Vanginvaihdossa vapautettu venäläisartisti tuntee yhä olevansa vankilassa – kertoo vankilan aiheuttamista traumoista

Länsi ja Venäjä toteuttivat suurimman vankienvaihdon sitten kylmän sodan. Venäjän vapauttama artisti artisti kärsii päivittäin vankeuden aiheuttamista traumoista.

Länsimaat vapauttivat elokuun alussa tehdyssä suuressa vankienvaihdossa kymmenen venäläistä vankia, ja Venäjä vapautti vastavuoroisesti yhteensä 16 vankia.

Yksi Venäjän vapauttamista vangeista on 33-vuotias venäläisartisti Aleksandra Skochilenko.

Pietarilainen tuomioistuin tuomitsi Skochilenkon vuonna 2023 seitsemäksi vuodeksi vankeuteen Venäjän armeijaa koskevan väärän tiedon levittämisestä.

Skochilenko oli pietarilaisessa kaupassa vaihtanut viiden tuotteen hintalaput lappuihin, joissa muun muassa vastustettiin Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Yhden tuotteen hintalapun Skochilenko oli vaihtanut lappuun, johon oli kirjoitettu Venäjän pommittaneen Mariupolin taidekoulua, jonka sisällä piileskeli tapahtumahetkellä noin 400 ihmistä.

Yhdessä vaihdetussa lapussa luki Venäjän presidentti Vladimir Putinin valehdelleen televisiossa 20 vuoden ajan oikeuttaakseen sodan ja järjettömät kuolemat.

Skochilenko sanoo tuoreessa haastattelussa tuntevansa välillä olevansa yhä vankilassa. Hän kertoo vankilassa olon aiheuttaneen hänelle myös traumoja, joiden kanssa hän joutuu kamppailemaan päivittäin.

– En tietenkään ole kokenut lähellekään sitä, mitä pommituksilta kellariin piiloutunut henkilö on kokenut, mutta oireet ovat usein samoja, Skochilenko sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Skochilenko kertoo nukkuvansa valot päällä, koska nukahtaminen täysin pimeässä on vaikeaa. Lisäksi hän sanoo pitkän sisälläolon aiheuttavan tunteen tukehtumisesta.

– Minun on päästävä ulos, joten käyn päivässä 20 kertaa ulkona todistaakseni itselleni, että voin mennä ulos juuri nyt.

Vapautettujen joukossa Navalnyin liittolaisia

Venäjän vapauttamien vankien joukossa oli useita venäläisiä oppositiohahmoja. Kyseessä oli mahdollisesti suurin Venäjän ja länsimaiden välinen vankienvaihto sitten vuoden 2010.

Vapautettujen vankien joukossa oli muun muassa kaksi oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin liittolaista. Navalnyi kuoli helmikuussa vankileirillä Siperiassa.

Vapautettujen joukossa oli myös muun muassa yhdysvaltalaistoimittaja Evan Gershkovich ja entinen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas Paul Whelan sekä oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murza ja yhdysvaltalais-venäläinen toimittaja Alsu Kurmasheva.

Ehkäpä tunnetuin lännen vapauttamista venäläisistä on Vadim Krasikov, joka surmasi georgialaisen tshetsheeniseparatistin Zelimkhan Khangoshvilin keskellä kirkasta päivää berliiniläisessä puistossa vuonna 2019.

Khangoshvili oli taistellut Tšetšeniassa venäläisjoukkoja vastaan, ja hakenut myöhemmin Saksasta turvapaikkaa.

Tuomitun murhaajan vapauttaminen oli Saksan viranomaisille kova pala.

"Rakennetaan normaali Venäjä"

Skochilenko asuu tällä hetkellä puolisonsa Sofia Subbotinan kanssa Berliinissä Saksassa. Pariskunnan mukaan he elävät nyt onnellisina yhteiskunnassa, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin suhtaudutaan ystävällisesti.

– Jos haluan suudella (Sofiaa) kadulla, niin suutelen häntä, hän sanoo.

Vuonna 2013 Venäjällä astui voimaan niin sanottu "homopropagandalaki", jossa kiellettiin homomyönteisen tiedon levittäminen alaikäisten keskuudessa.

Lakia on sittemmin tiukennettu. Joulukuussa 2022 voimaan tuli entistä tiukempi homopropagandalaki, jossa kielletään "homoseksuaalisen propagandan" levittäminen ikään katsomatta.

Viime vuonna Venäjä julisti kansainvälisen HLBT-liikkeen ”äärijärjestöksi”. HLBT on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä käytetty käsite, joka tulee sanoista homo, lesbo, biseksuaali ja transsukupuolinen. HLBT on suomenkielinen käännös käsitteestä LGBT.

Skochilenko sanoo, ettei kohdannut vankilassa juurikaan homofobiaa. Hän kertoo, että jopa hyvin patriarkaalisista perheistä tulleet vankitoverit tukivat hänen suhdettaan.

Navalnyin suunnitelmaa tulevaisuuden kauniista Venäjästä Skochilenko ei kannata.

– Historiassamme on monia yrityksiä rakentaa jonkinlaista kaunista tulevaisuutta. Tiedämme kaikki, miten on mennyt, Skochilenko sanoo.

Skochilenkolla on vaihtoehtoinen ajatus.

– Rakennetaan normaali Venäjä, jossa asiat eivät olisi niin surkeasti. Itse asiassa se on kaikki, mitä haluan.

Lue myös:

    Uusimmat