Hallituksen esityksen alkoholilain muuttamisesta on lähtenyt lausuntokierrokselle.
Jatkossa ruokakaupat saisivat myydä enimmillään 8 prosentin vahvuisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi vahvoja oluita.
Nykyään raja on 5,5.
Ehdotetun lain on tarkoitus tulla voimaan kevätkaudella 2024. Hallituksen tavoitteena on reilun ja avoimen kilpailun edistäminen.
Kuolleisuus lisääntynee
Sosiaali- ja terveysministeriö on kommentoinut esityksessä muun muassa lain terveysvaikutuksia.
Ensimmäiseksi STM toteaa, että lain välittömät muutokset ovat todennäköisesti melko vähäisiä.
Kilpailun lisäämisellä on puolestaan todennäköisesti tavoiteltuja positiivisia taloudellisia vaikutuksia. Hyödyt kuitenkin kohdistuvat alkoholijuomia eniten juovaan kymmeneen prosenttiin kuluttajista, joka juo nykyisin puolet kaikesta alkoholista.
Lue myös: "Alkoholi on alkoholia" – Hartwallin toimitusjohtaja syyttää hallitusta kilpailun vääristämisestä
Toisaalta alkoholin saatavuuden lisäämisellä on todennäköisesti negatiivisia vaikutuksia väestön terveyteen ja hyvinvointiin.
Luonnoksen mukaan aiempien kokemusta perusteella voidaan päätellä, että alkoholikuolleisuus erityisesti alkoholia paljon käyttävien ihmisten joukossa lisääntyisi, jos lakiluonnos menee läpi eduskunnassa.
Luonnoksessa huolta herättää hallituksen kaikkien alkoholiuudistusten yhteisvaikutukset.
– Kun käsillä olevaa ehdotusta tarkastellaan suhteessa hallitusohjelmassa linjattuihin pidemmälle meneviin alkoholimarkkinoita avaaviin toimiin ja selvityksiin, hallitusohjelmassa tavoitellut muutokset lainsäädännön nykytilaan johtaisivat kokonaisuutena arvioituna huomattavan suuriin taloudellisiin sekä terveys- ja hyvinvointivaikutuksiin, luonnoksessa todetaan.
Lue myös: Orpon hallitus mullistamassa alkoholikaupan: Viinien maitokaupoissa myynti selvitetään, alkoholin verkkokauppa vapautuu ja oluen verotus laskee
Myös vastatoimia
Luonnoksessa luetellaan myös toimia, joilla haittoja voidaan vähentää, esimerkiksi alkoholiveroja korottamalla. Hallitusohjelmassa on linjattu, että viinin alkoholiveroa nostetaan ja oluen alkoholiveroa alennetaan.
– Hallitusohjelman mukaisesti valtiovarainministeriössä on valmisteltu hallituksen esitys, joka kiristäisi alkoholijuomien valmisteverotusta noin kahdella prosentilla. Veromuutosten seurauksena alkoholijuomien hintojen arvioidaan nousevan kokonaisuudessaan keskimäärin vajaan prosentin. Veromuutokset ovat osa valtion talousarvioehdotusta 2024. Niiden on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2024 alkaen, luonnoksessa todetaan.
Lisäksi alkoholin aiheuttamia haittoja voidaan ehkäistä niillä hallituksen toimilla, jotka liittyvät päihdehoidon turvaamiseen ja terveyden edistämiseen.