen ennen kuin kaksikko poistuu huoneesta yhdessä.  

Videolla kuningatar Elisabet ja James Bond lentävät helikopterilla yli Lontoon keskustan olympiastadionille, jossa he näennäisesti hyppäävät kopterista Ison-Britannian Union Jack -lipun värein koristelluin laskuvarjoin. 

Todellisuudessa tuohon aikaan 86-vuotias Elisabet ei tietenkään kyseistä laskuvarjohyppyä tehnyt itse. Sen jälkeen hän kuitenkin saapui yhdessä puolisonsa prinssi Philipin  kanssa istumapaikoilleen stadionille, kaikkien paikalla olijoiden osoittaessa kunnioitusta hallitsijaa kohtaan. 

Olympialaisten takana merkittävissä rooleissa olivat sen käsikirjoittaja Frank Cottrell-Boyce sekä ohjaaja Danny Boyle. Cottrell-Boyce paljasti vuosia sitten, ettei kuningatar Elisabetin odotettu alunperin osallistuvan itse kuvauksiin, vaan hänen tilallaan oli suunniteltu käytettävän sijaisnäyttelijää. 

Yksi tuotantotiimin jäsenistä oli käynyt avajaisia suunniteltaessa Buckinghamin palatsissa selvittämässä, mitä kuningattarella olisi yllään avajaispäivänä sekä ottanut kuvia lavastuksen rakentamista varten. Tuolloin Elisabetin pukija oli ihmetellyt ryhmän puuhia ja kysynyt, miksi he olivat tekemässä niin. 

– Kerroimme, että siksi jotta saisimme sen näyttämään kuningattarelta. Hän vastasi, että "voi, kuningatar haluaa tehdä sen", Cottrell-Boyce kertoi syyskuussa 2022 BBC:lle.

– Hän laittoi itsensä likoon sitä varten, hän halusi olla mukana siinä. 

Alunperin kuningattaren ei ollut tarkoitus puhua osiossa mitään, eikä hänelle ollut käsikirjoitettu vuorosanoja. Kuvauspäivänä Elisabet oli kuitenkin todennut ohjaaja Boylelle, että hänen mielestään hänellä pitäisi olla repliikki. 

Samana kesänä vietettiin Elisabetin valtakauden 60-vuotisjuhlaa. Timanttijuhlan yhteydessä nähtiin toinen ennalta nauhoitettu, ikonisen aseman sittemmin saanut video, jossa kuningatar nauttii iltapäiväteetä animoidun piirroshahmo Paddington-karhun kanssa. 

Cottrell-Boyce oli mukana toteuttamassa myös tätä osiota ja muisteli kuningattaren heittäytyneen siihenkin – vaikka tuolloin tehtävä oli erityisen haastava teknisistä syistä. 

– Hänellä oli paljon enemmän vuorosanoja Paddington-videossa, osittain siksi, että oli paljon halvempaa kuvata häntä kuin Paddingtonia. Mutta hän teki sen mainiosti ja siitä selkeästi nauttien. Eikä se ollut helppoa. Paddington ei oikeasti ollut siellä, joten se on teknisesti upea suoritus sekä hienosti ajoitettu koominen esitys. 

Kuningatar Elisabet menehtyi 96-vuotiaana syyskuussa 2022. Hän ehti viettää kesällä 2022 valtakautensa 70-vuotisjuhlaa. 

Alta näet kuningatar Elisabetin esiintymiset sekä Lontoon olympialaisten avajaisissa Daniel Craigin rinnalla että Paddington-karhun kanssa timanttijuhlansa aikana. 

Lue myös:

    Uusimmat