Tartuntatautilain uudistukseen on tullut 81 lausuntoa.
Lakiluonnos saa osin murskaavaa arvostelua. Helsinki, Vantaa, lentokenttiä operoiva Finavia, Finnair, SAK ja EK valmistelevat jo vasta-iskua. Ne järjestävät keskiviikkona 2. kesäkuuta yhteisen tiedostustilaisuuden lakiluonnoksen riepottelemiseksi.
Osin tai täysin samoilla linjoilla ovat myös Helsingin Satama, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus, Lapin matkailua edustavat yrityksen ja laiva-yhtiöt.
Lakiin suhtautuvat kriittisimmin tahot, jotka ovat matkustajien kanssa tekemisissä tai hyötyvät turismista.
Husin mukaan ”Nyt esitettävässä mallissa kärsii joko rajojen terveysturvallisuus, tai toimintatavan toimivuus rajanylityspisteissä. Jos malli ei ole käytännössä toimiva, se ei voi myöskään taata terveysturvallisuutta.”
”Huolimattomuusvirheitä”
Ankaraa kritiikkiä tulee myös pohjoisesta.
– Huolimattomuusvirheitä mm. pykälien numeroinnissa ja perusteluteksteissä, luonnehtii Lapin sairaanhoitopiiri.”
Lausunnolle lähteneessä luonnoksessa pykälää 16 C seuraa hupsusti pykälä 6 C.
Lakiluonnos edellyttäisi Suomeen tulevilta ulkomaalaisilta todistusta kahdesta koronarokotteesta, sairastetusta taudista tai kolmen vuorokauden sisällä otetusta negatiivisesta koronatestistä. Jos matkustajalla on vain koronatesti tulisi hänen mennä uuteen testiin kolmen – viiden päivän sisällä.
Testausvelvollisuus koskisi myös lapsia. Turistiperheiden pitäisi viedä heidät erikseen testiin, vaikka vanhemmat olisivat vapautettu testistä.
Lapin matkailuyrittäjien mielestä lakimuutos pudottaisi Suomen ulkomaisten turistien matkakohteiden listalta.
”Ainoa vientiala, jonka ALV jää Suomelle”
Hotel Santa Claus Oy laskee, että Suomi on nyt menettämässä miljardeja. Hotelliketjun mukaan laki estää lomamatkailun Suomeen ja vaarantaa matkailutulon, joka oli 2018 lähes viisi miljardia euroa.
– Tämä vientitulo tullaan menettämään jo toisena vuonna peräkkäin. Pelkästään ALV-at tuosta 24% laskettuna 1 118 M€ (1,1 Miljardia €). Tämä on ainoa kotimainen vientiala, jonka ALV jää Suomen valtiolle, kirjoittaa Hotel Santa Claus.
Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner esitti aiemmin ankaraa kritiikkiä lakiluonnosta kohtaan. Manner kuten, kuten Suomen Yrittäjät ja monet muut lausunnon antajat pelkäävät, että pelkän testitodistuksen kanssa saapuvat joutuvat pakkotestin lisäksi karanteeniin.
Karanteenin pelko näyttää perusteettomalta hätäilyltä. Pykälissä viitataan ainoastaan viranomaisten velvollisuuteen antaa neuvoja terveysturvallisuuden osalta. Lain johdannossa terveysturvallisuudeksi listataan lähikontaktien välttäminen.
Useissa lausunnoissa arvostellaan sitä, että lain yhteys EU:n sääntelyyn on puutteellinen. Oikeusministeriö muistuttaa, että vapaa liikkuvuus on EU:n kansalaisten perusoikeus.
Ministeriön mukaan ”esityksen suhteen arvioiminen vapaaseen liikkuvuuteen jää hyvin ohueksi”. ”Erityisesti kyseenalaiseksi jää, onko oikeasuhtaista ja välttämätöntä rajoittaa myös vihreistä maista saapuvien EU-kansalaisten vapaata liikkuvuutta, ja säätää rajoituksia kiinnittämättä huomiota kulloiseenkin epidemiologiseen tilanteeseen”, ministeriö toteaa.
Vihreät maat ovat maita, joissa käytössä on EU:n yhteinen, matkustamisen mahdollistava koronatodistus, niin sanottu vihreä passi.
Monien mielestä lakiuudistus johtaisi matkustusrajoitusten tiukentumiseen
Oikeusministeriön yhteenvedossa todetaan vielä: ”…ehdotettujen toimenpiteiden oikeasuhtaisuus, välttämättömyys ja tehokkuus sekä toteuttamiskelpoisuus jäävät luonnoksen perustelujen valossa vielä osittain epäselviksi.”
Useissa lausunnoissa kiinnitetäänkin huomiota siihen, että Suomen lainsäädäntö olisi voimassa vuoden, se olisi tiukempi kuin EU:n säädökset eikä siinä oteta huomioon epidemiatilanteiden vaihtelua.
Monien mielestä lakiuudistus johtaisi matkustusrajoitusten tiukentumiseen, vaikka lain tarkoituksena on helpottaa matkailua.
Laki edellyttäisi myös alle 16-vuotiailta rokotustodistusta. Tämä johtaisi tilanteeseen, jossa rokotettujen vanhempien tulisi viedä lapsi erikseen testiin. Useiden tahojen mielestä se vaikeuttaa lapsiperheiden matkustamista.
Jos matkustusmäärät kasvavat, kasvaisi myös testattavien määrä. Epäselvää on, riittääkö testauskapasiteetti. Turun kaupunki toteaa, että rajatestauksen lisääntyminen vaarantaa muun epidemiaan liittyvän näytteenoton. Vantaa vaatii, että testaaminen kohdennetaan vain korkean riskin maista tuleviin.
Testauskapasiteetin lisäksi loppuvat ihmiset. Vantaan mukaan ”Esityksen mukaan todistuksen tarkastuksen voi tehdä vain sairaanhoitopiirin tai tartuntatautiviranomaisen palveluksessa oleva henkilö.” Kaupungin mukaan esitys vaatii ”mahdottoman määrän henkilöresursseja Helsinki-Vantaan lentoasemalle.”
Toisaalta tässäkin voi olla mukana huolimatonta tekstin lukemista. Oikeusministeriön ja Helsingin Sataman mukaan laki mahdollistaisi todistusten tarkastamisen pistokokeina ja riskiperusteisesti. Helsingin Satama haluaa tietää, mikä olisi pistokokeiden sopiva tiheys.
Husin mukaan ”Säännöksessä ehdotettu malli ei ole nykykäytännön mukainen eikä käytännössä mahdollinen matkustajamäärien yhtään lisääntyessä nykyisestä.”
Joitakin sairaanhoitopiirejä huolettavat lakimuutoksen tuomat kustannukset. Lapin sairaanhoitopiiri vaatii, että valtion on vastattava kuluista. Lapissa ei luoteta lupauksiin avustuksista.
– Hallitus ei toistaiseksi myöskään ole esityksessä todetusta sitoutumisesta huolimatta korvannut sairaanhoitopiireille kaikkia aiheutuneita kustannuksia, joten vahvaa luottoa em. kaltaiseen sitoutumiseen ei kokemuspohjaisesti ole. Marraskuusta 2020 maaliskuun loppuun 2021 sairaanhoitopiirit saivat valtiolta koronakustannuksiinsa alle puolet ilmoittamistaan menoista.