Murhaaja, vakoojia ja miljonäärihakkereita – he saivat vapauden vankienvaihdossa

Vuoden kestäneiden neuvotteluiden lopputuloksena vapautettiin yhteensä 26 vankia.

Länsimaat vapauttivat suuressa vankienvaihdossa 8 venäläistä vankia. Venäjä puolestaan vapautti länsimaihin 16 vankia.

Vankien vaihdossa vapautuneista henkilöistä on uutisoinut kattavasti muun muassa The New York Times.

Venäjän vapauttamien henkilöiden joukossa oli muun muassa edesmenneen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin liittolaisia ja työtovereita.

Alun perin Navalnyin oli itsekin määrä olla mukana vaihdettujen vankien joukossa, mutta hän menehtyi keväällä epämääräisissä olosuhteissa.

Länsi taas luovutti Venäjälle hakkereita, vakoilusta tuomittuja ja yhden palkkamurhaajan. 

Venäjän vapauttamia vankeja

Ihmisoikeusaktivisti Oleg Orlov

Ihmisoikeusaktivisti ja lakkautetun Memorial-ihmisoikeusjärjestön johtoon kuuluvan Oleg Orlov sai keväällä Venäjällä kuuden ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen Venäjän asevoimien halventamisesta.

Syyttäjän mukaan Orlov solvasi armeijaa ranskalaisen Mediapart-verkkojulkaisun kolumnissa. 

Memorial lakkautettiin Venäjällä vuonna 2021. Järjestö sai toiminnastaan Nobelin rauhanpalkinnon seuraavana vuonna.

Toimittaja Evan Gershkovich

Yhdysvaltalaismedia Wall Street Journalille työskennellyt Gershkovich vangittiin Venäjällä viime vuoden maaliskuussa vakoilusta. Gershkovichille luettiin heinäkuussa 16 vuoden vankeustuomio. 

Gershkovich oli ensimmäinen Venäjällä vangittu ulkomaalaistoimittaja vuoden 1986 jälkeen.

Entinen Yhdysvaltojen merijalkaväen sotilas Paul Whelan

Whelan tuomittiin vuonna 2020 Venäjällä 16 vuodeksi vankeuteen vakoilusta, jonka Whelan on kiistänyt.

Toimittaja Alsu Kurmasheva

Venäläis-yhdysvaltalainen toimittaja Kursmasheva työskenteli Yhdysvaltojen rahoittamalle Radio Free Europe -tiedotusvälineelle. Kurmasheva tuomittiin heinäkuussa kuuden ja puolen vuoden vankeuteen väärän tiedon levittämisestä Venäjän armeijasta.

Kurmasheva oli sanonut julkisesti Venäjän presidentti Vladimir Putinin pommittavan Ukrainassa siviilikohteita.

Ihmisoikeusaktivisti Vladimir Kara-Murza

Yhdysvalloissa asuva Kara-Murza sai Venäjällä 25 vuoden vankeusrangaistuksen maanpetoksesta, väärän tiedon levittämisestä sekä yhteyksistä epätoivottuun organisaatioon.

Lännessä toimittajaksi kouluttautunut Kara-Murza on sanonut aiemmin, ettei hän kadu toimintaansa.

Monesta muusta Kremlin vastustajasta poiketen hän kieltäytyi lähtemästä maanpakoon.

Kara-Murza on selvinnyt hengissä kahdesta myrkytysyrityksestä.

Oppositiopoliitikko Ilya Jashin

Jashin tuomittiin Venäjällä vuonna 2022 kahdeksan ja puolen vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen väärän tiedon levittämisestä Venäjän armeijasta.

Jashin on nostanut videopalvelu Youtubessa esille muun muassa venäläisten Butshassa tekemiä julmuuksia. 

Jashin oli myös Navalnyin liittolainen sekä Moskovassa vuonna 2015 murhatun oppositiojohtajan Boris Nemtsovin läheinen ystävä.

Taiteilija Aleksandra Skochilenko

Skotshilenko tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen, koska hän teippasi ruokakaupassa tuotteisiin viestejä Venäjän sotatoimista Ukrainassa. 

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kampanjoinut näkyvästi Skotshilenkon vapauttamisen puolesta.

Oppositiopoliitikko Andrei Pivovarov

Pietarissa vaikuttanut Pivovarov tuomittiin vuonna 2022 neljäksi vuodeksi rangaistussiirtolaan epätoivottuun järjestöön kuulumisesta. 

Kolme edesmenneen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin työntekijää

Aleksei Navalnyin yhdistyksen paikallistoimistojen johtajat Lilia Channysheva, Ksenia Fadyeva ja Vadim Ostanin.

Kaikki kolme saivat useiden vuosien tuomiot Venäjällä äärijärjestöön kuulumisesta.

Järjestötyöntekijä Rico Krieger

Krieger Saksan kansalainen, joka sai kuolemantuomion Valko-Venäjällä räjähteiden asettamisesta junaraiteille. 

Muut

Yllä mainittujen henkilöiden lisäksi vaihdossa vapautettiin myös saksalaissyntyinen opiskelija Kevin Lick, tutkija Dieter Voronin, saksalainen Patrick Schöbel ja venäläissaksalainen German Moyzhes, joka auttoi venäläisiä saamaan oleskelulupia Saksasta ja muista EU-maista.

