Muistio paljastaa: Keskioluen laimennus oli myös hallituksen hanke

Lehtikuva
Julkaistu 12.02.2015 18:52
Toimittajan kuva

Ilkka Ahtiainen

ilkka.ahtiainen@mtv.fi

@IlkkaAhtiainen

Keskioluen laimentaminen ei alun perin ollut lainkaan vieras ajatus kokoomusvetoiselle hallitukselle, ilmenee toissa vuonna julkaistusta muistiosta.

Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen ohjelman pohjalta sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) laadittiin vuonna 2013 arviomuistio, jossa tärkeimmäksi keinoksi alkoholin kulutuksen ja alkoholihaittojen vähentämisessä nostetaan alkoholin saatavuuden rajoittaminen. Käytännössä kyse on keskioluen siirtämisestä Alkon valikoimiin.

”Tehokkain tiedossa oleva keino olisi luvanvaraisessa vähittäismyynnissä myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuuden alentaminen. (- - -) Käytännössä markkinoiden toimivuuden kannalta olisi parasta valita prosenttirajaksi sama kuin Ruotsissa, eli yli 3,5 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävät alkoholijuomat myytäisiin myös Suomessa vain Alkon myymälöissä”, muistiossa sanotaan.

Idea on siis täsmälleen sama, joka löytyy keskustan työvaliokunnan hyväksymästä Kippis kohtuudelle! -tavoiteohjelmasta. Tavoiteohjelma julkaistiin STM:n muistion tapaan vuonna 2013.

Keskustan linjauksen nosti otsikoihin viihdelehti Stara maanantaina.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen STM:stä vahvistaa MTV Uutisille, että ministeriön muistion lähtökohtana oli Kataisen hallituksen ohjelma, johon sisältyi alkoholilain kokonaisuudistus.

Itse hallitusohjelmassa keskioluesta ei suoraan puhuta. Sen sijaan siinä todetaan muun muassa, että ”alkoholin käytöstä aiheutuvien haittojen ehkäiseminen perustuu saatavuuden ja hinnan sääntelyyn sekä terveellisten elintapojen edistämiseen”.

”Poliittista ohjausta muistioon ei saatu”, Tuominen sanoo. Ministeriö sai siis vapaat kädet hahmotella tavoitteita ja keinoja alkoholin kulutuksen ja haittojen leikkaamiseksi.

Kataista pääministerinä seurannut Alexander Stubb (kok.) alkoi keskeisiltä osiltaan noudattaa Kataisen hallituksen ohjelmaa. Alkoholilain kokonaisuudistuksen se kuitenkin pysäytti minihallitusneuvotteluissa viime vuoden kesäkuussa. Syyksi ilmoitettiin aikapula.

Juttua muokattu 13.2.2015 klo 17.12. 

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015