Lännen vapauttamia venäläisvankeja

Palkkamurhasta tuomittu Vadim Krasikov

Ehkäpä tunnetuin vapautetuista venäläisistä on Vadim Krasikov, joka surmasi georgialaisen tshetsheeniseparatisti Zelimkhan Khangoshvilin keskellä kirkasta päivää berliiniläisessä puistossa vuonna 2019. Khangoshvili oli taistellut Tšetšeniassa venäläisjoukkoja vastaan ja hakenut myöhemmin Saksasta turvapaikkaa. 

Krasikov ampui miestä kolme kertaa seurattuaan tätä polkupyörällä. Hän sai vuonna 2021 Saksassa elinkautisen vankeusrangaistuksen. Saksan viranomaisten mukaan kyseessä oli Kremlin tilaama poliittinen murha. Kreml on kiistänyt syytökset. Teko lisäsi jännitteitä Venäjän ja Saksan välillä.

Tuomitun murhaajan vapauttaminen oli Saksan viranomaisille kova pala.

Krasikovin vapauttaminen oli tiettävästi tärkeää Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Tämän vuoden helmikuussa Putin sanoi Krasikovin "surmanneen roiston yhdessä Euroopan pääkaupungeista isänmaallisten tunteiden johdosta".

Hakkeri Vadislav Klyshin

Vladislav Kljushin oli vaurastunut hakkeroimalla yhtiöitä, joiden palvelimille yritykset latasivat tulostietojaan ennen niiden julkistamista. Sisäpiiritiedon turvin hän ja hänen liikekumppaninsa pystyivät tekemään edullisia osakekauppoja. Kljushin kerrytti Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan ainakin 34 miljoonan dollarin omaisuuden.

Kljushin pidätettiin vuonna 2021 Sveitsissä, jonne hän oli saapunut laskettelulomalle, ja luovutettiin Yhdysvaltoihin. Hän sai viime vuonna yhdeksän vuoden vankeusrangaistuksen.

Kljushinilla kerrotaan olevan yhteyksiä Kremliä lähellä oleviin tahoihin.

Hakkeri Roman Seleznev

Hakkeroinnilla oli rikastunut myös Roman Seleznev, joka oli kerännyt ihmisten luottokorttitietoja yritysten maksupäätteiltä ja myynyt niitä eteenpäin. Hän aiheutti toimillaan 169 miljoonan dollarin tappiot rahoituslaitoksille. Hänet pidätettiin 2014 Malediiveilla ja luovutettiin Yhdysvaltoihin.

Vuonna 2017 Seleznev sai Yhdysvalloissa 27 vuoden vankeustuomion, joka oli tuohon aikaan pisin maassa koskaan annettu tuomio hakkeroinnista.

Seleznev on Venäjän duuman jäsenen Valeri Seleznevin poika.

Teknologian salakuljettaja Vadim Konoshchenok

Vapautettujen joukossa olleista Vadim Konoshtshenokin epäillään osallistuneen huipputeknologian salakuljettamiseen Venäjälle.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan hän salakuljetti yhdysvaltalaista sotilastason teknologiaa ja ammuksia Venäjän aseteollisuudelle erinäisten peiteyritysten avulla. Näin Konoshtshenok kiersi pakotteita ja tuki Venäjän sotaponnisteluja Ukrainassa.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n jäseneksi epäilty Konoshtshenok pidätettiin Virossa ja luovutettiin Yhdysvaltoihin viime vuonna.

Vakoilija Mikhail Mikushin

Venäläisvakooja Mihail Mihushin jäi kiinni Norjassa syksyllä 2022. Hän esiintyi brasilialaisena tutkijana ja käytti nimeä Jose Assis Giammaria. Hän työskenteli vierailevana tutkijana Tromssan yliopistossa ja tutki muun muassa hybridiuhkia ja niihin vastaamista.

Toimittajaverkosto Bellingcatin mukaan Mihushin on Venäjän sotilastiedustelu GRU:n upseeri. Myöhemmin hän myönsi oikeudessa olevansa tosiasiassa Venäjän kansalainen.

Mikushin tuomittiin Norjassa vuonna 2023 kolmeksi vuodeksi vankeuteen vakoilusta. 

Vakoojapariskunta Artem Dultsev ja Anna Dultseva

Aviopari Artjom Dultsev ja Anna Dultseva asuivat Sloveniassa ja elivät näennäisesti tavallista elämää, mutta vakoilivat todellisuudessa Venäjälle. He käyttivät valenimiä ja esiintyivät Argentiinan kansalaisina, puhuen espanjaa jopa lapsilleen.

He saivat Sloveniassa 19 kuukauden vankeusrangaistukset tunnustettuaan syyllistyneensä vakoilemiseen.

Pariskunnan kaksi alaikäistä lasta luovutettiin Venäjälle vanhempiensa kanssa. 

Tiedustelutehtävissä vai toimittajana? Pavel Rubtsov

Pavel Rubtsov asui Espanjassa ja esiintyi espanjalaistoimittaja Pablo Gonzalezina. Hän on Espanjan ja Venäjän kaksoiskansalainen. Hänet pidätettiin vuonna 2022 Puolassa, jossa hän oli Ukrainan raja-alueella uutisoimassa Ukrainan sodasta.

Puolan viranomaisten mukaan Rubtsov oli Puolassa todellisuudessa tiedustelutehtävissä. Toimittajat ilman rajoja -järjestö vaati hänen vapauttamistaan.

Lue myös:

    Uusimmat